Down sendromlu melekler

Down sendromu hayatımızın içinde toplumumuzun içinde bizlerden biri. Bu özel ve güzel çocuklar bizlerden aşağı değil aksine üstün bireylerdir. Güzel ve sevimli yüzleriyle onları görünce kalbi ısınmayan yoktur.

 

Sanırım bu sendromu artık bilmeyen yoktur, ama ben bilmeyenler için kısaca değinmek isterim. En basit tanımı ile down sendromu genetik bir kromozom problemidir. Down sendromlu bir bireyin hücrelerinde fazladan bir kromozom vardır. Normalde insan vücudunda 46 kromozom bulunurken, down sendromlularda üç adet 21.kromozom olması nedeniyle 47 kromozom bulunmaktadır. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile bu durum oluşmaktadır. Bu fazlalık down sendromlu bireylerde bazı tipik özelliklere neden olur.

 

Down sendromlu bireylerde bazı tıbbi problemlere sahip olma riski yüksektir, bu sendrom doğumdan önce ve sonra tespit edilebilir. Down sendromunda suçlu yoktur sadece bu sendrom riski ne olur ise olasılık daha yüksek olur bunu bilmemiz gerekiyor.

 

Down sendromu riskini oluşturan durumlar nelerdir?

-35 yaş üzeri gebe kalma

-Gebe kalan hanımefendinin birinci derece yakınında down sendromu olması

-Daha önce down sendromlu bir çocuğa sahip olması

 

Down sendromlu bireyler iyi bir eğitimle aynı zamanda sürdürülebilir olur ise hayata kolay adapte olurlar ve gelişimleri diğer bireyler gibi seyredebilir. Toplumuzda bu melekler için özel meslek edinme kurslarına yer verir isek ve onların da bizler gibi olduğunu anlama olgunluğuna erişir isek bu güzel çocuklar meslek edinebilir çalışabilirler. Sanatta, sporda oldukça başarılılar şimdiye dek asla bu bireylerin toplum içinde fazlalık, zarar veren bireyler olduğunu görmedim. Çok güzel ve özel dünyaları var temiz, merhametli, saf, başarılı, sevgi dolu ve azimli. Bu güzel bireyleri hastalık engel kalıplarına sokup ötekileştirmeyelim.

 

Çocuklar gökkuşağı gibi rengarenk istediğimiz renge boyamaya onları kalıplara sokmaya ya da engellemeye çalışmayalım. Bizler sadece down riskini arttıran faktörlere dikkat edelim, ailemizde var ise onun da bizler gibi olduğunu fakat desteğe ihtiyacı olduğunu unutmayalım. Hayatını devam ettire bilmesi için kimseye ihtiyacı olmadan yaşaması için gerekli eğitimlere erken yaşta başlayalım sabrımızı merhametimizi eksilterek değil arttırarak yardımcı olalım. İnanın doğru eğitim ve destek ile çok başarılı olacaklar kendine, size, bize herkese. Onlar bizim değerlerimiz, geleceğimiz bizim çocuklarımız bununla ilgili farkındalık resimleri paylaşmak dışında gerçekten farkındalık yaşayalım farkındalık yaşam boyu olsun sadece bunu bir güne sığdırmayalım.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.