40 yaşındaki ağacı, kestiler!

Palandöken İlçesinin Müftü Solakzade Mahallesi’nde, 23 Ekim 2023 günü, saat 10.30 sıralarında çok üzücü bir olay yaşandı.
 

Önce resmi plakalı TIR, Mimar Sinan Caddesine ‘canavar’ gibi, önünde kepçe, arkasında kazıcı olan paletli bir iş makinesi getirdi.

 

İş makinesi, Asist ve Bankamatiklerin bulunduğu alana bakan, Palandöken Belediyesinin eski yerinde yaptırılan Ensar Konutları’nın doğu köşesine gıcırdayarak yöneldi.

 

İlk olarak köşe başında duran, 1980’li yılların başında dikilen çam ağacının etrafındaki beton korunakları yıktı.

 

Sonra operatör, 40 yıllık ağaca, kepçe ile ağır bir darbe vurdu.

 


 

Kaşla göz arasında, altında serinlediğimiz, her mevsim yeşiliyle huzur veren tek ve kimsesiz ağacı, kökünden söktüğü gibi, kamyona yükledi. Ben de nemli gözlerle, “Palandöken Belediyesi çalışıyor!” adı altında yapılan bu katliama tanık oldum.

 

Oysa birkaç gün sonra 100’üncü yılın kutlayacağımız Cumhuriyetimizin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk, Yalova’da sadece “Çınar ağacının DALLARI kesimesin” diye iki katlı Köşk’ü yürütmüştü. Altına raylar döşenerek iki günde 5 metreye yakın Çınar ağacından uzaklaştırılan Köşk, Atatürk’ün 1930 yılında çevreye verdiği önemi gösteren örnek bir çalışma olarak tarihe geçti.

 

Siz ne yapıyorsunuz?

 

Yol ya da kaldırım açmak için 40 yıllık ağacı iki dakikada yere seriyorsunuz…

 

Şimdi Palandöken Belediye Başkanı Muhammet Sunar’a sormak istiyorum:


Kırk yaşındaki ağacı kurtarmanın formülü yok muydu?

 



 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Ruhsar Yanmaz 24 Ekim 2023 11:43

    Olmaz mı? Ama ağacın ve ,Doğanın farkında olsaydı, yüreklerinde canlı ve cansız saygı ve sevgi olsaydı.