Erzurum Haber Girişi : 27 Ekim 2023 11:46

Erzurum’da o cinayet davasında iyi hal hükmü: 11 kurşuna 10 yıl yatacak

Erzurum’da o cinayet davasında iyi hal hükmü: 11 kurşuna 10 yıl yatacak
Horasan'da geçen yıl 20 yıllık eşi, altı çocuğunun annesi Sarıyıldız'ı 11 kurşunla öldüren Ezalettin Sarıyıldız önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ceza iyi hal ve haksız tahrik indirimiyle 20 yıla indi. Aile karara tepkili.

Erzurum Post- Manolya BULUT'un haberi- Erzurum'un Horasan ilçesinde 6 çocuğunun annesi 20 yıllık eşi Yasemin Sarıyıldız’ı 11 kurşunla öldüren Ezalettin Sarıyıldız, ‘eşi kasten öldürmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. İyi hal ve haksız tahrik indirimiyle 20 yıla indirilen ceza, Yasemin Sarıyıldız'ın ailesi tarafından tepkiyle karşılandı. Avukat Berfin Ozan, verilen cezaya tepki göstererek, “Sürekli duyduğumuz bir şey, ‘Ben seni öldürürüm, gider 5 yıl yatar çıkarım' demek. Ne yazık ki bu dosyada da karar bu şekliyle kesinleşirse hali hazırdaki infaz kanunuyla birlikte çok kısa bir infaz gerçekleşecek. Hesaplamalarımıza göre 10 yıl kadar infaz gerçekleşecek. Biz bunu kabul etmiyoruz. Ayrımcı indirimlerin karşısında mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

 

Ezalettin Sarıyıldız

 

 

ÇOCUKLARININ ÖNÜNDE KATLETTİ

 

Horasan ilçesi Alagöz Mahallesi’nde geçtiğimiz yıl Ekim ayında yaşanan olayda Ezalettin Sarıyıldız (46) 20 yıllık eşi 6 çocuk annesi Yasemin Sarıyıldız’la (38) evlerinde maddi sorunlardan dolayı tartışmaya başladı. İddiaya göre vücudunun çeşitli yerlerinde darp izlerinin tespit edildiği talihsiz kadın, çocuklarının gözü önünde 11 kurşunla öldürüldü.

 

Yasemin Sarıyıldız

 

 

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın son duruşmasında karar çıktı. Ezalettin Sarıyıldız, ‘eşi kasten öldürmek' suçundan  ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. Ancak ‘iyi hal’ ve ‘haksız tahrik’ indirimleriyle cezası 20 yıla indirildi. Karar Yasemin Sarıyıldız'ın ailesi ile avukatı tarafından tepki ve üzüntüyle karşılandı.

 

4 KURŞUN ÖLDÜRÜCÜ BÖLGELERE İSABET ETMİŞ

 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği adına dosyayı takip eden Avukat Berfin Ozan, verilen 20 yıl hapis cezasının 10 yılla infazının gerçekleşeceğini belirterek şunları söyledi:

 

-Süreç ne yazık ki bizim için beklediğimiz şekilde ilerlemedi. Yasemin Sarıyıldız eşi tarafından 11 kurşunla öldürüldü. 4 kurşun öldürücü bölgelere isabet etmiş bulunmaktaydı. Geriye kalan kurşunlar vücudunun alt bölgelerine isabet etmişti. Alınan otopsi ve ölü muayene raporunda Yasemin hanımın daha öncesinde şiddete maruz kaldığını ispatlar nitelikteydi. Çünkü gözünde ve bacağında ekimozlar olduğu belirtildi. Ancak heyet bunu göz önüne almadan karar verdi. TCK 81 ve 82 uyarınca bir karar verildi, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmedildi.

 

 

HAKSIZ TAHRİK VE İYİ HAL İNDİRİMİ UYGULANDI

 

– Ancak bizim bütün kadın cinayetleri dosyasında dert yandığımız bir durum bu dosyada da gerçekleşti. Haksız tahrik indirimi ve iyi hal indirimi uygulandı. Neticeten 20 yıla indirildi. Bu haliyle cezayı istinafa taşıyacağız. Çünkü iyi hal indirimleri ve haksız tahrik indirimleri ilerleyen süreçlerde ve bir önceki süreçlerde olduğu gibi bu suçu işlemeye meyilli, öfke kontrolü olmayan birçok ataerkil aslında kendisinin içerisinde olduğu psikolojik durumu kuvvetlendiren bir hal almaya başladı. Sürekli duyduğumuz bir şey, ‘Ben seni öldürürüm, gider 5 yıl yatar çıkarım' demek. Ne yazık ki bu dosyada da karar bu şekliyle kesinleşirse hali hazırdaki infaz kanunuyla birlikte çok kısa bir infaz gerçekleşecek. Hesaplamalarımıza göre 10 yıl kadar infaz gerçekleşecek. Biz bunu kabul etmiyoruz. Umarım Bölge Mahkemesi haksız tahrik ve iyi hal indirimlerini bu hükmü ortadan kaldırır. Umudumuz o yönde” dedi.

 

KADIN HAKİMDEN KARŞI OY 

 

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin iki erkek bir kadın olmak üzere üç kişiden oluşan heyetinde tek kadın hakimin karşı oy kullandığını da anlatan Avukat Berfin Ozan, “Mahkeme heyeti üç kişiden oluşuyor, bir üyemiz kadın. Kendisine teşekkür ediyorum. Çünkü dosyada karşı oy kullandı. Geriye kalan iki erkek hakim ise bu şekilde karar verilmesi yönünde oy kullanmış. İki oya karşı bir oy kullanıldığından dolayı yeterli görülmedi. Biz kadınlara sahip çıkanlar yine kadınlar” diye konuştu.

 

 

“CEZALARIN CESARETLENDİRMEK YERİNE CAYDIRMASI GEREKİR”

 

Yasemin Sarıyıldız'ın babası Hanifi Kurt ise şunları söyledi:

– Bana 1 yıl önce kızım intihar etti diye haber geldi. intihar değil kocası tarafından öldürülmüş, bu planlı bir cinayet. Önceden planlamış, tasarlamış. Maddi durumlardan kavga çıktığını, ekonomik krizden etkilendiğini söylüyorlar. O zaman herkes kadın öldürsün ekonomi düzelsin. Böyle bir saçmalık olur mu? Savunması bu. Biri diğerine bir tokat atıyor, 5 yıl yatıyor. Ama bunun yatarı 10 yıl. Buna itiraz ediyorum, en ağır cezayı almasını istiyorum. Köyde yaşayan bir kadın, zaten yeterince savunmasız. Savunmasız bir kadına 11 kurşun sıkılır mı? Kızımın kemikleri sızladı. Ben bu işin peşini bırakmayacağım. Ağır ceza alması gerekiyor ki kadına dokunan kırk defa düşünsün. Cezaların cesaretlendirmek yerine caydırması gerekiyor. Kaynak: Pusula  Gazetesi

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.