Diastema (Ayrık Diş)

Diastemanızı ya sevin ya da sorunun önüne geçin

 

Amerika’da bir Üniversitesitede  yapılan araştırmaya göre; Ayrık dişli kadınların daha şanslı olduklarını ortaya atan  ve Dünyamızdaki her bin kadından beşinin dişlerinin ayrık olduğunu, daha şanslı ve çekici olduklarını kendilerince kanıtlamaya çalıştılar, sanırım diastemanızı sevin, kusurlarınızı kabul edin demek yerine bilimsel, tıbbi veriye dayalı olmayan anket üzerinden bunu dolaylı yoldan  anlatmak istediler.Toplumda herşeyden önce bazı değer yargıları vardır, iç güzelliği, kalp güzelliği önemlidir diyoruz ama hepimiz ilk etapta görsele bakıyoruz, ruhlar aleminde yaşamıyoruz. Sonuçta,insanın ilk baktığı yer karşısındakinin  yüzü ve elleridir. Sağlıklı yaşam, temizlik, bakım öz saygıdan geçer. Diastemanızı sevmek zorunda değilsiniz, peki bu durum estetik açıdan ne kadar zarif veya diastema sadece estetik görüntünün şık durmamasından mı ibaret? Hadi önce diastema nedir  buna göz atalım. Halk arasında ayrık diş bizlerin ise diastema dediğimiz diş arasında  ayrıklar olan, görseline ve estetiğine önem veren her birey için oldukça rahatsız edicidir.

 

Genetik yapı olarak büyük çene yapısını babadan,küçük çene yapısını anneden aldı iseniz çene arkı arasında uyumsuzluk olur, ağız genelinde dişlerde aralıklar olur sadece tek sebep bu mu?tabi ki hayır,kimi zaman üst dudaktan dişetlerine doğru uzanan filtrum et parçaları da diş aralıklarını meydana getirir veyahut daha önce diş çekimi yapıldı ise cerrahi operasyon geçirildi ise dişler aralarında diastemaya sebep olur.

 

Peki diastemayı sevmiyor isem,bununla yaşamak zorunda mıyım diestema kader mi?

 

Elbette hayır!

 

Bu ayrık dişlerin tedavileri nelerdir?

 

1) Kompozit Bonding:

Kompozit son zamanlarda popüler olan,en hızlı en ekonomik tedavi seçeneğidir.Dişlere aşındırma yapılmadan kompozit materyalleri ile yapıştırma yapılıp boşluklara yükleme yapılarak estetik görünüm sağlamak hekimin tecrübesine bağlıdır ağız temizliği düzenli ve hijyenik yapıldıkça kompozit çok uzun yıllar rahatça kullanılır.

 

2) Laminate(Yaprak Porselen):

Kompozit (Bonding) tedavisine göre uzun süren ve pahalı bir tadavidir.Kompozit'in yetersiz kaldığı vakalarda uygulanır,dişlerde aşınmalar yapılır,model elde edilir prove ile nasıl görünecek bakılır,dişler kesilir bir kaç seans sürer minimum  iki,üç seans bu tedavide hekimin tecrübesi ve laminaları yapan seramistin tecrübesi çok önemli diş yapımı tedavi den öte sanattır.Çok hassas ve ince materyaller,el işçiliği tecrübe ister,fakat bir o kadarda estetik gözükürler.

 

3) Diş teli (Ortodontik tedavi):

Ayrık diş tedavisinde ilk akla gelen tedavi; klasik metal ya da seramik braketler ve metal teller ile yapılan ortodontik tedavi veya şeffaf plaklar ile yapılan ortodontik tedavidir. Teller ve şeffaf plak dişlere fizyolojik sınırlar içinde baskı uygulayarak dişlerin tekrar eski pozisyonlarına dönmesini sağlar. Tedaviye başlamadan önce ayrık diş problemine neden olan durumlar ortadan kaldırılmalı, gerekli ise diş eti tedavileri yapılmalıdır. Bu işlemle ayrık diş problemi 8-18 ay içinde düzelecektir. Dişlerdeki ayrılma miktarı, yaş, kemik yapısı gibi bir çok faktör süreyi değiştirebilir. Uzun işler öyle değil mi? Peki kendine ve dişlerine neden iyi davranmadın?Bakarsan bağ bakmaz isen dağ olur,arabanızı değerli mücevherleri sevdiğiniz gibi,en çok kendinizi sevin,kendinize yatırım yapın önem verin, bakımlı olun herhangibi bir  sorunda iyice bilgi edinip bir hekimin kapısını tıklatmadan çekinmeyin bu hayatta sizden bir tane var bunun bilincinde olun ve o bir tane olan size iyi bakın.

 

 

 

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Hakan Cebeci 18 Aralık 2022 21:40

    Erzurumpost gazetesine yazan ilk kadın yazar sizsiniz. Sebep olanlara selam

  • adem yildirim 17 Aralık 2022 09:30

    sayende agzinda çurugu olan kalmayacak abla tebrik ediyorum gorevdeyim simdi okudum makalen cok guzel olmus

  • adem yildirim 17 Aralık 2022 09:28

    sayende agzinda çürüğü olmayan kalmayacak abla