Bir Pasin kitabı

Kur’an-ı Kerim’in yarıdan fazlası geçmiş toplumlardan bahseder.  Ali-İmran, Kehf, Rum/Roma, Sebe ve Fil gibi toplumların adları sure adlarıdır. Kur’an neden insanı tarih alanına çekmek istiyor. Çünkü insan tarihi bir varlıktır. Geçmiş- şimdi ve gelecek kavramı onda zaman, yaşadığı ve nefes aldığı yer de mekân bilincini oluşturur.  Tarihi olaylar, zaman ve mekân üzerinde cereyan eder. Ve tarih bu iki şeyden oluşur. Millet olarak yurt edindiğiniz bu toprakların üzerinde sonsuza kadar bağımsız, onurluca yaşamamız için tarih bilincimizi kaybetmememiz gerekir. 

 

Hayvanlarda tarih bilinci olmaz. Günlük yaşarlar.    

 

Kur’an’da geçen olaylar Kur’an’ın ifadesiyle eskilerin esatir yani masal dediği olaylar değildir. İnsanın tarihidir. Daha çok da insan olmanın tarihidir.

 

İşte bu bilinçle Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi hocamız, dostum Prof. Dr. Hakan Hadi Kadıoğlu bir bölgenin ve bir ilçenin tarihini içerisine alan “Bir Pasin Kitabı” adıyla eser yazmış.

 

248 sayfa ve zengin bir kaynakça ile dolu olan eser Pasinler Belediye Başkanı Ahmet Dölekli’nin takdimiyle basılmış. Çünkü eseri Pasinler Belediyesi yayınlamış. Bu eserin Pasinler Belediyesi’ne yakışan bir özenle ortaya çıkarılması tebrike şayan olmuş. Kendilerini kutlarım.

 

Eser, iğneyle kuyu kazan bir işçinin emeğiyle yazılmış.  Yazar,  eserin on yılı aşkın bir sürede Pasin’e ilişkin biriktirdiklerinin bir kısmından oluştuğunu,  araştırma gezilerinde hiçbir kurum, kuruluştan parasal bir destek almadığını belirtir. Yine doğduğu topraklara bir vefa borcunu ödemek şuuruyla yazdığını dillendirir. Eğer bu zengin ve samimi duygular ve sevda olmasa coğrafya, tarih, botanik, jeoloji, strateji ve halk bilimine ait verileri içeren bir eser nasıl yazılır ki!

 

 Burada bir tarihi anımı sizlere anlatmak isterim. Kayseri Hacılar İlçesi Belediyesi 11-13 Mayıs 2007 tarihinde Hacılar bilgi öleni düzenlemişti.  Ben de bir tebliğle katıldım. Yaklaşık 50 bilim insanı davetliydi. Sonradan bildireler bir kitap halinde basıldı. Belediye Başkanı Ahmet Herdem kapanışta; “Hacıların yüz yılını değil, beş yüz yılını okuyorum. Sizlere teşekkür ederim” dedi. İşte Hakan Kadıoğlu hocamız bizlere elli bilim insanının emeğini üstlenerek Pasinlerin binlerce yılını okumamızı sağladı.

 

Köyüm şimdilerde Horasan’a bağlı. Önceleri Pasinler’e bağlıymış. E-devletten atalarımın nüfus kaydı Pasinler nüfusuna kayıtlı.  Kadıoğlu eserini Anama, Atama ve Tüm Pasinlilere… İthaf etmiş. Ben de bundan nasibimi aldım. Kendilerine teşekkür ederim.

 

Eseri telefonla belediye başkanlığından istediğimde fakülteye kadar getirme zahmetinde bulunma nezaketini gösterdiler. Bu ince davranıştan dolayı da ayriyeten minnettarım.

 

Umarım böyle güzel emekler takdir edilir, kıymet bulur. İbn Sina ne demişti  : “İlim ve sanat takdir edilmediği yerden göç eder.”

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.