Ardahan'dan Abi dediğim Mecit Avşar'ın vefatı

"Tahrip gücü yüksek saatli bir bomdadır patlar. An gelir Attila İlhan da ölür" diyor ya şair... Evet Ardahan'ın ulu çınarlarından ve değerlerinden kadim dostum Mecit Avşar Ağabeyim de nihayet bu dünyadan göçtü. 15 Eylül 1970 yılında Ardahan Lisesinde gòreve başladığım tarihen birkaç gün sonra tanıdığım Mecit Abi'yle yakın dostluğum tanıdığım günden itibaren kesintisiz hep devam etti. Mecit Abi Ardahan'ın tanınmış ve ileri gelen ailelerinden ileri görüşlü Haşım Ağa'nın oğluydu. Rahmetli kayın pederimin de sınıf arkadaşıydi. Haşim Ağa Ardahan Hasköy (Hoçuvan) yöresinde yaşayan geniş kitlelerin lideriydi. Ancak bildiğimiz feodal bir toprak ağası değildi Haşim Ağa... Mecit Abi babadan kalma asırlık manifatura mağazasında en kaliteli kadın ve erkek kumaşları satardı ve mağaza ömrü boyunca hep öyle kaldı. Kardeşleri İbrahim, Şahin ve İsmet Beylerle de yakın ve dostane ilişkilerim oldu. İbrahim Abi liseyi İstanbul'da okumuş ķültürel zenginliği ve birikim sahibi bir aydındı. Mağazanın ústünde kendilerine ait ve bazı bekâr memurların ve öğretmenlerin de kaldığı oteli işletirdi. Bana zaman zaman Namık Kemal'den ve divandan çok gúzel şiirler okur ve beni sınardı. Hülya Avşar'ın babası Celal Avşar ile de amcazâde idi Mecit Abi. Celâl Avşar'ı da bir vesileyle Mecit Abi'nin mağazasında tanımış ve sanırım sağlık memuruydu, kısa bir sohbetimiz olmuştu kendisiyle...

 

O  tarihlerde tanıdığım Avşar ailesinin gençleri ya üniversite bitirmiş veya üniversitede okuyorlardı. Ailenin kız erkek bütün çocukları ortaokul ve liseye devam ederdi. Aileden Suna Hanım ve Muzaffer Avşar ile lisede birlikte öğretmen olarak  çalıştık. İş adamları ve üniversite mezunu Orhan ve Zeki yakın arkadaşlarım oldu. Avukat Ali Avşar, tüm Avşar ailesinin gurur duyduğu ve Ardahanlıların saygı duyduğu yetkin bir hukukçuydu. Ortaokuldan öğrencim olan oğlunun askeri liseye girdiğini hatırlıyorum. Ardahan'da mevcut üç kırtasiye dükanı da Avşar ailesinden İsmet, Orhan ve Kemal Avşarlara aitti. İsmet Abi sosyal yönü çok güçlü bir cemiyet ve hayat adamı idi. Kırtasiye dükkanını oğlu ve öğrencim Akif Avşar ışletiyor.  Kendisini bugün arayarak Amcası Mecit Abi için taziyelerimi ilettim.

 

Tanıdığım günden itibaren hep Mecit Abi diye hitap ederdim. Onun da bana karşı büyük bir sevgisi vardı. Kendisiyle fikri duygudaşlığım da bulunan entellektüel birikimli ve ülke meselesine sağ duyulu yaklaşımları ile sabırlı, sakin ve olgun bir insandı Mecit Abi. Hukuk fakültesinden terkti. Aileden en çok sevdiği yeğenleri Akif ve Coşkun benim de sevdiğim òğrencilerim olmuştu. Coşkun Kars İl Milli Eğitim Müdürlüğümde Ardahan Halk Eğitim Merkezi Müdürü olmuş ve müdürlüğümde birlikte çalışmıştık.

 

Manifatura Mağazasının camekan bölümüne o tarihlerde Ardahan kitapçılarında siyasi ortam nedeniyle bulunmayan bizim dünya görüşümúze uygun kitapları teşhir etmekten çekinmezdi.Tabi bu kitaplar satılmak amaçlı değil, teşhir amaçlı idi. Ardahan'da her gidişimde mutlaka ziyaret ettiğim, çayını içmekten, sohbet etmekten ve ortak geçmişimizi yad etmekten büyük bir keyif alırdı Mecit Abi. En son pandemi òncesi yılda Ardahan'da eşimle birlikte yine kendisini ziyaret etmiş ve bu ziyaret anısına eşimin çektiği resim karesini ölüm gününde paylaşarak onu bir kez daha hayırla yâd ediyorum.

 

 

Mecit Abi'den kalan son güzel kare bu oldu.Yaşına rağmen her gün dakik ve muntazam bir şekilde mağazasına gelen Mecit Abi hakikaten güzel, edepli ve kültürlü bir insandı. Ardahan'ın cumhuriyet dönemine tanıklık etmiş, Ardahanın bir değeri ve örnek bir esnafı Mecit Abiyi kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyorum. Ailesinin ve kıymetli Ardahanlı hemşehrilerimin kederlerini paylaşıyor, başları sağ olsun diyorum. Çok uzaklarda olmam nedeniyle cenazene katılmamaktan hayli üzgünüm Mecit Abi...


Seni rahmetle anıyorum güzel insan. Ruhun şâd, mekânın cennet olsun.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.