İlçeler Haber Girişi : 09 Nisan 2019 14:02

Erzurum'da 40 bin ceviz fidanı ile yem bitkisi tohumu dağıtıldı

Erzurum'da 40 bin ceviz fidanı ile yem bitkisi tohumu dağıtıldı
Erzurum Valiliği tarafından Uzundere ilçesinde çiftçilere erken don olayına dayanıklı 40 bin ceviz fidanı ile yem bitkisi tohumu dağıtıldı. 

 Erzurum Post-Erzurum Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından desteklenen "Erzurum İlinde Ceviz Yetiştiriciliğini Yaygınlaştırma Projesi" kapsamında Uzundere ilçesinde çiftçilere erken don olayına dayanıklı 40 bin ceviz fidanı ile yem bitkisi tohumu dağıtıldı. 


Uzundere güreş alanında gerçekleşen fidan dağıtım töreninde konuşan Erzurum Valisi Okay Memiş, Erzurum'a geldikten sonra yaptığımız planlamalar çerçevesinde hedeflerimize ulaşmaya başladıklarını söyledi. 

 

 

Bu kapsamda vatandaşlara ve çiftçilere verdikleri sözü yerine getirmeye devam ettiklerini ifade eden Vali Memiş, “Vatandaşlarımıza, çiftçilerimize verdiğimiz sözü yerine getirmeye başladık. Bunun mutluluğunu yaşıyorum ve gerçekten vatandaşlarımıza, çiftçilerimize yönelik somut desteklerde bulunmak beni ziyadesiyle memnun ediyor.  Sayın Cumhurbaşkanımız  valilik bütçemize belirli bir miktarda ödenek gönderdiler. Biz bu ödeneği doğru yerlere kullanmaya gayret ettik. Hep istişare ettik, hep paylaştık ve akademisyenlere, üniversitedeki hocalara, paydaşlara hep danıştık ve yem bitkisi tohumu bitkisi desteği vermeğe karar verdik. Türkiye’de 81 vilayet içerisinde en fazla yem bitkisi tohumunu dağıtan yer Erzurum oldu.” şeklinde konuştu. 

 

 

Vali Okay Memiş, ''Size dağıtacağımız ceviz fidanları Fernor Fernette denilen bir tür. İnce kabuklu, aroması, yağ oranı çok yüksek ve mayıs ayından sonra çiçek açıyor. Mayıs ayında çiçek açtığı için erken dondan da etkilenmiyor. Bunu bütün Türkiye’deki işin uzmanlarına sorarak yaptık. Burada 40 bin fidan dağıttık, seneye de 100 bine tamamlayacağız. Ceviz çok tüketilen bir bitki ama şimdi dağıtacağımız çiftçilerimize şunu söylüyorum; birincisi mutlaka damlama sulama yapmanız gerekiyor çünkü ceviz çok fazla su isteyen bir bitki. İkincisi havuz yapmanız lazım. Bu, al kardeşim ne yaparsan yap işi değil, biz bu işi profesyonelce yapacağız, hiç ziyan etmeyeceğiz çünkü çok ciddi kaynak ayırdık. Bu şekilde dikimini sağlamanızı özellikle istirham ediyoruz.” 

 


Konuşmaların ardından Vali Memiş, Uzundere Kaymakamı Hakan Şeker, Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar ile kurum müdürleri çiftçilere sertifikalarını vererek ceviz fidanı ile yem bitkisi tohumu dağıttı. 


Destek olan çiftçiler, proje kapsamında topraklarında ceviz yetiştiriciliği yapacaklarını belirterek, desteklerinden dolayı Erzurum Valiliğine teşekkür ettiler. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.