Bir bulvara Şeyh Said isminin verildiği haberleri!

2014 yılında Diyarbakır Belediyesi'nce Şeyh Said ve 47 arkadaşının asıldığı Dağkapı Meydanı'nın adı Şeyh Said Meydanı olarak değiştirilmişti. Tepki çeken bu isim üzerine dönemin İçişleri Bakanı, belediye yetkillileri hakında soruşturma başlatmış ve bu isim 2019 yılında kaldırılmıştı. Şimdi ise Diyarbakır'da bir bulvara Şeyh Said adının kayyum olarak atanan devletin valisi tarafından verildiği sosyal medyada ve siyaset arenasında tartışılıyor. 

 

Şayet doğru ise bu tartışmalı ismin neden ve niçin verildiğinin muhatabı biz değil, devletin valisidir ve ülke yöneticileridir. Bu arada yeri gelmişken şunu ifade etmek isterim. Ben Şeyh Said olay ve isyanı karşısında; devletimizin sergilediği tavrı her devlet gibi meşru bir biçimde kendini koruma refleksi olarak görürüm. Siyasi ve ideolijik çıkarlar uğruna tarihten husumet çıkarmaya gerek yok. 

 

Her hangi bir etnik aidiyete vurgu yapmadan ve etnik aidiyetleri ötekileştirmeden; hangi etnik aidiyete ve hangi siyasal kimliğe mensup olursa olsun hiç fark etmez. Milli devletimizin varlığına, vatanın bütünlüğüne ve milletimizin birliğine baş kaldırmış ve cumhuriyet karşıtlığı bilinen tartışmalı kişi ve kişilerin isimlerinin bir yerlere verilmesini şahsen uygun da bulmam ve doğru da bulmam. Çünkü bu ucu açık uygulamaların neticede sonrakı yıllarda nerelere varacağını bugünden kestirmek mümkün değil. Bugün ihanetlerini gördüklerimize, yarınlarda da bir bakarsın başkaları sahip çıkar. 

 

Tartışmali bu isim karşısında cumhur ittifakı çok sessiz ve çok suskun. Bu ismin verilip verilmediği hususunda yetkililerin kamuoyunu aydınlatarak ve doğru değilse bu tür asbagaras haberlerin önüne geçilmesi gerekir diye düşünürüm.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.