Erzurum Haber Girişi : 07 Aralık 2018 11:07

Erzurum’da kişi başına düşen kredi borcu 13 bin 819 lira

Erzurum’da kişi başına düşen kredi borcu 13 bin 819 lira
Erzurum’da kişi başına düşen banka kredi borcu 13 bin 819, takipli alacak tutarı ise, 361 lira

Erzurum Post-Erzurum’da bankalara olan kredi borcunun nüfusa bölünmesi halinde ortaya korkunç bir rakam çıkıyor. Buna göre; Erzurum’da kişi başına düşen banka kredi borcu 13 bin 819’lira olurken, yine kişi başına düşen takipteki alacak miktarı ise, 361 lira olarak gerçekleşti. Erzurum’da bankalardan kullanılan kredilerin toplamının ise, 10 milyar (katrilyon) 409 milyon lira olduğu öğrenildi.

 

FİN-TÜRK’ün 2018 yılının 6’ncı dönemine ait verilere göre;  Erzurum’da kullanılan nakit kredilerin toplamı 10 milyar 509 milyon lira iken, yasal takipte bulunan krediler ise, 275 milyon lira olarak görülüyor. Kişi başına düşen kredi borcunun 13 bin 819 lira olduğu Erzurum’da, listenin başını ise konut kredileri çekiyor. Erzurum’un bankalara olan konut kredisi borcu 952 milyon 478 bin lira olarak açıklanırken, taşıt kredilerinin toplamı ise, 42 milyon 972 bin lira olarak ifade ediliyor.

 

ŞEHRİN TAMAMI BANKALARA BORÇLU

 

Erzurum’la ilgili kredi rakamları, şehrin neredeyse tamamının bankalara borçlu durumda olduğunu ve yanı sıra yasal takipte olan banka kredilerinin de, azımsanamayacak derecede fazla olduğunu ortaya koyuyor. Ekonomisi kamu çalışanları ve öğrenciler üzerine kurulu olan Erzurum’da, sıcak para sadece bankalar arasında dönüyor. Maaşlı çalışanların büyük çoğunlukta bulunduğu şehirde, bankalar aracılığıyla ödenen maaşlar, yine bankalar aracılığıyla borçlara tahsil edildiği için piyasalarda yeterli oranda para sirküle edilemiyor.

 

Ekonomistler, Erzurum’daki bu ekonomik yapı sebebiyle sıcak paranın piyasadaki dolaşımının yetersiz kaldığını belirterek, “Erzurum’da neredeyse hemen herkesin bankalara borcu var ve sıcak para bu borçların tahsili için sadece bankalar tarafından yönetiliyor” dediler.

 

TAKİPTEKİ ALACAKLAR DA ÇOK FAZLA

 

Kredi borçlarının yüksek olduğu Erzurum’da, bir de takipteki alacak sorununun bulunduğunu dile getiren ekonomistler, “Erzurum’da kredilerin yoğun olduğu iki kalem var; biri konut, diğeri de taşıt kredileri. Yani Erzurum’da insanlar bu iki kalem üzerinden bankalara büyük ölçüde borçlanmış durumdalar ve yıllarca taksit ödemek zorundalar. Tahsil edilemeyen alacaklar yüzünden rehin alınan taşıtların ise, haddi var, hesabı yok. Piyasalarda dolaşan kısmi miktardaki sıcak para ise, insanların maaşlarından arta kalanları oluşturuyor. Bunun dışında şehrin çok acil manada sıcak para ihtiyacı var” diye konuştular.

 

Tahsil edilemeyen alacaklar yüzünden Erzurum’da icra ve haciz işlemlerinin de artışta olduğunu kaydeden ekonomistler, “Erzurum’da sadece yüzlerce araç borcundan dolayı haczedilmiş durumda. İnsanlar krediyle araç satın alıyor, ödeyemeyince araca el konuluyor” dediler.  Kaynak: Yenigün Gazetesi

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.