Buzhane

Milli iradenin, doğunun yıkılmaz kalesi Erzurum 749 bin 754 nüfusu olan, Atatürk üniversitesinde öğrenim gören öğrenci sayısı ise 75 bin 470 dir.

 

Şehrimizde görev yapan büyük oranda memur var. Yaz kış yabancı turistlerin akınına uğrayan fakat; son zamanlarda büyük oranda azalma yaşayan, şehrimiz coğrafi olarak da önemli yerde, uğruna tüm sevdiklerini vatana feda eden Nene hatunların şehri peki gerçekte nerede?

 

Yazı çok az ve serin kışları ise çok uzun olan, hikayelere, şarkılara, filimlere, şakalara, konu olan yolları buz pistine dönen çatılardaki sarkıtların yere kadar uzandığı, sayısız trafik kazalarının, ölümlerin, buzlu yollarda yaralanmaların olduğu basın görünce atıp tutanların olduğu fakat özde değil çakma Erzurumluların sahipsiz bıraktığı kimsesiz bir Erzurum!

 

Yaz aylarında gözükür yerlere yeni asfaltın üzerine asfalt üzerine asfalt döken, kaldırım taşı yapmak dışında çalışma yapılmayan şehir!

 

Kış olimpiyatları, konserler bir de kayakçılar olmasa kışın kim niye gelsin ki buraya. Öz Erzurum'un üvey evlatları muamelesi gören Erzurumlular. Burada fabrika, iş imkânı yok, cumhuriyet caddesi dışında 3 pasaj gibi avm dışında ne var neyse ki onlar var mübarek olsun, yaşı büyük hanımlara ve beylere soralım bu yaşlarına kadar cumhuriyet caddesine baktıklarında zerre bir gelişim ve değişim görüyorlar mı?

 

Erzurum'un en uzak yerleri dadaşkent ve ılıcadır, öğrenci yurtlarının, okulların, kamu kurum ve kuruluşlarının olduğu yerler kış aylarında geç gelen otobüsler tıkış tıkış zemini alanı müsait olmasına rağmen neden tramvay yok?

 

Neden Erzurum gelişsin istenilmiyor?

 

-40 ları gören bir ilde doğru düzgün ısıtmalı otobüs durağı dahi yok!

 

Böylesine uzun dondurucu kış geçiren Erzurumluların burada kalmaları için hiçbir sebep yok iken kalanlar memleketine sahip çıkıp gene de gitmeyen kişilerdir.

 

Yol, kaldırım bunları artık aşalım laf gösteriş değil hizmet insanı olalım, ben Erzurum'da kış için ısıtmalı durakların, artan otobüs seferleri ile birlikte Erzurum'a şık ve güzel bir soluk kazandıracak tramvayın olmasını, sokakta yaşayan canlar için seyyar kulübeler ve mamalar bırakılmasını, tiyatro dışında bale, opera binası olmasını dilerdim.

 

Tüm bunları diler iken pazarcıları satıcıları da unutmadım insanlar geçimlerini sağlamak için saatlerce dondurucu soğukta tezgâh açıp evlerine ekmek götürebilmek için bekliyorlar yerlerin buz pistine döndüğü ilde kim gider açık pazara? Isıtmalı kapalı pazar yeri neden yok?

 

Hem satıcıların rahat atış yapacağı alışverişi kışın da rahat geçeceği herkesin rahatça gidip bir şeyler alabileceği yer neden yok koca şehirde? Fazlasını istemiyor burada kimse sadece olması gereken daha insani yaşam hepsi bu takdir sizlerin....

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Halil genc 10 Ocak 2024 08:19

    makalenize simdi denk geldim bundan sonrada hep okuyacağım objektif ve cesur yazınızdan dolayi kutluyorum burası sahipsiz sehir bu yazı hepimizin sesi çoluk cocuk o duraklarda araba beklerken donuyor duraklarda ne ısıtma ne klima hiç bişey yok pazar yeri içinde aynı fikirdeyim kış memleketine kapalı yer sart tekrar kutlarım Allah razı olsun saygı ve dua ile

  • Tuğrul Fehmi Ergin 08 Ocak 2024 18:22

    "Göç göç oldu göcler yola dizildi" diye eski bir Erzurum türküsü var nedense bu yazınızı okuyunca o türkü aklıma geldi. Hepsi olmasada bir kısmının göç göç olup yola dizilmesinin sebeplerinden bazılarını sıralamışsınız. Erzurumumuzun bu makalede belirttiğiniz ve daha pek çok sorunu umarım çözüme kavuşur. Zor ama imkansız değil diyemicen. Maalesef biraz öyle imkansız. Çünkü gerçekten sahipsiz bir şehir. Güzel bir yazı olmuş Mavi hanım tebrikler.

  • Av.Nihal azlak 08 Ocak 2024 18:01

    Hemen hemen tüm makalelerizi okuyorum hepsi farklı ve güzel konular duygularımıza tercüman olmussunuz tebrik ediyorum buraya gelen çoğu memur kaçıyor yaşam şartları iyilestirilemeli

  • Muhlis Vural 08 Ocak 2024 13:38

    Atlatmaları unutmuşsunuz bakın... Aracıyla kente gelen yerli turist, her sokağın 3-5 yerine konulan atlatmalardan hoplaya zıplaya geçip, önce bu kadar trafik ışığı ve atlatmaları yapan beyefendilerin güzel geçmişlerine Fatiha okuyor, sonrada bütün düzeni bozulmuş aracıyla sanayiye yüklü bir döviz bırakarak kenti terk ediyor. ..