Ak Parti'nin merkez ilçe adayları kim olacak?

MHP ve hemen ardından da Ak Parti'nin Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan adayının belli olmasıyla birlikte şimdi gözler ilçelere çevrildi.

 

Evet 31 Mart'ta, Ak Parti'den Mehmet Sekmen, MHP'den Serdar Sevimli yarışın başatları olacak. Peki, ilçelerde kim aday olacak ve bu adaylık sürecinde hangi kriterler öne çıkacak? 

 

Bugün Ak Parti'nin merkez ilçelerdeki adaylık yarışında öne çıkan isimlere bakalım. Bir sonraki yazımızda da MHP'de öne çıkan isimleri değerlendiririz.


AK Parti'den 20 ilçe belediye başkan adaylığı için 269 başvuru yapıldı. 


Merkez ilçelerde bu aday adaylarının dağılımı ise şöyle; Yakutiye 20, Palandöken 19 ve Aziziye 9 ...


Peki, Ak Parti Genel Merkezi bu isimlerden hangi yöntemle üç ismi aday olarak belirleyecek?

 

Normal prosedüre göre Genel Merkez'de oluşturulan komisyon; Milletvekilleri, İl Başkanı, İlçe Başkanları ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'den görüş alacak. Hatta bugün ititbari ile bu görüşmeler başladı. Komisyon, bu önerileri rapor haline getirip Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunacak ve bu öneriler doğrultusunda da Cumhurbaşkanı son kararını verecek.

 

O nedenle bugünlerde Ankara adeta cadı kazanı. Herkes kendi desteklediği veya gönlünden geçirdiği ismin öne çıkması için çaba harcıyor.

 

YAKUTİYE'DE SİYASET Mİ, PROJE Mİ KAZANACAK?

 

Günün sorusu; Büyüykşehir Belediye Başkanlığı için adı gündeme gelen  İl Başkanı Mehmet Emin Öz, bu listelerin belirlenmesinde ne kadar etkili olacak?


İkinci soru; Büyüykşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'e kendi ekibini kurması için nasıl bir herket alanı sağlanacak?


Özellikle merkez ilçeler Yakutiye, Palandöken ve Aziziye'de Sekmen, yakın mesai arkadaşları ile çalışmak istiyor. Bu anlamda iki Başkan vekili Hüseyin Koçhan ile Eyüp Tavlaşoğlu aday adayları arasında. Yine Başkan Sekmen'in yakın çalışma ekibinde olan Emre Yaylalı da Yakutiye de öne çıkan isimlerden. İl Başkanı Mehmet Emin Öz ve milletvekillerinin istediği isimlerde Ankara'ya karargah kurmuş durumdalar.


Yakutiye'de iki dönemdir, hiç bir siyasi polemiğe girmeden başarılı işler yapan mevcut başkan Ali Korkut halen en güçlü aday adayı. Ancak Sekmen'in, bu dönem Korkut'un yerine açıkca dillendirmese de alternatif isimler istediği su götürmez bir gerçek. Bu ilçe de milletvekili Recep Akdağ ve diğer milletvekillerinin tavrıda adayın belirlenmesinde etkili olacak. Umarız, Yakutiye'de bir mimar titizliği ile hizmet odaklı ciddi değişim ve dönüşüme imza atan Ali Korkut'tan yana tavır alırlar. Çünkü, Yakutiye'nin çehresinin değişmesinde ciddi emeği olan Korkut'un bir dönem daha başkan olarak yarım kalan projelerini tamalamasına fırsat tanınmalı. Özellikle tarihi kentin gün yüzüne çıkarılması için bu tecrübeden Ak Parti'nin mutlaka yararlanması gerektiğinen inanlardanız.

 


BU DÖNEM PALANDÖKEN ERZURUM'UN VİZYONU OLACAK

 


Erzurum denince Yakutiye her ne kadar akla gelsede, şehrin vizyon ilçesi Palandöken... Özellikle 2011 Universiade Kış Oyunları sonrası dünya ölçeğinde bir tanınırlığa ve marka değere sahip olan Palandöken için Ak Parti'de oldukca ciddi bir yarış var. Doğal olarak Yakutiye'de olduğu gibi Palandöken'de de en güçlü aday mevcut Başkan Orhan Bulutlar... Belediye kaynaklarının kullanımı, yatırım anlayışı ve kendine has yönetim tarzı ile Bulutlar, iki dönemdir ilçede ciddi değişime imza attı. Ancak belli ki bu dönem Palandöken'de de bir değişim isteniyor. 

 

Yakutiyede olduğu gibi burada da Başkan Sekmen'in çalışma arkadaşları, Recep Akdağ ve il teşkilatının istediği isimler var. Ancak edindiğimiz bilgilere göre bu aday adayları arasından ismi en öne çıkan kişi ise Bekir Korkmaz...


Erzurum Bekir Korkmaz'ı, 2011 Wenter Universiade (Üniversitelerarası Kış Oyunları) Genel Koordinatörü olarak tanıdı. Risk almayı seven başarılı bürokrat Korkmaz, ardından çıkmaza giren 2013 Mersin Akdeniz Oyunları Genel Koordinatörü oldu. Korkmaz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde Daire Başkanlığı yapmış başarılı bir idareci. MHP'nin Erzurum'da en yüksek oranda oy oldığı bir ilçe olan Palandöken'de Ak Parti'nin, işi şansa bırakmamak için projeleri ile öne çıkan, parti kültürüne hakim, yönetişim tecrübesi olan bir isime ihtiyacı var. Çünkü Palandöken Erzurum'un en kozmoplitik ilçesi. Bu anlamda Bekir Korkmaz'ın isabetli bir aday olacağı görüşü şehir kamuoyunda da dillendiriliyor. Bu açıdan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'in yeni dönem vizyonuna da uygun bir isim olan Korkmaz'a parti teşkilatının da sıcak baktığı vurgulanıyor.

 


VE AZİZİYE'DE BAŞKAN ORHAN, BİR ADIM ÖNDE Mİ?

 

Edindiğimiz bilgiler ve Ankara kaynaklı kulislere göre Ak Parti'nin en rahat aday belirleyeceği ilçe Aziziye olacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'in de desteklediği mevcut başkan Muhammet Cevdet Orhan, bir dönem daha istiyor. Bu anlamda milletvekilleride Başkan Orhan'ın yanında gibi... Ancak Aziziye Belediye Başkanı Orhan'a, İl Başkanı Mehmet Emin Öz'ün mesafeli olduğu da bir gerçek. Bakalım burada nasıl bir uzlaşma sağlanacak.

 

Bu değerlendirmeler ışığında sonuç olarak şunu belirtelim ki, bu üç merkez ilçede adayları parti içi denge belirleyecek. Bu dengenin de bir ucunda Büyükşehir Belediye Başkanı ve Başkan Adayı Mehmet Sekmen diğer ucunda İl Başkanı Mehmet Emin Öz olacak. Ortayı bulacak isim ise partinin Erzurum'daki ağabeyisi Recep Akdağ ve diğer üç milletvekili... Bu denge yarışında bakalım Yakutiye, Palandöken ve Aziziye için belirlenecek isimlere karşılık kim, diğer hangi ilçede kimi isteyecek, kim taviz verecek, kim inat edecek?

 

Umarız Ak Parti, 'Cumhuriyeti kuran şehir Erzurum'un, Cumhuriyet'i 100'üncü yılına taşıyacak yani 2023'e götürecek ekibini kişisel kaygılardan ve parti içi çekşmelerden uzak, bu kadim şehrin geleceği kaygısıyla belirlerler. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.