Erzurum Haber Girişi : 19 Ağustos 2022 14:05

Erzurum’da buğday, arpa, yulaf, tritikale ve çavdar hasadına başlandı

Erzurum’da buğday, arpa, yulaf, tritikale ve çavdar hasadına başlandı
Erzurum Valisi Okay Memiş, Türkiye'deki hububatın yüzde 2.1’inin Erzurum’da üretildiğini kaydederek, “Bu hiç azımsanmayacak bir rakam" dedi.

Erzurum Post-Türkiye’nin yüksek rakımlı şehirlerinden Erzurum’da buğday, arpa, yulaf, tritikale ve çavdar hasadına başlandı.

 

Pasin Ovası’nda hasadın başlamasıyla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nce “Geleneksel Hasat Bayramı” etkinliği düzenlendi. Programa; Vali Okay Memiş, İçişleri Eski Bakanı Erzurum Milletvekili Selami Altınok, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, DAP Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, DSİ Bölge Müdürü Oğuzhan Yavuz, Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, Pasinler Kaymakamı Emre Zeyrek, Pasinler Belediye Başkanı Ahmet Dölekli ve çok sayıda çiftçi katıldı.

 

Program, Kur’an-ı Kerim tilavetinin okunmasıyla başladı. Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı’nın gösterisi ise katılımcılar tarafından ilgiyle izledi.

 

 

“Çiftçilerimizin yanında olmaya gayret gösteriyoruz”

 

Açılış konuşmalarıyla devam eden programda İl Müdürü Akar, “İlimizde bitkisel ve hayvansal üretimi artırmak, katma değeri yüksek ürün elde etmek, tarımsal işletmelerin daha karlı, sürdürülebilir üretim yapmalarını sağlamak ve girdi maliyetlerine katkıda bulunmak amacıyla tüm çalışma arkadaşlarımız ile çiftçilerimizin yanında olmaya, onları desteklemeye, sorunlarını çözmeye gayret gösteriyoruz.” dedi.

 

“Pandemide gıdanın hayati bir mesele olduğunu çok iyi anladık”

 

Belediye olarak çiftçiye her zaman destek olduklarını hatırlatan Başkan Sekmen, “Şehrimizde çiftçimize ne gerekiyorsa elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Çünkü biz pandemide gıdanın ne kadar önemli olduğunu gıdaya ulaşmanın hayati bir mesele olduğunu çok iyi anladık. Bu yüzden tarımla hayvancılıkla kısacası üretimle büyüyeceğiz.” şeklinde konuştu.

 

“Çiftçimize desteğimiz artarak devam edecektir”

 

Milletvekili Altınok, hükümet olarak çiftçiye her türlü desteği verdiklerini söyledi.

 

Ülke kalkınmasında tarımın önemine değinen Altınok, “Bugün, Pasinler Ovası’nda bir bayram havasıyla hasat töreni düzenliyoruz. Burudan alınan ürünler şehrimizin ve ülkemizin kalkınmasında büyük rol oynamaktadır. Üreticimizin alın terinin bereketli olmasını diliyorum. Her alanda olduğu gibi tarım ve hayvancılık ile uğraşan çiftçimize desteğimiz aratarak devam edecektir.” dedi.

 

 

“Büyükbaş hayvan sayısında 1 milyon hedefimize ulaştığımızı değerlendiriyoruz”

 

Pasin Ovası’nı ‘muhteşem coğrafya’ olarak nitelendiren Vali Memiş, Türkiye'deki hububatın yüzde 2.1’inin Erzurum’da üretildiğini söyledi.

Memiş,“Bu hiç azımsanmayacak bir rakam. Yüksek rakımda yaşadığımız için Ağustos sonunda bu hasada başlıyoruz. Ancak ürünlerimizin hem aroması hem de kalitesinin çok yüksek olduğuna inanıyoruz.” diye konuştu.

Ovada, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, KUDAKA ve DAP Başkanlığı’nca birçok projeyi hayata geçirdiklerini kaydeden Memiş, “Örnek verecek olursak Ovada tarımsal sulamada çiftçilerimiz yüksek ücret ödüyordu. KUDAKA’dan çok küçük bir dokunuş yaptık. Buradaki sulama birliğinin ödemiş olduğu ücrette neredeyse yüzde 60'lık bir iyileştirme sağladık.” ifadelerini kullandı.

 

 

Hayvan varlığı açısından son yıllarda büyük bir sıçrayış yaşadıklarını aktaran Memiş, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Çiftçimizin yanındayız. Her türlü çiftçilikle uğraşan bütün kardeşlerimizin yanındayız. Ben bizzat bu ilin valisi olarak gittiğim her yerde bütün ahırları ziyaret ediyorum. Yeter ki doğru hayvancılık yapalım doğru tarım olsun. Büyükbaş hayvancılıkta hedefimizi 1 milyon olarak belirlemiştik. TÜİK verilerine göre 870 binlerdeyiz. Ama her yıl neredeyse 200 bin hayvanı farklı bölgelerimizdeki illerimize gönderiyoruz. Bu nedenle biz Büyükbaş hayvan sayısında 1 milyon hedefimize ulaştığımızı değerlendiriyoruz. Bu rakamı daha da yükseltmeye gayret ediyoruz.”

 

Konuşmaların ardından biçerdöverler çalıştırılarak, hasada başlandı. Öte yandan program öncesi katılımcılar, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün deneme istasyonunda üretilen ürünleri inceledi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.