Diş kaplama nedir?

Diğer bir deyişle diş restorasyonu olarak da adlandırılan kaplama hem işlevsel hem de estetik görünüm amacıyla dişlerin soruna veya isteğe bağlı olarak kişiye uygun maddeler ve köprüler ile kapatılması işlemidir. İşlevsel olarak genelde diş çekimi, çürükler, ağızdaki boşlukların tedavi edilmesinde kullanılır.

 

Diş çürüğü sorunlarında dolgunun yeri doldurulamadığında ve onarılamadığında dişlerin kaplanması tedavi edici yöntem olarak kullanılır. Diş kaplaması için dişlerde aşınma yapılması gerekir. Aşındırma işlemi ise yapılacak olan proteze veya kişinin estetik beklentisine göre değişir.

 

Bir diğer deyişle diş estetiği olarak da bilinen diş kaplama işlemi diş yüzeyinde gözle görülür derecede renk kaybı leke, kırık, aşınma ve benzeri sorunları olan kişiler için fazlaca tercih edilen ideal tedavi yöntemidir. Yapılacak olan tedavi ve kullanılacak maddeler kişinin var olan sağlık durumuna göre kaplama maddesi metal ya da metal olmayan özellikte malzemeler kullanılır.

 

Muayene de probleminize, ihtiyacınıza ve isteğinize göre en uygun olan tedavi yöntemi ile kullanılacak malzemelere karar verilir. Seramik, zirkonyum ve porselen gibi birçok madde kullanılarak kaplama işlemi yapılabilir.

 

Zirkonyum Kaplama : Zirkonyum kaplama, beyaz renkli bir metaldir. Sert metal olmasından dolayı da tercih edilir, ışığı geçirme özelliği olduğu için de dişlerde doğal bir görünüme neden olur. Zirkonyum kaplamanın, doğal dişlerden farkı olmaması ve dişlere hiçbir zarar vermemesi nedeniyle tercih edilir.

 

Metal Seramik Kronlar: Metal seramik kaplama yaygın olarak kullanılan diş renginde yapılan metal kapaklardır. Doğal görüntüsü nedeni ile hem komşu dişlere uyum sağlar estetik gözükür hemde dişlere zarar vermez.20 yıldan fazla bir süre dayanır.

 

Tam Seramik Kronlar: Tamamen porselenden yapılan tam seramik kronlar sağlığa zararlı değildir. Tam seramik kronlar metal seramik kronlar gibi gerçek dişlere çok benzerler. Bu yüzden önde görünen bölgedeki dişler için bu tür kron önerilir. Estetiğe önem veren hastalar için tam seramik kron günümüzde çok tercih edilen çözümdür.

 

Kron Kaplamanın Avantajları: Işık geçirme özelliği olduğundan, dişin doğal gözükmesini sağlar. . Kaplamanın rengi ve doğal görüntüsü nedeniyle ön ve arka dişlerle aynı olur. . Yüzde 100 metal olmamaları nedeniyle alerjisi olan hastalar için uygundur.

 

Dişlerde adaptasyon becerisine sahiptir. Tüm bu tedavi seçenekleri oldukça konforlu, hızlı ve zararsızdır. Diş kaplama öncesinde hastanın sağlık durumu, ihtiyacı ve beklentisi analiz edilip, ortaya çıkabilecek olası riskler saptanır. Tüm bu değerlendirmelerden sonra tedavi yöntemine karar verilir, bilgilendirme yapılır. Kullanılacak olan kaplama hastanın beklentisi ve isteği diş hekimi tarafından değerlendirilip uygulanır.

 

Diş kaplama tedavisi, lokal anestezi ile yapılır. Bu tedaviden önce ve sonra günde en az iki kere dişleri fırçalayıp belirli aralıklarla diş ipi kullanıldığında ağız hijyenini sağlamış olacak ve diş kaplamalarınızın ömrünü uzatmış olacaksınız.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.