2001 Ekonomik krizi ve Sakıp Sabancı’yla bir anımız

2001 yılında ülkede ekonomik kriz olmuş, ülke toz dumandı.  Sakıp Sabancı Erzurum’daydı. Atatürk Üniversitesini ziyaret etmişti. İki çocuğum rahmetli Sakıp Sabancı’nın yaptırdığı Sabancı İlköğretim okulunda öğrenciydiler. Çocuklarımı alıp Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü’ne götürdüm. Bir vefa borcu olarak teşekkür edip,eşimin yaptığı işlemeli Türk Bayrağını hediye edecektik. İzin alıp içeri girmek üzereydik, rahmetli Sakıp Sabancı, rahmetli rektörümüz Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz, Büyükşehir Belediye Başkanımız Mahmut Uykusuz ve Dadaşkent Belediye Başkanımız Ahmet Ergül rektörlük kapısından çıktılar. Çocuklarım Sabancı’ya teşekkür için geldiklerini söyleyip Türk bayrağını hediye ettiler. Sakıp Sabancı çok duygulandı, bayrağı eline alarak ve yukarı kaldırarak bu yere düşmemeli dedi.

 

 

Ekonomik krize düşmeden ve kimseye muhtaç olmadan hür bir millet olarak yaşamak için eski Milli Eğitim Bakanı Hasan - Ali Yücel’in 1933’lü yıllarda çocuklar için kaleme aldığı aşağıdaki şiiriniçocuklarım ezberden okudular. Çok beğendiler. Bu şiirde anlatılanların önemli olduğunu ifade etti.Bir anı olsun diye birkaç fotoğraf çektim. Öğrencilerle söyleşi için salona geçildi.

 

Birkaç gün sonra çektiğimiz fotoğrafı rektörümüze hediye etmek için gittik. Bir hafta sonra da Sakıp Sabancı kendi anılarını içeren eserini imzalı olarak kızlarıma hediye olarak gönderdi.

    

 

ZENGİN OL

         Çalışıp kazan, kalma aç;

         Hiç kimseye olma muhtaç.

Tuttuğun taş ekmek olsun,

Hem karnın, hem cebin dolsun.

         Ak alınla, temiz elle

         Kazanmayı ülkü belle.

Hünerli ol, sanat öğren;

Yoksul kalmaz iş işleyen.

          Çiftçilikten çıkar ekmek,

          Kazançlıdır ekip biçmek.

Tüccarlık da karlı bir iş;

Verimlidir alış veriş.

          Bir dükkânla bir mağaza;

          Kanaat et önce aza.

Göreceksin, zenginlik ne;

Hem yurduna, hem kendine.

         Çok faydalar vereceksin;

          Saadete ereceksin!..

Ne iltimas, ne istida.

Ne istirham ne de dua…

         Kendi aklın, kendi bilgin,

         Seni eder bir gün zengin.

Sen kurtul ki yoksulluktan

Zengin olsun yoksul vatan.

         Hasan Ali Yücel , Sizin İçin adlı eserinden.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.