BB Erzurumspor'u masaya yatırdılar

Sadi Tekelioğlu (66) Trabzonludur.
Ancak Erzurum’da en sevilen spor adamlarından biridir.
Acaba “Biz niye tanımıyoruz?” diyenler için giriş cümlesini biraz detaylandıralım:


Teknik Direktör olarak görev yapan Sadi Tekelioğlu, Erzurumspor’u 1997-98 döneminde Süper Lige çıkardı ve efsaneler arasına girdi.


Tekelioğlu, Erzurum’dan sonra Akçaabat Sebatspor’u da 2002-03 sezonunda Süper Lige taşıdı.


Sadi Tekelioğlu ile geçen 27 Şubat akşamı Galatasaray’a 2-0 yenildiğimiz maçın ardından ‘Gurbetten Sılaya Erzurumspor’ programında karşılaştık.


Facebook üzerinden ‘canlı’ yayın yapan Anadolu Haber TV’de Erzurumspor’un efsane kaptanlarından olan Kürşat Karakaş’ın
yorumcu olduğu programı, Erdal Çodur sunuyor.  Programda
Sadi Hoca ve öğrencisi Kürşat Karakaş’ın yaptığı değerlendirme, maçtan sonra bozulan sinirlerimize ‘iyi’ hatta ‘hoş’ geldi. İlginç olan durum, spora ilgisiz olan Anadolu Haber TV’nin sahibi Cem Atmaca’nın da yayında olmasıydı.
Tekelioğlu ve Karakaş programda, Erzurumspor’un küme düşme hattından kurtulacağına inandıklarını söylediler.
Gelelim o sohbetin bana göre önemli bulduğum detaylarına:
Kürşat Kaptan “Sadi Hocam hoş safa geldiniz” deyince Sadi Hoca, hafif yollu sitem etti:


“Ben yarı Erzurumluyum, ‘Hoş geldin’ demeye gerek yok.” Kürşat Kaptan devam etti:
“Siz yarı değil, tam Erzurumlusunuz. Bir Erzurum sevdalısısınız. Bununla ilgili bir anekdot anlatmak istiyorum.”

 

 

SADİ HOCADAN JEST


İstanbul/ Maltepe Erzurum Vakfı yönetim kurulu üyesi olduğunu anımsatan Karakaş, şöyle devam etti:
“Akşamüzeri Başkanımız Süha Dengizek ile görüştüm. Sizinle ilgili olarak Süha Başkan, ‘Sadi Hoca Trabzonspor Teknik Direktörüydü. Trabzon’a gittik. Erzurumspor’a birkaç futbolcu vermesini istedik. O da bir çift kale maç yapalım, oynamayan kaç futbolcu varsa hepsini alın götürün’ dedi.”
Sadi Hoca araya girdi:


“Erzurum’un tarihine geçtiğim için çok mutluyum. 2000 yılında Trabzonspor Teknik Direktörüydüm. Erzurumspor’a futbolcu almak için geldiler. Bende ‘11 futbolcu bize kalsın, kimi istiyorsanız alın götürün’, dedim. Erzurum’a yok, yok. Biliyorsun benim arabamın plakası bile hala 25 ES 025.”

 

KAPTAN KÜRŞAT: TRANSFER POLİTİKASI YANLIŞ


Erzurumspor Başkanları Hamza Cimilli ve Cemal Polat’ın Sadi Tekelioğlu ile yakın dost olduğuna dikkati çeken Kürşat Karakaş, BB Erzurumspor ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
“2015 yılından bu yana alınan yabancı futbolculara çok büyük miktarda döviz ödendi. Üç maç oynamayan ve 3 milyon Euro alan yabancılar yerine, Erzurum ve çevresindeki gençlere yatırım yapmalıyız. Bakın bu sezonun ikinci devresinde 12 sporcu gönderdik, 11 futbolcu transfer ettik. Sadece Aatıf ve Da Costa, nokta transfer. Futbol takımımız Süper Ligde ama kulüp, Süper Ligde değil. Yanlış transfer politikası yüzünden paramızın büyük bir bölümü çöpe gidiyor. Takımın, hala kurumsal bir kimliği yok. Kulübün Belediye tarafından yönetilmesine karşıyım. Kulüp, özel bir şirket gibi futboldan anlayanlar tarafından yönetilmeli. Özellikle transfer ve takımın alt yapısını, bu işi bilenlere bırakmak gerekir.”

 

TEKELİOĞLU: KULÜBÜN SİVİLLEŞMESİ GEREK


Açkah’nın Kayseri maçında kırmızı kart gördüğünü hatırlatan bir izleyici, Sadi Tekelioğlu’nun bu konudaki görüşünü sordu:
“Futbolcu Altay’ı Eskişehir maçında gördüğü kırmızı kart nedeniyle saha içinde cezalandırmıştım. Pimi çekilmiş bomba gibi olan bu futbolcuyu (Ackah) da sahadan çıktığı an cezalandırırdım” diyen Sadi Hoca, şöyle devam etti:

 

Erzurumspor, tesis açısından marka olmuş bir takım. Ama takımın kaliteli, genç ve yerli sporcuya ihtiyacı var. Taylan Antalyalı, Kürşat,  Coşkun Birdal gibi. Zafer Demir, bize Sanayi spordan geldi, başarılı oldu. Yabancı futbolcu alınacaksa çevredeki ülkelerden almak en iyisi. Şota, Arçil gibi.”


Büyükşehir Belediyesinin kulübü sivilleştirmesi gerektiğini işaret eden Sadi Tekelioğlu, şunları söyledi:
“Bizim şampiyon ettiğimiz Erzurumspor, kapandı. Halk, BB Erzurumspor’a soğuk bakıyor. Kulübün artık sivilleşmesi lazım. Büyükşehir Belediyesi, yönetime karışmamalı, kulübe maddi ve manevi yönden destek vermeli.”

 

SÜPER LİGDE NE YAPMALIYDIK?


Erzurum’u çok yakından tanıyan iki futbol insanının değerlendirmesi doğrultusunda önce büyük fotoğrafa bakalım:
Süper Lig takımlarından Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor, Gaziantep, F. Karagümrük, Göztepe, Kasımpaşa, Çaykur Rizespor çareyi ‘Anonim Şirket’ bünyesinde faaliyet göstermekte bulmuş. 

 

Antalyaspor, Fraport TAV ile Alanyaspor, Aytemiz ile Hatayspor, Atakaş Şirketler grubuyla, Denizlispor, Yukatel ile Ankaragücü, MKE ile Sivasspor, Demir Grup ile Konyaspor, İttifak Holding ile Kayserispor, HES Kablo ile Başakşehir, Medipol ile Rizespor, Çaykur ile ‘evlilik’ yapmış.

 

Rahmetli başkan İlhan Cavcav, Gençlerbirliği’ne transfer ettiği Afrika kökenli futbolcuları büyük kulüplere satarak ciddi gelir ederdi. İlhan Cavcav’ın kulübe bıraktığı mirasla, şimdi oğlu Murat Cavcav takımı yönetiyor.


Günümüzde ortada kalan iki takım var: Yeni Malatyaspor ile BB Erzurumspor.


Malatyaspor’u yeterince tanımam ama Büyükşehir Belediye himayesindeki Erzurumspor, çok kötü yönetiliyor. Süper Ligdeki ilk sezonda, bir başkan ve iki teknik direktör eskittik. İncelemede görüldüğü gibi Süper Ligde olan takımların yoğunlaştığı iki grup var. Çare ya önemli bir şirketle iyi bir ‘evlilik’ yapmak ya da mavi beyazlı kulübü anonim şirkete dönüştürmek. Ve de kulübü, anonim şirket gibi yönetmek. Yoksa Erzurumspor’un adını taşıyan ikinci kulüp de ‘başarısızlık’ ve ‘borç’ batağı altında gelecekte bir gün sevenlerine veda eder.



İŞTE YEDİ ÖNERİ


Çünkü milyonlarca Euro harcayan ‘acemi nalbantlar’ yüzünden Erzurumspor, zor günler yaşıyor. Süper Lige mucize biçimde ikinci kez çıktı ama TFF Birinci Ligdeki ‘kafayla’ işler yürümüyor. İşte acil yapmamız gerekenler:


1- Kulübün ‘kurumsallaşması’ için geç kalmadan hemen adımlar atılmalı.


2- Siyasi düşünce ve atamalarla yönetim oluşturma şekline, artık son verilmeli.


3- Kulübün yaşaması için ‘sağlam gelir’ kaynaklarına ihtiyaç var.


4- Profesyonel takım ile yönetim arasında köprü görevini ‘sportif direktör’ yapmalı.


5- Medyaya haber ve görüntü servisi yapacak, basın ve halkla ilişkileri düzenleyecek bir oluşuma ihtiyaç çok fazla.


6- Futbol takımlarını tarayacak, önümüzdeki yılın transfer alt yapısını oluşturacak bir komite kurulmalı.


7- Sadece ülkemiz sınırları içinde değil, yurt dışında yaşayanlar binlerce Dadaş, kulübe üye olmak istiyor. Ancak ne yazık ki kulübe üye olma yolları açık değil.



 

İŞTE ŞAMPİYON OLAN ERZURUMSPOR: Erzurumspor, 1997-98 sezonunda Süper Lige çıktı. Sadi Tekelioğlu’nun teknik direktör, Fethi Türkoğlu’nun antrenör, Necdet Gümüşenek’in kaleci antrenörü olarak görev yaptığı Erzurumspor’un kadrosu şu futbolculardan oluşuyordu:
(Ayaktakiler- soldan sağa) Atilla Çebi, Alparslan Tice, Hüseyin Topkaya, Ali Rıza Salcı, Abdulkadir Şakşak, Serdar Kahraman.
(oturanlar- soldan sağa) Coşkun Birdal, Zafer Demir, Kürşat Karakaş, Altay Can, Furkan Şükürcü.Erzurumspor’un şampiyon kadrosunda etkin görev alan ve bu fotoğrafta yer almayan futbolcular ise şunlar: Muzaffer Bilezar, Mutlu Dervişoğlu, Taner Aykut, Günay Mutlu, Atay Efe.

 


24 YILLIK FOTOĞRAF: Kapanan Erzurumspor’u Süper Lige taşıyan Sadi Tekelioğlu (sağda oturan) ve Antrenör Fethi Türkoğlu (solda oturan) ile Kaleci Antrenörü Necdet Gümüşenek, o zaman AA Bölge Müdürü olan Bedri Turhan (ayakta) ve Hürriyet Haber Ajansı Bölge Temsilcisi Kadir Sabuncuoğlu’na (ortada oturan) her hafta değerlendirme yapardı.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.