Deniz kanosu

Eskişehir Anakent Belediyemizin ilan panolarında bir görsele rastladım. Deniz kanosu eğitim başvurularının kabul tarihlerinin vurgulandığı ilanın peşine düştüm. Ankara Üniversitesi Ziraat fakültesindeki eğitim yıllarımda Gölbaşı’nda kano takımının antrenmanları olurdu. Konuyu hep merak ederdim fakat bir türlü fırsat bulamazdım. Başvuru tarihinin ilk günü sabahı Eskişehir Osmangazi Spor yerleşkesine varıp 1. sıradan başvuruyu gerçekleştirdim. Başvuruyu alan Şahika hocam için eleme kriterleri arasında yer alan yaş, yüzme becerisi ve BKİ (Beden Kitle indeksi) kriterlerini karşılayabiliyordum.

 

 

Başvuru ardından geçen 1 aylık süreçte haber çıkmayınca artık neredeyse ümidi kesmek üzereyken bir akşam Güneş Çınar hoca tarafından oluşturulmuş bir what’s up grubunun üyesi olduğumu görünce umutlarım yeşerdi.

 

İlk eğitim dersinde gerekli olan baret, yedek kıyafet, havlu, terlik ve su ihtiyaçlarının karşılanmış olarak Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı Coşkun Halıcı Su Sporları Merkezinde hazır bulunmamız gerektiği belirtilmişti.  Belirtilen yer ve saate gereklilikleri yerine getirerek bulundum.

 

Eğitimlerde kano ve ekipmanlarının tanıtımı, kürek ve tutuş, kanoya biniş, kanodan iniş, sürüş, manevra, düşme, düşüş sonrası gerçekleştirilmesi gereken işlemler hakkında bilgiler verildi ve uygulamalı izah edildi.

 

 

Tekli deniz kanoları ve çiftli deniz kanolarının park yerinden sürüş yapılacak alana intikalinin ardından, kanonun suya indirilmesi ve sudan çıkartılıp tekrar park yerine güvenli bir şekilde götürülmesi işlemlerinde dayanışma ve yardımlaşmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha öğrenmiş oldum.

 

Tekli kano ile çiftli kano arasında kano uzunluğu ve rengi bakımından farkların yanında, sürüş esnasında çeşitli avantaj ve dezavantajlar söz konusu. Tekli kanoda kanocu özgür, denge, hız, yönetim tamamen tek kişinin elindeyken; çiftli kanoda ise kanocuların uyumu, iletişimi önemli faktördür. Tekli kanoya göre çiftli kanoda dengede kalmak, akıntı ve rüzgâr gibi zor şartlarla mücadele etmek daha kolaydır.

 

İlk 4 derste Sazova’nın göletinde öğrendiklerim arasında uyumlu bir kano partneri ile sürüşün oldukça keyifli olduğu, lakin uyumsuz bir arkadaş ile sürüş yapmaktansa, tekli kano deneyiminin daha eğlenceli olduğudur. İlk derslerde kürekle olan mücadelem; ellerimde sürtünme kaynaklı oluşan tahribata, el derimde aşınmalara mahal vermiş kas yorgunluğu ile sonuçlanmıştı. Bu acılı süreç ardından sonuç olarak kürekle savaşmamam gerektiğini öğrenmiştim.

 

 

Daha sonraki derslerin tamamı Porsuk Çayının Osmangazi yerleşkesinde bulunan taşınabilir iskelesinden başlayıp Canser köprüsü ile Porsuk Eğri Bulvarı Sokak hattı ve Porsuk Bulvarı Samimiyet Sokak hattı boyunca Maral Sokak köprüsüne kadar devam eden rotada, Park ve Bahçeler Daire başkanlığına ait Porsuk 1 teknesinin eşliğinde güvenle devam etti.

 

Sosyal bir spor dalı olduğunu düşündüğüm deniz kanosu branşında yaşanan en sık iletişim; kanoların bulunduğu mevkiden iskeleye intikali ve sürüş sonrası ait oldukları yere bırakılma süreçlerindeki taşıma işleminde, kadın kanocu arkadaşlarımınız bazılarının bu iş ve işlemi gerçekleştirmekten imtina etmeye yönelik tutumlarının değiştirilmesine yönelikti. İstendik davranış değişikliği oluşturmaya yönelik hamlelerde bulunan Güneş hocamız, kendi kanosunu taşımaktan çekinmeyen kursiyerleri Eskişehir Anakent Belediyemiz tarafından düzenlenen 2 Eylül 2023 Eskişehir’in işgalden kurtuluşunun yıl dönümünde oluşturulan korteje davet etmesiyle pozitif ve adil bir seleksiyon işlemi uyguladı. Korteje katılmanın ayrıcalığını yaşamanın gururu ve keyfiyle söyleyebilirim ki; kıyıda kutlama için bulunan seciyesi yüksek yurttaşlarımızın tüm ilgisinin üzerinizde olduğunu görmek tebriklerini kabul etmek eşsiz ve muhteşem bir duygudur. Bu hissiyatı yaşamak için günde 20 kano bile taşısam azdır.

 

5 haftalık derslerin sonunda Güneş hocamla ayaküstü kısa bir sohbetimizde öğrendiğim kadarıyla Halfeti’de gerçekleşen kano etkinliklerinde Deniz kanosu eğitimlerinin gerçekleştirilebileceğine dair alınan kararın, kano federasyonunca da desteklenerek kano sporunun Eskişehir’de tanıtılması ve sevdirilmesine yönelik girişimlerden bir tanesi olduğunu öğrendim. Durgun su kanocularının yanında deniz kanocularının da eğitim almasıyla Eskişehir’de toplamda 20 lisanlı 24 lisanssız sporcu belirmiş. Anakent Belediyemiz Spor daire başkanlığı envanterinde bulunan kanoların yanında Türkiye Kano Federasyonundan ödünç alınan kanolarında kullanıldığı eğitimde Eskişehir Anakent Belediyesi Spor Daire başkanı Dr. Mehmet Ali Çeliksoy’un da dersleri yakın takip etmesi, Eskişehir’de konuya verilen önem ve gösterilen ciddiyetin göstergesidir.

 

 

Eskişehir halkının kano sporuna yoğun ilgisinin daha büyük etkinlikler ve daha geniş imkânlarla devam etmesini ümit ediyor, Eskişehir Anakent belediyesi spor kulübünde çaba gösteren genç durgun su kanocularının, branşlarında alacakları başarılarla; yurttaşlarımıza tıpkı bu günlerde Kadınlar Voleybol Milli takımımız gibi moral vermelerini ümit ediyorum.

 

E tabi bizim Erzurum’da da değerlendirilmeyi bekleyen derelerimiz çaylarımız var. Kano sporu ve branşlarıyla tanışmak için özlemle bekleyen hemşerilerimiz var. Tortum Belediyesi de belki Eskişehir anakent belediyemizden biraz esinlenir ve Erzurumlu kanocular yetiştirmeyi, milli takıma eriştirmeyi hedefler.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Emre S. Dumlu 22 Eylül 2023 06:15

    Hakan bey tebrik ederim. Azim ve gayretin sonunda öğrenmişsin. Erzurumlu bir kanocumuz da var diyebiliriz. Bu konuda şehrimizin de adını dile getirdiğin için ayrıca teşekkür ederim. Selamlar

  • İsmail Yıldızdal 21 Eylül 2023 20:34

    Darısı yakınindan nehir geçen bütün il ve ilçelerine olsun. Bu beldelerin belediye başkanlarına örnek olur umarım. Kamu yararı gözetilerek yapılan belediyecilik anlaminda Eskişehir Belediyesinide tebrik ediyor, başarilar diliyorum.