2023 Haziran’da ne oldu?

Tarih 2 Haziran 2013, Ali İsmail Korkmaz isimli genç yurttaşımız darp edildi. Darp tarihinden 38 gün sonra 10 Temmuz 2013 tarihinde aramızdan ayrıldı.

 

Toplumun vicdanında o gün açılan derin yara 10 yıldır her yıl aynı zamanda için için kanamaya devam ediyor. 10 yıl sonra 3 Haziran 2023 günü Eskişehir’de Odunpazarı ilçesi Kurtuluş Mahallesi Sanayi sokakta bir grup vicdanlı insan tarafından anma töreni gerçekleşti.  Anma törenine katılan sayısının en az iki katı sayıda güvenlik gücü alandaydı.

 

Mayıs ayının sonunda gerçekleştirilen genel seçimler ardından yeni kabine açıklandı. Haziran ayında değişen kadroların atamaları birer birer yapıldı.

 

Gıda güvenliği ve kalite yöneticiliği konusunda yılar önce bir değişim programına katılmıştım. Aldığım eğitim sonucunda edindiğim bilgiler doğrultusunda algım, bu konudaki haberler olduğu zaman daha açık oluyor. Konu ile ilgili 6 Haziran tarihli yayınlanan tamimin; yönetmelik ve 5179 sayılı kanun ile çelişkiler arz ettiğini düşünen öncü muhalif gruplar, toplumu bilgilendirmek için gerekli kitlesel yayın organlarını aktif kullanarak görevlerini yerine getirmeye devam etti.

 

Tamimin konusu halkın keyifle tükettiği pide, lahmacun gibi ürünlerde kullanılan kıymanın kalitesinin tespitinde alınan numunelerin içeriği ile ilgili. Örneklerin sisteme veri girişlerinde göz ardı edilebilecek bilginin, halk sağlığını tehdit edebileceğinden kaynaklı endişe duyan yurttaşların hassasiyeti; etkili iletişim ve yayım yöntemlerinin de yeterince değerlendirilemeyişi nedeniyle, dikkate alınmadığı algısı oluştu. Dolayısı ile konu duyarlı yurttaşlar tarafından en son medyaya taşındı. Haberle muhatap olan duyarlı kesim, kaygı içerisinde hayatlarına devam etmekten öteye henüz geçemedi.

 

Demokratik kitle örgütleri 2023 yılı Mayıs ayı için açlık sınırının 4 kişilik bir aile için 10362 TL olduğunu açıkladı. Aç kalmamak için 1 kişinin 1 öğünde 28,78 TL’ye yani günümüz kuru ile 1,14 $ ihtiyacı olduğu hesaplandı. Eskişehir’de 5 TL olan simite 2 lira zam geldi. Yeni simit fiyatı 7 TL olarak güncellendi.  2 simit, 1 çay ile kahvaltı tercih eden bir yurttaş 19 TL’ye beslenebilir durumda. Haziran ayında ise 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 11,954 TL olduğu Birleşik Kamu İş Konfederasyonu ARGE Birimi tarafından açıklandı. Mayıs ayında kişi başına 1 öğüne düşen 28,78 TL Haziran ayında 33,20 TL’ye yükseldi. Yani 1,14 $ olan öğün başı maliyet bir ay sonra yaklaşık %14 artarak 1,31 $’a yükseldi.

 

Temmuz ayı içerisinde artan hava sıcaklığı nedeniyle orman yangınlarının tekrarlanacağı, en az zayiat ile kurtulmak için gerekli tedbirlerin alınması ve farkındalık çalışması yapılması ve olası felaketler için hazırlıklı olunması şimdilik yapılabileceklerimiz arasında.

 

23 Temmuz Erzurum Kongresinin yıl dönümünde görüşmek dileklerimle…

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Ruhsar Yanmaz 27 Haziran 2023 18:53

    Ülkede açlık, geçim sıkıntısı yaşayan halkımız bunca yolsuzluk ve yanlışlığı karşı seçimini 21 senedir ülkeyi yöneten iktidardan yana yapmıştır. Şimdi iktidar aynı sistemle ülkeyi idare ediyor. Bize düşen umutları kaybetmeden Cumhuriyete sahip çıkmaktır.