Diş eti çekilmesi (Periodontal)

Diş ve çene kemiğimizi örten pembe renkli dokuya diş eti denilir. Diş eti çekilmesi,diş etinin diş kökü üzerinden çekilerek kök yüzeyinin açığa çıkması durumudur. Diş etlerinin diş köklerini koruma gibi görevi vardır. Diş eti çekilmesi yaygın görülen periodontitis diş problemidir.Yaş aldıkça diş eti çekilmesi problemi artmaktadır. Genetik,çeşitli faktörler de genç yaşta olan bireylerin diş eti çekilmesi problemi olabilir. Diş eti çekilmesi problemi tedavi edilmez ise dişler sallanmaya başlayıp diş kayıpları ile üzücü sorunlar yaratabilir.İlerlemeden erken tedavi oldukça önemlidir.

 

Diş Eti Çekilmesi Belirtileri Nelerdir?

 

Diş eti çekilmesinin ilk belirtisi dişlerde oluşan hassasiyettir devamında;

. Dişin normalinden daha uzun gözükmesi,

. Ağız kokusu,ağrı,

. Dişleri fırçalarken normalde görülen kanamadan daha fazla kanama olması,

. Diş etlerinde kızarıklık ve şişkinlik,

. Sert yiyecekler meyve yerken dahi dişlerde kanama.

 

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

 

. Dişleri sıkmak ve gıcırdatmak,

. Yaşın ilerlemesi,

. Hatalı yapılmış dolgu ve kaplamalar,

. Sigara kullanımı,

. Dişleri şiddetli ters yönde fırçalamak,

. Dişleri sert kıllı fırçalar ile fırçalamak,

. Genetik faktörler,

. Antidepresan, kalp ilaçları,

 

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

 

Diş hekimi öncelikle etkilenen problemli bölgeyi temizleyerek,diş ve kök yüzeylerine oluşan tartar ve plakları uzaklaştırır. Açıkta kalan kök yüzeylerini ise bakterilerin tutulmasını zorlaştırmak ve önlemek için pürüssüzleştirir. Diş eti çekilmesine kemik kaybıda eşlik ediyor ise ameliyar gerekebilir. Tüm bunları önlemek için günde en az iki defa dişleri fırçalayalım, sigara alkol tüketimini azaltalım, 6 ayda bir dişeri temizletelim, dişler arasında plağı azaltmak için gargara yapalım.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.