Eğitim Haber Girişi : 06 Kasım 2023 16:48

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç:, Erzurum'da Hukuk Fakültesi öğrencileri ile buluştu

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç:, Erzurum'da Hukuk Fakültesi öğrencileri ile buluştu
Orhan BOZKURT/ERZURUM Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri ile bir araya geldi. Bakan Yılmaz Tunç, " Hukuk fakültelerimizin sayısı fazla. Kontenjanın yüz bine düşürülmesi noktasında çalışmalarımız var" dedi.

Erzurum Post-Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri ile bir araya geldi. Hukuk Fakültesi öğrencilerinin 'Meclis Simülasyonu' programına katılan Tunç, hukuk, eğitimi, hakim, savcı ve avuatlık mesleğine giriş süreci ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.  

 

 

"HUKUK MESLEKLERİNE GİRİŞ SINAVI OLACAK"

 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, hukuk eğitiminin daha kaliteli olartak sürdürülmesi için bazı çalışmaları olduklarını anlatarak şunları söyledi:

"Hukuk fakültelerimizin sayısı fazla. Bu fazlalık nedeniyle mezun olan kardeşlerimizin özellikle savunmada görev alan avukatlarımızın sayısının fazla olması nedeniyle, oradaki savunmanın güçlü olması anlamındaki eksiklikleri de önümüzdeki süreçlerde gidermemiz lazım. Bu anlamda kontenjan ilgili sınırlama yapılmıştı. Kontenjanın yüz bine düşürülmesi noktasında çalışmalarımız var. Hukuk fakültesinden mezun olan kardeşlerimiz artık direkt avukatlık stajına başlayamayacaklar ya da hemen hakimlik, savcılık sınavına giremeyecekler. Hukuk fakültesinden mezun olan bir genç kardeşimiz öncelikle hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanacak. Yine hakim, savcı adaylarını da kaldırdık. Yerine hakim ve savcı yardımcılığı sistemini getirdik. Hakim savcı adaylığı iki yıl sürüyordu. Hakim savcı yardımcılığı da üç yıl sürecek. Bir yıl adalet akademisinde önemli güçlü bir eğitim alacaklar. Tecrübeli profesörlerimizden, uygulayıcılarımızdan, Yargıtay üyelerimizden, istinaftan, ilk dereceden hakimlerimiz orada eğitimler verecek. Ve o eğitimler sırasında da muhtelif zamanlarda ara sınavları geçecekler. Sonrasında da o eğitim tamamladıktan sonra iki yıl boyunca tecrübeli hakim ve savcıların yanında hakim savcı yardımcısı olarak çalışacaklar. Ve o çalıştıkları süre içerisinde yargısal kararlara imza atamayacaklar. Sonrasında belli bir puanı tutturan bu mesleğe kabul edilecek."

 

 

"YARGI REFORMU STRATEJİ BELGEMİZİ SENE SONUNA KADAR TAMAMLAYACAĞIZ"

 

Türkiye’nin artık çağdaş hukuk kanunlarına sahip olan bir ülke olduğunuda belirten Bakan Tunç, "Üniversitelerimizle, barolarımızla, yargı camiamızın tüm kademelerine, görüşler noktasında çalışmalarımıza başladık, toplantılar yapıyoruz. Yüksek yargıdan istinaflara, ilk dereceye varıncaya kadar, avukatlarımız özellikle üniversitelerimizi önemsiyoruz. Hukuk fakültelerimizden gelecek olan öneriler, görüşler, bizler için çok değerli. Bu anlamda yargı reformu strateji belgemizin sene sonuna kadar hazırlığını tamamlayacağız. Önceki dönemlerdeki yargı reformu strateji belgelerinden tutturulamayan hedefler, Meclis'in çalışma takvimi nedeniyle ve araya deprem girmesi nedeniyle yetişmeyen bazı kanun değişiklikleri de vardı. Onları da ilave ederek yeni yargı reformu stratejisi, Türkiye Yüzyılı'nın ilk reform belgesini, inşallah çalışmalar neticesinde hazırlayıp Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz ve Cumhurbaşkanımız da kamuoyuyla paylaştıktan sonra o hedefleri tutturabilmek için yasama, yürütme, yargı olarak üzerimize üzerimize düşen görevi yapacağız" dedi.

 

 

"ANAYASADA SESSİZ DEVRİM YAPTIK"

 

Türkiye’de hukuk alanında son yıllarda önemli reformlara imza atıldığını ifade eden Bakan Tunç, "Anayasamızda da küçümsenmeyecek, sessiz devrim sayılan önemli değişiklikleri hayata geçirdik. Bunlar Meclisimizin onayı ile gerçekleşti. Özellikle anayasamızda, yargı alanındaki değişiklikler birer reformdur. Hep tartışılır, yargı birliği, askeri yargı-sivil yargı ayrılığı. Anayasamızda yargı birliğini sağladık. Askeri yargıyı kaldırdık. Hakimler Savcılar Kurulu'nun ve Anayasa Mahkemesi'nin yapılarını daha hukuk devleti ilkelerine uygun hale getirdik. Yine anayasamızda sıkıyönetim diye bir madde vardı. Gerektiğinde sıkıyönetim ilan edilebilir şeklinde. Yine anayasamızda darbeciler yargılanamaz diye bir madde vardı. Bütün bunları değiştirdik, kaldırdık" diye konuştu.

 

 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Erzurum’daki programı kapsamında eşi Fatma Tunç’un amcası emekli öğretmen Ali İhsan Eminoğlu’nun Solakzade Camii’ndeki cenaze namazına da katıldı.

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.