Bruksizm (Diş sıkması)

Bruksizm (Diş Sıkma) Nedir?

Kişinin bilinçsiz dişlerini sıktığı, gıcırdattığı, kenetleyip birbine bastırması durumudur.

Bruksizmi(diş gıcırtma)olan kişiler uyanıkken dişlerini bilinçsiz sıktığı gibi  uyurken de dişlerini sıkıp gıcırdatabilir. Bruksizm (diş gıcırtma sıkma) sebebinin ne olduğu tam olarak saptanmış değildir fakat genetik, psikolojik ve fiziksel faktörlerin kombinasyonundan dolayı kaynaklandığı düşünülmektedir. Çoğu vakada kişi uyanık iken bruksizm(diş gıcırtısı) stres, öfke, depresyon, hayak kırıklığı, anksiyete gibi durumlardan kaynaklanıyor olabilir. Kişinin bu süreçle başa çıkma stratejisi geliştirip uygulaması gerektiği gibi psikolog desteği de alabilir.

 

Uyku bruksizmi(diş gıcırtısı) ise kişinin uyku esnasında uyarılması ile ilgili veya uyku ile ilgili bir çiğneme aktivitesinin sonucunda ortaya çıkabilir. Çeşitli nedenler, kişide bruksizm (diş gıcırtısı) gelişmesi riskini artırır. Bu nedenlerin ilk sırasında stres geliyor. Artan stres, öfke, anksiyete dişleri sıkıp gıcırdatmasına neden olabilir. Bruksizm (diş gıcırtısı) epilepsi, reflü bozukluğu(GERD) parkinson hastalığı ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi diğer zihinsel ve tıbbi bozukluklar ile ilişkilendirilebilir. Bruksizm (diş gıcırtısı)bir takım psikiyatrik ilaçların nadiren de olsa yan etkilerinden kaynaklı olabilir yada sigara,alkol,kafeinli içecekler, bruksizm (diş gıcırtısı) riskini artırır. Bunların yanı sıra yaş bruksizmi etkileyici başka bir faktördür, küçük çocuklarda daha yaygındır ve genellikle yetişkinlikte geçer.

 

Bruksizm (Diş Gıcırtısı) İle Ortaya Çıkabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

 

Şiddetli bruksizm dişlerde dolguya yada restorasyon yapılmasını gerektirecek hasara, çene ve yüzde şiddetli ağrıya, çene eklemlerinde meydana gelen bozukluklar kişinin ağzını açıp kapatınca kulağına tıklama sesi gelmesine neden olabilir. Eğer sizde de yanınızda ki insanın dahi duyacağı kadar yüksek sesle diş gıcırdatma, çene ve yüzde ağrı, şakaklarda başlayan hafif baş ağrısı, dişte hassasiyet, düzleşmiş ve gevşemiş dişler, dişin daha derin katmanlarını açığa çıkaracak kadar aşınmış diş mineleri var ise ve bu sayılanlardan birine birine sahipseniz diş hekimine başvurmalısınız.

 

Tedavisi bruksizme neden olan faktörleri belirleyip kişinin ihtiyacına,sorununa,yaşına ve hastanın menfaatine olacak şekilde yapılır, tedavileri oldukça kolaydır fakat tedavi edilmez ise dişte ve çenede büyük hasara sebep olabilir bunun için mutlaka diş hekimine başvurup sorunu anlatıp ve altta yatan problemi bulup ona göre yol haritanızı belirleyip, tedavimizi hekimin belirlediği şekilde başlayalım.

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.