Erzurum Düzenleme Tarihi : 19 Ağustos 2021 16:51 Haber Girişi : 19 Ağustos 2021 16:51

Erzurum'da 'İl Göç Kurulu' toplandı...

Erzurum'da 'İl Göç Kurulu' toplandı...
Erzurum Valisi Okay Memiş, Erzurum Valiliği'nde düzenlenen toplantıda yaşanan göç krizi ve güvenlik duvarlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Erzurum Post-İl Göç Kurulu toplantısında konuşan Vali Memiş, "Afganistan'da yaşanan olaylar ve değişiklikler ülkemize yönelik yeni göç hareketlerini artırabilir. Şu anda dünyada, Türkiye kadar bu işi profesyonelce yöneten başka bir ülke yoktur. Afganistan'da önceden bir muhatabımız vardı, Taliban'dan sonra bir muhatabımız kalmadı yönetim yok. Buna rağmen iade işlemlerine devam ediyoruz" dedi.

 

 

Erzurum Valisi Okay Memiş, Erzurum Valiliği'nde düzenlenen toplantıda yaşanan göç krizi ve güvenlik duvarlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Afganistan'da yaşanan olaylardan dolayı göç krizi ile karşılaştıklarını ifade eden Vali Memiş, yakalanan göçmenlerin uluslararası hukuka uygun olarak geri gönderildiğini söyledi.

 

 

"AFGANİSTAN'DA BİR MUHATABIMIZ KALMADI AMA İADE İŞLEMLERİ DEVAM EDİYOR"

 

Göçmenlerin daha çok Van ve Hakkri üzerinden geldiğini de belirten Vali Memiş şöyle konuştu: "Artvin, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı'da tamamıyla devlet sınırı duvarlarla, tel örgülerle ve kameralarla kontrol altında tutuyor. Van ve Hakkari bölgesinde henüz çevrilmemiş bir alan var oradan göçmenler geliyor. Yakalanan ve yakalamaya çaba sarf ettiğimiz göçmenler, uluslararası hukuka uygun bir şekilde işlemlerini yapıp Türkiye'nin en büyük gönderme merkezi olan Aşkale Geri Gönderme Merkezi'nde işlemlerini tamamlayıp ülkelerine geri gönderiliyorlar. Afganistan'da önceden bir muhatabımız vardı,Taliban'dan sonra bir muhatabımız kalmadı yönetim yok. Ama buna rağmen iade işlemlerine devam ediyoruz biz."

 

 

"JANDARMA VE POLİSİN İŞLERİNİN ÇOĞU YASADIŞI GÖÇMENLERİN YAKALANMASI"

 

Vali Memiş, Emniyet ve Jandarmanın düzensiz göçmenleri yakalama konusunda görevlerini fazlasıyla yaptığının altını çizerek, "Emniyetimiz ve Jandarmamız neredeyse işlerinin çoğunluğunu terörle mücadele, salgınla mücadele, suçların önlenmesi ve suçluların yakalanması ile mücadelenin yanında yasadışı göçmenlerin yakalanmasına da harcıyor. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü bu noktada işini en iyi şekilde yapıyor" dedi.

 

 

"DÜNYA'DA BU İŞİ TÜRKİYE KADAR PROFESYÖNELCE YÖNETEN BAŞKA BİR ÜLKE YOK"

 

Vali Memiş, Ankara Altındağ'da yaşanan olayların benzerlerine karşıda ilgilileri dikkatli olmaya çağırarak şunları söyledi: "Değerli arkadaşlar şu anda dünyada, Türkiye kadar bu işi profesyonelce yöneten başka bir ülke yoktur. En son Ankara Altınağ'da yaşananlar diğer şehirlerde yaşanılabilecek muhtemel olaylar bizlerin de çok dikkatli ve uyanık olmamızı gerektiriyor. Bununla birlikte Türkiye'deki en büyük iki geri gönderme merkezi de Erzurum'da ve geri gönderme konusunda da çok başarılı bir performans sergileyen İl Göç İdaremizi de tebrik ediyorum."

 

 

"TÜRKİYE O İNSANLARA BİR TAŞ MUAMELESİ YAPAMAZ"

 

Vali Memiş, dünyada en fazla göçmene sahip olan ülkenin Türkiye olduğunu da belirterek şu ifadeleri kullandı:"Bu ülkede yaşayan insanlar olarak toplumumuzun sabrının zorlandığının farkındayız. Asayiş, ekonomi çok olumsuz şekilde etkilendiğinin farkındayız. Şu anda dünyadaki ülkelerde göçmen sayısının en fazla olduğu ülke Türkiye. O insanlara bir taş muamelesi yapamayız. Bu demek değildir ki kapılarımızı açacağız, buyur edeceğiz böyle bir şey yok. Kendi vatandaşımız için her alanda uğraşıyoruz.

 

 

İşsiz kardeşlerimiz için kamu kaynağını çarçur etmeden çalışma yapıyoruz. Bir baskıyla sınıra gelmiş göçmenler geri püskürtülüyor, geçilmesine izin verilmiyor. Yakalananlarla ilgili de işlem yapılıyor. Bu konuda hiç tavizimiz yok."


İl Göç İdaresi Müdürü Haşim Özcan'da toplantıya katılanlata "Göç" ile ilgili sunum yaptı. Toplantıya Atatürk Üniversitesi Rektörü Ömer Çomaklı, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, Emniyet Müdürü Levent Tuncer, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ali Gemalmaz ve daire amirleri katıldı.

 

Orhan BOZKURT/Sözcü

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.