2023 seri başladı

Cumhuriyet Halk Partisi Tarım Politikalarında söz sahibi Doc.Dr. Gökhan Günaydın, Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesinin konuğu olarak ‘Tarım ve Gıda Sektöründe Sorunlar, Olanaklar ve Çıkışın Yol Haritası’ başlıklı sunusunu 11 Ocak 2023 Tarihinde gerçekleştirdi.  Eskişehir Metropol ilçe belediye başkanları ve Jale Nur Süllü’nün de katıldığı toplantıda geçmiş 20 yılda tarım sektörünün aldığı tahribat Tüik verilerine dayandırılarak grafiklerle izah edildi. Gelecek dönemde mevcut tahribatın onarımı için planlı 3 dönem uygulanabildiği taktirde ancak sektörün su yüzüne çıkabileceği belirtildi. Gerçekleştirilmesi gereken yapısal politikalar ve buna yönelik stratejilerin özetlendiği toplantıda gelecek dönemde Ziraat Mühendislerine günümüzdeki sorumluluklarından öte  gayret göstermesi gerektiğinin sinyalleri verildi.

 

67. dönem hükümeti 2023 yılında memurlara %25+5 oranında zam yapacağını açıkladı. Memurların bir kısmı bu durumdan memnun olmakla ve kararı ayakta alkışlamakla birlikte; bir kısmı enflasyon yanında hafif kaldığını dolayısıyla adil olmadığını, az bir kısmı ise zammın kaşıkla verilip kepçeyle geri alınacağını düşünmekte.

 

Zamdan memnun kalmayan kesim ise iş bırakma eylem çağrılarına ise yanıt vermemekteydi.  Nitekim ‘Zamdan memnun değiliz lakin iş bırakılacak kadar da değil’ ifadeleri yoğunluktaydı.


İş bırakma çağrılarına yanıt veren çok az sayıdaki bilinçli kesim ise Eskişehir’in Odunpazarı Belediyesi sınırları içerisindeki ‘Yediler’ parkında basın açıklaması ile kısık frekanstaki seslerini duyurmaya çalıştı. Eş zamanlı birçok kentte de açıklama yapıldığı bilgisine erişildi.

 

Hükümeti diğer sendikalara göre daha çok seven sivil toplum kuruluşlarının el birliği ile hizmet alanında üye sayısı %2’nin altında olan sendika üyelerine; ‘Sendikalı olmaktan kaynaklı olan tazminatın’ ödenmemesi için sunduğu öneri kabul edildi ve %2 barajının altında kalan sendikaların hamisi 7 konfederasyon konu ile ilgili biraraya geldi. Anayasaca verilen örgütlenme hakkının ihlali gerekçesiyle Danıştay ve Anayasa Mahkemesi kapılarına Cumhuriyet Halk Partisi Sendikalardan sorumlu genel başkan yardımcılarıyla birlikte dayandı. Bir önceki dönemde %1 barajı ile ilgili kararın bozulması emsal gösterilerek, gerekli yasal girişimlerde bulunuldu.

 

2023 Memur Maaş zamlarından memnun olmayanların temsilcilerinin ise 15 Ocak 2023 tarihinde Ankara Ulus meydanında basın açıklaması yapacağı bilgisine erişildi.

 

 

Düğün geleneklerinde değişimler meydana geldiğini ancak farkedebildim. Artık ‘Wedding Party’ (Evlilik partisi) ismiye yeni tip kutlama başladı. Hayatlarını bir araya getirmek isteyen iki insan bir araya gelerek sevdiği arkadaşlarına bu haberi paylaşmak maksadıyla davette bulunuyor, bir mekanda bir araya gelinerek günün eğlence yöntemleriyle kutlama yapıyor. Bende hayatımda ilk defa Eskişehir’de bir ‘Wedding Party’ davetlisi oldum.  Ne yalan söyleyeyim katıldığım diğer düğün davetlerine göre çok daha fazla eğlendiğimi açıkça söyleyebilirim.

 

Geleneklerimizde eğlenceler (kutlamalar) aile büyüklerinin gözetiminde gerçekleştirmekteyken, bu durumun artık karşılığı pek bulunmuyor. Mevcut durum, nesiller arasındaki eğlence yöntemlerinin farklılaşmasından kaynaklı olabileceğinden ileri gelebilmekle birlikte; yeni nesillerin kendini daha çok ifade etme hakkına bir şekilde erişmesinden kaynaklı da olabilir.

 

Kısacası değişim var. Mevzu değişimin parçası mıyız? Değil miyiz?  

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.