Diş hekimi korkusu (Dentafobi)

Dentafobi kişinin dişçi korkusu yaşaması durumudur.

 

Hemen hemen her yaştan insanın,dayanılmaz ağrılara katlanmayı tercih edip de diş hekimine gitmemeyi korkudan tercih etmesine dentafobi diyoruz.

 

Peki genç, yaşlı ve çocuklar neden diş hekiminden korkarlar?

 

Kullanılan aletlerin sesi, televizyon da, internet ortamında izlenilen tedaviler, filimler,acı çeken insanlar, yanlış aktarımlar veya tedavi sırasında gelen kötü kokular ve kötü tecrübelerdir. Çoğu insan da iğneden korktuğu için diş hekimine gitmeye çekinir halbuki bu tedavi sırasın da sebep olabilecek acıyı azaltmak içindir.

 

Her hastanın korkusu farklıdır iğneden korkanlar, daha önce kötü tecrübe yaşayanlar, internet ortamında yanlış aktarıma maruz kalıp korkanlar, ağız için de kesici delici aletlerin olmasından korkanlar.

 

İğneden korkan hastalar için, iğne yapılmadan önce ağız içine sprey şeklinde yüzeysel anesteziler uygulanarak iğne acısının hissedilmemesi sağlanır. Ama öncelikle neyden korktuğunuzu bilmeniz gerekir. İğneden mi? Yoksa diş hekiminden mi, ya da aletlerden mi?  

 

Bazen çocukluktan gelen korku da olabilir. Oyun, yaramazlık, merak, etrafı keşfetmek çocuğun işidir ve gelişimi için gereklidir. Aileler komutla istedikleri gibi yön vereceği robot çocuklar istiyor ve çocuk oyun oynayıp yaramazlık yaptığında bunu engellemek için yaramazlık yapar isen seni dişçiye götürürüm, iğne yapar,dişini çeker gibi sözler ile ehdit edip diş hekimini,tedavi için yapılan iğneyi tehdit unsuru korkulması gereken şeyler olarak çocuklara aşılıyorlar.

 

Çocuk daha diş hekimi ile tanışmadan hayal dünyasında korkulacak yer ve kişi olarak görür. Dişin de sorun olduğunda çocuk daha beyaz önlüğü görür görmez korkmaya ağlamaya başlar halbuki ilk defa görüyor.

 

İşte çocuğun daha beyaz önlüğü görür görmez neden ağladığının cevabı çocukları hem doktora götürmekle, iğne ile diş çekimi ile korkutup tehdit ediyorsunuz hemde sorun olduğunda doktora götürüp ağlamaması için ikna etmeye çalışıyorsunuz.

 

İlk tanışma da korkulacak yer ve kişiler değil tedavi eden, iyileştiren, bize iyilik yapan kahraman olarak gözükür eğer çocuklara tehditi bırakır isek. Diş hekimi korkusu önyargılardan ibarettir bazı filimler,çizgi filimler,çizimler gerçek dışı anlatımdır siz yeter ki neyden korktuğunuzu diş hekimine ifade edin ve asla korkulacak bir durum olmadığını tedavilerin çok konforlu olduğunu bilin.