Buzda eriyoruz...

Buz ve kış sporlarında ülkemizde gelişim Üniversıade Erzurum 2011 ile birlikte başladı. Birçok kış ve buz sporunu ilk olarak o dönemde spor kamuoyu duymaya başladı. Bu organizasyonla birlikte Devletimiz büyük bir kaynak aktarımı yaparak Erzurum’a müthiş tesisler kazandırdı. Bunların en önemlileri de ilimizde bulunan dört adet Buz sporları salonları. Ilıca yolu üzerindeki 3000 kişilik Buz Hokeyi salonu ve yanında 500 kişilik buz salonu, Yenişehir’de bulunan 2000 kişilik buz salonu ve yanına 500 kişilik buz salonları ilimize yapılarak hizmete sunuldu. Türkiye’de bir ilde bulunan en fazla buz salonu Erzurum’da. Buz Hokeyi sporu da aslında 2011 ile birlikte ülkemizde gelişim göstermeye başladı. Buz Hokeyi Federasyonu da buna paralel olarak gelişim göstermeye başladı. 1991 yılında Buz Hokeyi, Kayak Federasyonundan ayrılarak yeni kurulan Buz Sporları Federasyonu çatısı altına girmiştir. Türkiye Buz Hokeyi Federasyonu 2005 yılında Buz Pateni Branşından ayrılmıştır.

 

Erzurum da 2008 yılından itibaren başlanan Buz Hokeyi gelişimi o günün şartlarında çok zor koşullarda oluşturulan ve buz salonu olmadan yapılan antrenmanlarla vitrine çıkmıştır. Tesislerimizin yapılması ile birlikte sporcu patlaması olan bir branş haline gelen Buz Hokeyi, Federasyonun düzenlediği Milli Takımlara seçilen Erzurumlu sporcularla da göz doldurmaya başladı. Liglere katılım ve federasyonda ki lobimiz bu sayede güçlü hale gelmiş hatta Federasyon Başkanlığına o dönemdeki Gençlik Spor İl Müdürü Fatih Çintımar seçilerek bir dönem başkanlık bile yapmıştı. O dönemde yabancı antrenör Erzurum’a getirilerek mevcut yerli antrenörler, ve sporculara eğitim verilmiş bu gün antrenörlük yapan bir çok gencimiz o dönemin eğitimlerinden faydalanmıştı. Dört buz salonunun olduğu şehrimizde Buz Hokeyi takımı sayısı Federasyonun resmi WEB sayfasından aldığım bilgiye göre üç. Evet, üç tane kulübümüz liglerde mücadele ediyor. Bunlar, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü, Erzurum Aile ve Sosyal Politikalar Gençlik ve Spor Kulübü, Narman Spor Kulübü. Yine Federasyonun Resmi WEB sayfasındaki istatistiklere göre liglerdeki şampiyonluklar şöyle.

 

Bu istatistiklere göre Erzurum takımları buzda erimiş ve artık yok olmak üzere. Yapılan tesislerin işletme maliyetlerini düşünürsek atlama kuleleri gibi sadece görsellikten ibaret varlığını hissettiremeyen bir yatırım haline gelecektir.  Federasyonun Erzurum’a bakış açısı her geçen İstanbul’a kaymakta neredeyse tüm Uluslararası organizasyonları İstanbul, Kocaeli, Ankara’ya almakta ligleri bile oralardaki salonlarda yapmakta. Erzurum’un federasyondaki varlığı temsilden öteye geçememekte, Federasyon kurullarında esamemiz okunmamakta federasyon eli ile de Erzurum’daki tesisler atıl hale getirilmekte. Federasyon bu zihniyetle bir adım öteye gidememekte yabancı oyunculara kulüpleri mahkûm etmekte. Uluslararası arenada bir adım öteye gidememekte. Buna bir örnekte yine kendi sitesindeki bir istatistikle örnek vererek bitirmek istiyorum. Liglerdeki gol krallığı listesini sizlerle paylaşıyorum.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Erhan Dabanca 13 Haziran 2021 19:20

    Erzurum yine kaderi olan sahipsizlige ve liyakatsiz kisilere terk edildi hocam

  • Vahdet Alaeddinoğlu 09 Haziran 2021 22:46

    Yine güzel bir konu diline kalemine sağlık olsun