Ağız ve Diş Sağlığının önemi

Ağız ve Diş Sağlığı nedir?

 

Ağız besinlerin sindirim sistemine giriş kapısıdır,hani şu; çok sevdiğimiz kabuklu yemişleri, bol serbetli tatlıları,sofralarımızdan eksik olmayan hamur işlerini,etli yemekleri, çayları, kahveleri, asitli içecekleri daha nice  güzel yiyecek ve içecekleri midemize indirmemizi sağlayan giriş kapısı,evlerimizin önünü bile hem kendimiz hem birileri görür diye defalarca süpürüp siliyoruz, güzel kokmak için kokular sürünüyoruz, evinin önüne kadar hatta sokağının kapı önüne kadar temizleyen temiz insanlarımız kendine özüne titiz değiller kapı önü temizliğine kadar önem verirken bize hayat boyu yardımcı dostumuz dişlere neden önem vermezler?

 

Bazı şeylerin değeri lütfen kaybedilince anlaşılmasın çünkü;ağız için de oluşup olumsuz seyreden sebepler diş sağlığının bozulmasına,sindirim sistemimizin ve diğer organlarımızın olumsuz yönde etkilenmesine sebep olur. Ağız yolu ile aldığımız her nevi yiyeceği çiğneyip,tükürük ile karıştırarak yutulup sindirime hazır hale getirirler öğütücü görevi görürler. Dişler yiyecekleri öğütüp sindirim sistemine göndermek dışında konuşmada,yüz simetrisinde büyük rolü vardır.

 

Dişleri eksilmiş bireylerin, bazı sesleri çıkarması zorlaşır,güzel konuşmasına engel olur, özellikle kamu, oyunculuk, tv, işi hitabet olanlar için güzel konuşamama bazı sesleri doğru telafuz edememe dışında estetik açıdanda şık gözükmeyen durumdur.

 

Dişlerin gelişim sürecinde ilk çıkan süt dişleri daha sonra yerini kalıcı dişlere bırakır. Ağız ve diş sağlığında en önemli iki hastalık diş çürükleri ve diş eti iltihaplarıdır. Diş eti hastalıkları kimi zaman diş yuvasının bulunduğu çene kemiğinin erimesine kadar sonuç doğura bilir ve diğer organlarda olumsuz etkilene bilir. Diş sağlığını korumak sadece estetik açıdan değil tetiklediği kronik rahatsızlıklar sebebiylede dikkat edilmesi gereken durumdur nedir bunlar peki? 

 

Kalp ve dolaşımla ilgili problemler, Kronikleşebilecek solunum yolu rahatsızlıkları, Kemik erimesi, Mide ve bağırsak problemleri.

 

-Peki diş sağlığımı nasıl koruya bilirim?

 

Diş sağlığımızı olumsuz yönde etkilemenin elimizde olduğu gibi olumlu yönde etkilemekde bizim elimizde dikkat edilecek hususlar çok basit; Kabuklu sert yiyecekleri dişlerle kırmamak, Sivri cisimler ile dişleri karıştırmamak, Asitli,şekerki besinleri ölçülü tüketmek,Günde en az iki kez diş fırçalamak, Diş ipi ve gargara kullanmak, Sağlıklı beslenmeyi yaşam biçimi haline getirmek, belirli aralıklar ile diş hekimine muayene olmak.

 

Tüm bunlara dikkat edersek yaşam kalitesi yükselir,olumsuz sonuçlar ile boğuşmak ve sonrasında dönüşü olmayan kalıcı hasar ve kayıplar ile karşılaşmak durumun da kalmayız.

 

Sevgiyle ve sağlıkla kalmanızı dilerim.

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Zeynep yildirim 13 Aralık 2022 15:58

    tebrik ediyorum kardeşim

  • Mehmet Dinler 11 Aralık 2022 00:47

    Sağlık konusu çok önemli,ağız ve diş sağlığına yönelik bu yazı bilgilendirici oldu

  • ALPARSLAN ÖZLÜ 09 Aralık 2022 19:02

    TEŞEKKÜR EDERİZ FAYDALI BİLGİLER İÇİN