Erzurum Haber Girişi : 29 Kasım 2021 13:36

2. OSB taşınacak

2. OSB taşınacak
İstihdama katkı sunmak için büyük umutlar ile başlanan Erzurum 2. Organize Sanayi Bölgesi, bir türlü çivi tutmadı.

Erzurum Post-Sevda Güneş İncesu-Zeminin kayması nedeni ile açılışının hemen ardından üretime başlayan fabrikalarda çökme meydana geldi. Yapılan zemin güçlendirme çalışmaları da soruna çözüm olmayınca Erzurum 2. Organize Sanayi Bölgesi’nin başka bir bölgeye taşınmasına karar verildi. Devletin milyonlarca lirası toprağa gömüldü.


Yaklaşık 5 bin kişinin istihdam edileceği Erzurum 2. Sanayi Bölgesi, 216 hektar alana 2 etap halinde kurulması planlandı. Tamamlanan 36 parselden oluşan ilk etapta tekstil sektöründe üretim yapacak firmalara öncelik tanındı.

 

Devlet destekli yapılan ve yatırımcıya adeta altın tepside sunulan tekstil fabrikaları, geçtiğimiz yıl Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da katılımı ile törenle hizmete açıldı. Ancak fabrikalar, üretime geçtiğinin ilk yılında yıkılmaya başladı.

 

Temeli kayan, etraflarında çatlaklar oluşan fabrikalarda üretimlerine ara verdi, işçiler süresiz izne çıkarıldı. Yapılan incelemelerde yüklenici firmanın fabrika zemininde yanlış sistem uyguladığı ve zemin dolgusuna başvurduğu ortaya çıktı.

 

Duvarları çatlayan fabrikaları kurtarmak için, forekazık sistemi ile güçlendirme yapılmasına karar verildi. Ancak milyonlarca lira harcanarak çakılan forekazıklara rağmen zemindeki kayma durdurulamadı. Organize Sanayi Bölgesi’nin yolları çatladı, binalar çöktü. İstihdama katkı sağlamak amacıyla milyonlarca lira harcanarak yapılan 2. Organize Sanayi Bölgesi, şiddetli deprem yaşamışçasına yerle bir oldu. Sadece tekstil firmaları değil aynı bölgede yapılan Erbal, Özel Erzurum OSB Bilim Teknik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de yıkıldı.

 

Bir inat uğruna!

 

2. Organize Sanayi Bölgesi’ne yerel müteşebbis olarak ilk yatırımı yapan Erbal fabrikasının sahibi Taner Bayır, işin başından beri yanlış işler yapıldığını ve uyarıların dikkate alınmadığını söyledi. Yıkımların bağıra bağıra geldiğini ifade eden Bayır, “Hem devleti hem bizi milyonlarca lira zarara uğrattılar. Çözüm diye sundukları forekazık da çare olmadı. Zararım çok büyük, hakkımı yargıda arıyorum” dedi.

 

Yapılanlar işe yaramadı

 

Zeminin güçlendirilmesi için harcanan milyonlarca lirada işe yaramadı. Bölgede bulunan fabrikalardaki göçmelerin önüne geçilemedi. Devletin kasasından çıkan milyonlarca liranın yanı sıra umutlarda yıkıldı.

 

Gelişmeler üzerine dünyanın dört bir yanında uluslararası faaliyet gösteren Yüksel Proje firmasına, yeni bir zemin etüdü yaptırıldı. Bölgede incelemelerini tamamlayan firmanın uzmanları, zeminin 25 metre altında heyelan oluştuğunu tespit ederek rapor hazırladı. Söz konusu raporda özetle, ‘projenin başladığı ilk yıllarda hazırlanan zemin etüt çalışmaları doğal olarak15 metreye kadar yapılmış. Ancak buradaki sorun 25 metreden sonra kaynaklanıyor’ görüşlerine yer verildi. Bu gelişmenin ardından Erzurum 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde tüm çalışmalar durduruldu.

 

Durum değerlendirmesi yapan şehrin yönetici ve siyasileri, 2. Organize Sanayi Bölgesi’nin başka bir bölgeye taşınmasını kararlaştırdı. İlk etapta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı mücbir sebeplerden dolayı bölgenin taşınmasına karar verecek. Bu arada siyasiler yeni bir bölge için Ankara’da görüşmeler yapacak. Belirlenecek bölgede Tekstilkent projesine devam edilecek.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.