Çocuk istismarı ve ihmalinde Diş Hekiminin rolü  

Diş hekimleri fizik muayene sırasında sorun tespit edebilir veya çocuklar istismar veya ihmal yaşadıklarına ilişkin bilgileri diş hekimi ile paylaşabilir. Diş hekimleri dahil tüm sağlıkçılar şüpheli istismar ve ihmal vakalarını sosyal hizmet veya kolluk kuvvetlerine bildirmekle yükümlüdür.

 

Diş hekimlerinin yasal sorumluluğu gereği ve çocuk haklarının korunması için çocuk istismarı ve ihmalinin belirti ve semptomlarının farkında olması ve vakaya nasıl müdahale edileceğini bilmesi önemlidir. Çocuk istismarı, geniş anlamda, belli bir zaman dilimi içinde bir yetişkin tarafından çocuğun o kültürde kabul edilmeyen bir davranışa maruz kalması şeklinde tanımlanabilmektedir.

 

Çocuğun sağlığını, fiziksel gelişimini, psikososyal gelişimini olumsuz yönde etkileyen bir yetişkin toplumu veya ülkesi tarafından bilerek veya bilmeyerek yapılan davranışlar, çocuk istismarı olarak kabul edilmektedir.

 

Çocukluk çağı travmaları içinde çocuk istismarı yinelenebilirliği,çocuğa genellikle en yakınları tarafından yapılıyor olması nedeniyle tanımlanması ve tedavi edilmesi en zor olan travma olarak nitelendirilmektedir. Uzun dönem içinde fiziksel, psikolojik ve sosyal sonuçları gözlenmektedir.Çocuklara yönelik gerçekleştirilen istismar ve ihmal durumlarının ortaya çıkarılmasında diş hekimlerinin de önemli bir rolü bulunmaktadır. 

 

Çocuklara yönelik gerçekleştirilen bu tür davranışları;  

Fiziksel istismar, Cinsel istismar, Duygusal istismar ve İhmal olarak sınıflandırabiliriz. 

 

1-FİZİKSEL İSTİSMAR 

Kasten yapılan, çocuğun sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve acı veren, gelişiminde sürekli zarara yol açabilecek şiddet hareketlerini içermektedir. 

 

2-CİNSEL İSTİSMAR 

Cinsel doyum için çocuğun kullanılması ya da bir başkasının çocuğu bu amaçla kullanmasına izin verilmesi olarak tanımımlanır. 

 

3-DUYGUSAL İSTİSMAR 

Anne babası tarafından sürekli eleştirilen, aşağılanan, sevgi ve ilgi ihtiyacı yeterince karşılanmayan çocuklar, pasif kişilik özelliklerine sahip, kendine güveni olmayan ve antisosyal davranışlar gösteren kişiler olarak tanımlanmaktadır

 

4-İHMAL

Çocuğa bakmakla yükümlü olan kişilerin çocuğu ihmal etmesi olarak tanımlanabilir.  

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.