Erzurum Haber Girişi : 03 Temmuz 2022 15:25

Atatürk’ün Erzurum'a gelişinin 103’üncü yıl dönümü törenlerle kutlandı

Atatürk’ün Erzurum'a gelişinin 103’üncü yıl dönümü törenlerle kutlandı
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, kongreyi toplamak için Erzurum’a gelişinin 103'üncü yıl dönümü coşkuyla kutlandı.
Atatürk’ün Erzurum'a gelişinin 103’üncü yıl dönümü törenlerle kutlandı

Erzurum Post-Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, kongreyi toplamak için Erzurum’a gelişinin 103'ünci yıldönümü coşkuyla kutlandı. Törenler Atatürk'ün kente giriş yaptığı Yakutiye ilçesindeki İstanbulkapı'da başladı. Atatürk'ü temsil eden Türk bayrağının karşılanması sonrası kortej Atatürk heykeline kadar yürüdü.

 

 

Atlı ciritçilerin de yer aldığı yürüyüşte öğrenciler Türk bayrağı ve Atatürk posterini taşıdı. Törene Vali Okay Memiş, AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu Ban, İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, 9'uncu Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, askeri arkan, kurum amirleri, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Prortokol, asker ve öğrenciler Atatürk’ün anıtının bulunduğu yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki Havuzbaşı’na kadar yürüdü.

 

 

"3 TEMMUZ MİLLETİN KENDİ KADERİNİ TAYİN ETMEK İÇİN BİRLEŞTİĞİ GÜNDÜR"

 

Havuzbaşın'da Atatürk ANıtına çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk ‘Anadolu en büyük hazinedir. Vatanın sinesinde kurtuluş çarelerini beraberce ölünceye kadar aramaya ve sağlamaya çalışacağız’ diyerek başlattığı bu yolculuğa Samsun’dan sonra ikinci durak olarak Erzurum’u seçmiş ve 3 Temmuz 1919’da dadaşlar diyarına gelmiştir” dedi.

 

 

Başkan Sekmen, 3 Temmuz'un sıradan bir gün olmadığını belirterek, “Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın kendi ifadesiyle 'Benim Erzurum’a gelişim, bütün milletin ateşten bir çember içerisine alınmış olduğu bir zamana rastladı' diyerek tarif ettiği o dönem, milli mücadelenin ne büyük bir anlam ve önem taşıdığını da ortaya koymaktadır. Dolayısıyla 3 Temmuz sıradan bir gün değildir. 3 Temmuz; vatan davamızın yenilendiği, milli kudretin şahlandığı ve milletin kendi kaderini tayin etmek için birleştiği, bütünleştiği ve tek bir vücut olmak için ilk adımı attığı günün adıdır” diye konuştu.

 

 

"MANDA VE HİMAYENİN REDDEDİLDİĞİ KONGRE MİLLETİMİXZ İÇİN ÖVÜÇ KAYNAĞIDIR"

 

Büyükşehir Belediyesi Mehteran ekibinin gösterisi ve öğrenciler tarafından okunan şiirlerle devam eden tören, halk oyunları gösterileri son buldu. Protokol ve katılımcılar daha sonra Atatürk Evi'ni gezdi. Burada konuşan Erzurum Valisi Okay Memiş, Atatürk’ün Erzurum’a gelişinin 103’üncü yıl dönümünü coşku ve minnettarlıkla kutladıklarını söyledi. Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı bir ilde görev yapmanın kendileri için övünç kaynağı olduğunu belirten Vali Memiş, “Erzurum, tarihi itibariyle hem Cumhuriyet döneminde hem de Osmanlı imparatorluğu döneminde çok önemli bir şehirdir. Çünkü Anadolu’nun savunması Erzurum’dan başlıyor ve bu konuda ne kadar övünse azdır” dedi.

 

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü 57 gün Erzurum'da kaldığını kaydeden Memiş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Erzurum Kongresi ile bütün dünyaya milli sınırlar içinde vatanın bölünmez bir bütün olduğu ve parçalanamayacağı haykırılmıştır. Manda ve himayenin reddedildiği kongre milletimiz için övünç kaynağıdır. Biz bu bilinçle bütün hemşerilerimize hizmet etmeye gayret ediyoruz. Vatanın bölünmez bütünlüğü uğruna şehit düşen bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere Kurtuluş Savaşı mücadelesinde hayatını kaybedenlere de rahmet diliyorum. Onlara büyük minnet duyuyoruz.”

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.