Birleşmiş Milletlerin 2021 yılındaki Küresel Hayalleri

Uluslararası İzmir Maratonu 42 km ve  10 km parkurlarda, sıkı Covid19 tedbirleriyle, İzmir Anakent Belediyesi Spor Daire Başkanlığının öncülüğünde, 11 Nisan 2021’de düzenlendi.

 

Yarıştan bir gün önce Kültür Park’ta kurulan mavi çadırlara ulaşan atletler, kayıt kabul ünitelerinden yarış kitlerini temin etti. Atletlerin skorları koşu esnasında giyilen ayakkabılara takılan çip ile tespit edildi.

 

Yarış günü ısınma öncesinde katılımcılar tarafından hep bir ağızdan İstiklal Marşı okundu ve Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları için saygı duruşunda bulunuldu. Maraton gönüllülerin gayretleri sayesinde yarış, sporcuların dörderli sıralar halinde 1,5 m aralıklarla, yığılma olmadan öngörülen zamanda başladı.

 

Parkurda sağlık ekipleri, su dağıtıcıları ve güvenlik görevlileri iş başındaydı. Bando, Dj ve müzisyenlerin bulunduğu eğlenceli rotanın teması, B.M.nin "Küresel Amaçlar" başlığında "Sürdürülebilir Bir Dünya" olarak belirlenmişti.

 

Sürdürülebilirlik ilkeleri; Yoksulluğa son, açlığa son, sağlıklı ve kaliteli yaşam, nitelikli eğitim, toplumsal cinsiyet eşitliği, temiz su ve sanitasyon, erişilebilir ve temiz enerji, insana yakışır iş ve ekonomik büyüme, sanayi, yenilikçilik ve altyapı, eşitsizliklerin azaltılması, sürdürülebilir şehirler ve topluluklar, sorumlu üretim ve tüketim, iklim eylemi, sudaki yaşam, karasal yaşam, barış, adalet ve güçlü kurumlar, olarak açıklandı.

 

Siyasetin bir şekilde konusu olduğunu düşündüğüm bu ilkeler üzerine gerçekleşen projelerin yarıştığı bir ülkede hayalim var.

 

Mesela erişilebilir temiz enerjiye kooperatifler aracılığı ile ulaşmayı planlayan bir siyasi partinin projelerini inceleyerek oy tercihi yapmak isterdim. 

 

Eşitsizliklerin azaltılması için, aç gözlülükle mücadele yöntemlerinin, eğitim müfredatlarında nasıl tasarlanacağını yarıştıran bir eğitim stratejisi mesela,

 

Sorumlu üretim ve tüketim için izleme ve denetleme sistemlerini karşılaştıran teknokratlar gibi mesela,

 

Güçlü kurumların, güç göstergelerini çeşitlendirme çabasında olan bir muhalefet gibi mesela,

 

Yoksullukla mücadelede izlenecek stratejileri, açık bir dille ifade edebilen siyasi parti il ve ilçe örgütleri mesela,

 

Sağlıklı ve kaliteli yaşam örneklerini en ücra köylerde anlaşılır bir dille anlatabilen muhalif bir yayım örgütü mesela,

 

Kurumsal alt yapıların günümüz teknolojisi ile uyumlu hale getirebilen yöneticiler ve teknik adamlar mesela,

 

Parkur uzun olunca insanın düşünmeye hayal etmeye fırsatı oluyor bu gibi mevzuları.

 

914 atletin yarıştığı parkurda, bu satırların yazarı 10 km mesafeyi, 1.00.23’le tamamladı. Varış noktasına altı ay önceki İzmir Maratonundaki skoruna göre yaklaşık % 9 oranında  hızlı ulaştı.

 

10 km parkurda Kenyalı atletler; Stella Rutto (Kadınlarda), Roncer Kipkorir (Erkeklerde) birinci olurken, 42 km de; Etiyopyalı atletler Betelhem Moges (Kadınlarda) Tsegaye Getachew (Erkeklerde) birinci oldu.

 

Erkekler kategorisinde Türkiye'de koşulan en iyi maraton derecesine (2.09.35) ulaşıldığı belirtildi. Dereceye girenlere geri dönüşümlü malzemeden özel olarak imal edilen kupalar temassız ortamda iletilerek ödül töreni tamamlandı.

 

Bakarsınız gelecek dönem iktidarı, Ulusal Dadaş Maratonunu Erzurum Anakent Belediyesi ile eşgüdümlü olarak gerçekleştirebilecek kudrete yeniden haiz olur. Geçmişte iki tane yarı maraton düzenleyebilmiş irade, maraton da düzenler belki. Bakarsınız sözde kalmaz gerçekten gelenekleşir. Her sene tüm dünya atletlerinin gözü bu parkurda olur belki. Bakarsınız kurumlar ve yöneticiler birbiriyle kavga etmez, Atletizm federasyonu ve Turizmciler eşgüdümlü çalışarak Erzurum’u dünyaya tanıtmak için bir pencere oluşturur.

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.