Cinisli: Türk çiftçisinin rakibi fırsatçı AKP iktidarıdır

Erzurum Post-Orhan BOZKURT'un haberi-TBMM Genel Kurulu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesi üzerine konuşan İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile AKP hükümetini sert şekilde eleştirdi. İYi Partili Cinisli, "Kendini yerli ve milli olarak tanımlayan AK Parti iktidarında ithalat sevdasıyla oluşturulan dışa bağımlılık Türk tarımına tehdit oluşturdu. Bu millî güvenlik sorununu oluşturan unsur, ithalatla Türk çiftçisinin en büyük rakibi hâline gelen fırsatçı AK Parti iktidarıdır. Gıdada dışa bağımlılık egemenlik tehdididir" diye konuştu.

 

"TARIMI ÖNEMSEMİYEN KENDİNE 'MİLLİ VE YERLİ' DEMESİN"

 

Cinisli, AKP hükümetinin zararlı tarım politikalarının milli güvenlik sorunu haline geldiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Hatırlatmalıyım ki döviz artmıyor, milli paramız eriyor. Bunun da sebebi iktidar olarak sizlersiniz. Bugün Türk lirasının tasarruf değeri kalmadığı gibi, bir fiyat ölçüsü değeri de kalmamıştır. Yüzde 63’lük banka döviz mevduat oranına da bakarsak korkarım ki bir sonraki adımda milli paramızın tedavül değeri bile kalmayabilir. TL’deki fahiş değer kaybı olmadan önce de Türkiye'nin dört bir yanındaki çiftçilerin ortak noktası zarar etmekti. Çiftçi artık boş bahane duymak istemiyor. AK Parti’nin gözünde çiftçinin, üreticinin hiçbir değeri yok. Tarımı bir stratejik sektör ve millî güvenlik meselesi olarak gören, demokrat, milliyetçi, kalkınmacı bir partinin ve siyasi geleneğin temsilcisi olarak ifade etmeyelim ki: Tarımı önemsemeyen zihniyet kendine ‘milli ve yerli’ demesin."

 


 

"SON 10 YILDA 4,2 MİLYON HEKTAR TARIM ARAZİSİ TARIM DIŞINA ÇIKTI"

 

Türkiye'nin dünyanın en güzel coğrafyasında olduğunu hatırlatan İYi PartiErzurum Milletvekili Naci Cinisli, "Dünyanın en bereketli topraklarında yaşıyoruz ancak, son on altı yılda 4,2 milyon hektar tarım arazimiz tarım dışına çıktı. Son on yılda tarımın istihdamdaki payı yüzde 23'ten yüzde 17'ye geriledi. Tarımdaki kadın istihdamı dörtte 1 oranında azaldı. Son on yılda tarımın millî gelire katkısı 70 milyar dolardan 40 milyar dolara düştü. Litresi 1,1 lira olan mazot 9 katına, tonu 237 lira olan üre gübresi 39 katına, besi yeminin kilosu 7 katına çıktı. Fiyatlar artık günlük artıyor. Çifti feryat ederken Muhterem Bakan, 'Zarar eden hiç çiftçimiz yok' diyebiliyor. Mayıs ayında, Tarım Bakanlığı buğday alım fiyatını ton başına 2.250 lira olarak açıklamıştı, Sayın Bakan da "Çok iyi fiyat açıkladık." diye müjde verdi. Geçtiğimiz ay ise Bakanlığa bağlı TİGEM, ürettiği 13 bin ton buğdayı ton başına 5.320 liradan satabildi. Müjdeci Bakan Bey'i ciddiyete davet ediyoruz" diye konuştu.

 

"DIŞ GÜÇLERİ DEĞİL, ÜLKEYE HER ALANDA TANIDIK İÇ GÜÇ FENA KASTEDİYOR"

 

AKP iktidarının, ekonomik krizdeki sorumluluğu sözde dış güçlerin üzerine atarken, yabancı bir firmanın fındıkta fiyatı 25 liraya çekmesine tepki veremediğini de hatırlatan İYİ Partili Cinisli, "Dış güç kim bilmem ama ülkeye her alanda özellikle tarımda dışarıyı aratmayan tanıdık bir iç güç fena kastediyor. Buğday, arpa, mercimek ve nohut üreten çiftçilerimiz için de aynı senaryolar geçerli ancak onlar için bulunan bahane kuraklık. Sayın Tarım Bakanı ve ekibi temmuz-ağustos aylarında kuraklığa karşı planlamaları, hesaplamaları beceremediler. Üç yıl içerisinde sayısız ve devamlı üst düzey liyakatsiz eş dost atamasıyla Bakanlığın genetiğiyle bu kadar oynanırsa elbette farklı bir netice beklenemez" dedi.

 

 

"EKMEK KUYRUKLARI OLUŞUYOR... İKTİDARIN VE BAKANLIĞIN UTANMASI LAZIM"

 

Buğday üreticisinin de rakibinin AKP olduğunu ileri süren Cinisli eleştirini şöyle sırladı: "Tarım Bakanlığı, hesapsızlıktan ve mecburiyetten uluslararası piyasalarda temmuz ayında 260 dolara düşen buğdayı 353 dolardan, 240 dolara düşen arpayı da 330 dolardan ithal etti. Pahalı ithal buğday -bir de kur farkıyla- un fiyatlarını uçurdu. Erzurum'da fırıncı esnafımız ekmek üretemez hâle geldi. Bugün, pandemi şartlarının üzerine dolarımız da satılmışken büyük bir sorun yaşıyoruz. Geldiğimiz noktada zorlama usullerle fırıncılara ekmek ürettiriliyor. Fırıncılarımız ile vatandaşlarımızın haklı ucuz ekmek isteklerine yanıt veremiyorlar, ekmek kuyrukları oluşuyor. Sorumlu ve vicdanlı bir Bakanlığın ve iktidarın bu durumdan utanması lazım"

 

"SAYIN PAKDEMİRLİ, SİZ İTHALAT LOBİSİSNİN BAKANISINIZ"

 

Sayın Bakan, çiftçiler adına sormak zorundayım, kusura bakmayın. Siz Türk çiftçisinin mi, ithalat lobisinin mi Bakan ve Bakanlığısınız? Kendi düşündüğümü buradan açıkça söyleyeyim, tartışmaya katkıda bulunayım: Siyasette şahsı direkt hedef almak adetim olmamasına rağmen, düşüncem odur ki Sayın Pakdemirli, siz ithalat lobisinin Bakanısınız. Fakat sizin ne olduğunuz beni çok ilgilendirmiyor, İYİ Parti olarak bizim derdimiz ülkemiz, milletimiz ve devletimizin geleceği."

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
MorSektor