Erzurum Haber Girişi : 22 Temmuz 2022 18:54

DEVA Partili Bingöl'den 23 Temmuz mesajı

DEVA Partili Bingöl'den 23 Temmuz mesajı

Erzurumpost-DEVA Partisi Erzurum İl Başkanı Vahit Bingöl, Türk tarihinde büyük önemi olan Erzurum Kongresi'nin 103. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

 

Kurtuluş muştusunun ilk meşalesinin Erzurum'da yakıldığını hatırlatan Bingöl, 3 Temmuz'da Erzurum'a gelen Mustafa Kemal Atatürk'ün, şehrin Kurtuluş Savaşı'ndaki önemini "Benim buraya gelişim, bütün ulusun ateşten bir çember içine alınmış olduğu bir zamana rastladı. Bütün ulus, bu çemberin içinden çıkacağını düşünüyordu. Memleketin batısı, düşman ayaklarına terkedilmiş ve oradaki halk silaha sarılmış, buranın ahalisi ise memleketin felaketten kurtulması için ayağa kalkmış bir durumdaydı. Ben, işte böyle bir zamanda Erzurum'a geldim. Burada gördüğüm içtenlik, mertlik, gönülden bağlılık benim memleketi kurtarmak için her türlü özveriyi yapmam konusundaki azim ve gücümü artırmıştı." sözleriyle anlattığını belirtti.

 

23 Temmuz Erzurum Kongresi'nde Millî Mücadele'nin temellerinin atıldığını anlatan Bingöl, şöyle devam etti: "Kongrenin düzenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla yapılan hazırlıklar için Erzurum halkı büyük fedakârlık göstermiştir. Şehre gelecek delegelerin masrafları için halktan para, yatak ve sofra malzemesi toplanmış hatta delegelere hizmet etmeleri için uygun ücret karşılığında hizmetçiler dahi tutulmuştur.

 

Erzurum Kongresi'nde Türk milletinin varlığı ve istikbâli açısından hayati önem taşıyan kararlar alınmıştır. Vatanın bir bütün ve parçalanamaz olduğu, manda ve himayenin asla kabul edilemeyeceği vurgulanmıştır. Her türlü işgal ve yabancı müdahalesine karşı milletin, ittifak halinde karşı koyacağı belirtilmiştir.

 

Erzurum'da kabul edilen 'Kuvâyı Milliyeyi âmil ve milli iradeyi egemen kılmak esastır.' prensibi, ülkenin dört bir yanına yayılmıştır. Erzurum, Rus işgali ve Ermeni mezalimini yaşadığı için bölgenin Mondros Mütarekesi sonrası Ermenileştirilme ihtimaline karşı milli mücadelenin ilk teşkilatlandığı yerlerin başında gelmiştir.

Erzurum Kongresi, bölgesel bir kongre olmasına rağmen bütün yurdu ilgilendiren nitelikler taşıyor. Millî Mücadele'nin sonraki rotasını belirlemiştir. Erzurum Kongresi, hiçbir baskı ve yönlendirme olmadan Türk milletinin kendi hür iradesiyle almış olduğu milli bir kararın hayata geçirilmesiyle Türk milletinin var olduğu ve var olmaya devam edeceğinin en önemli göstergesi oldu.

 

Türk milletinin var olma mücadelesindeki ilk refleksini ve kararlılığını gösterdiği tarihi kongrede alınan 'Milli sınırlar içinde vatan bölünmez bir bütündür, parçalanamaz.' kararı ile Millî Mücadele yolunda büyük bir aşama kaydedildi.

 

Erzurum'da bir umut ortaya çıktı. Belki de her şeyin bittiği nokta gibi düşünülürken Erzurum Kongresi bunun böyle olmadığını, milletin ayakta olduğunu, bütün zorluklara rağmen bu işe sahip çıkılacağını, milli birlik ve beraberlik konusunda geri adım atılmayacağını ortaya koydu, umut ışığı oldu.

 

Türk tarihinde büyük önemi olan Erzurum Kongresi, anlatılmakla bitmez. 23 Temmuz- 7 Ağustos 1919 tarihleri arasında gerçekleştirilen Erzurum Kongresi'nin 103. yıl dönümünü en içten dileklerimle kutluyorum. Mustafa Kemal Atatürk ve Kâzım Karabekir Paşa başta olmak üzere geçmişten günümüze bu aziz vatan uğruna canlarını seve seve feda eden tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Ruhları şad olsun!.."