Erzurum Haber Girişi : 29 Ağustos 2021 17:13

Erzurum'da yüz yıllardır süren yarış heyecanı!

Erzurum'da yüz yıllardır süren yarış heyecanı!
Erzurum'da köylerde yüzlerce yıldır süren 'Geleneksel Rahvan At Yarışları' bu yıl resmi olarak gerçekleşti.
Erzurum'da yüz yıllardır süren yarış heyecanı! Erzurum'da yüz yıllardır süren yarış heyecanı!

Erzurum Post-Yakutiye Belediyesi tarafından düzenlenen yarışlarda, rahvan atlarının mücadelesi nefesleri kesti. Yüzlerce kişinin ilgiyle takip ettiği yarışlar sırasında ortaya çarpıcı görüntüler çıktı.

 


 

Erzurum Yakutiye Belediyesi tarafından organize edilen Geleneksel Spor Dalları Federasyonu'nun katkılarıyla düzenlenen Geleneksel Rahvan At Yarışları büyük ilgi çekti. Yarışlar, Yakutiye ilçesine bağlı Umudum Mahallesi'nde hizmete açılan 'Rahvan At Yarışları Tesisleri'nde düzenlendi.

 

 

ONLARCA AT, 9 KATEGORİDE YARIŞTI

 

Biniciler, Baş, Baş Altı, Büyük Orta, Küçük Orta, Dörtlü Taylar, Üçlü Taylar, İthal A, İthal B, Taze Beşli, Deste, İkili Taylar ve Dört Nala Sürat Koşusu kategorilerinde yarıştı. Yarışmalar öncesi Yakutiye Belediyesi tarafından Umudum Mahallesine yapılan Rahvan At Yarışları Tesisinin de açılışı gerçekleşti.

 

 

Yakutiye Belediye Başkanı Dr. Mahmut Uçar, Erzurum'a önemli bir tesis kazandırdıklarını ifade ederek, "Geleneksel Spor Dalları Federasyonu tarafından 'Rahvan At Yarışları'nın en önemli ayağının ilimizde ve bu tesislerde yapılmasına karar verildi. Bugün burada 6 kategoride resmi federasyon koşusu, 3 kategoride Yakutiye Belediyemizin özel koşusu olmak üzere toplam 9 kategoride koşu yapılacaktır. Erzurum ovasının muhteşem manzarası eşliğinde yarışmacılarımız ve seyircilerimiz için keyifli bir gün olmasını temenni ediyorum" dedi.

 

 

BAŞKAN UÇAR: AT TÜRKÜN KANADIDIR!

 

İnsanoğlunun en kadim ve en sadık dostu olan atların, insanlık tarihinde ilk olarak atalarımız tarafından ehlileştirildiğini anlatan Başkan Uçar, yarışları izlemeye gelenlere şu bilgileri verdi: "Bu güzel hayvanlar Türk toplumunun sosyal hayatının merkezine otururmuşlardır. Bu yüzden Çinliler, 'Türklerin hayatı atlarına bağlıdır' demişler, Kaşgarlı Mahmut ise Divan-ü Lugati’t-Türk’te, 'At Türkün kanadıdır' diyerek toplumumuz için atın ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştır.

 

 

Türk toplumunda atı merkeze alan yaşam tarzı, atlara dayalı spor kültürünü de beraberinde getirmiş, ve çok sayıda atlı sporun bizlere miras kalmasını sağlamıştır. Bu altlı spor kültürünün kadim bir üyesi olan Rahvan Binicilik de Erzurum'da günümüze kadar yaşatılmıştır. Türkiye Türkçesi'nde Farsça'nın etkisiyle 'rahvan' olarak ifade edilirken diğer Türk lehçelerinde 'yorga' olarak adlandırılmıştır."

 

 

VALİ MEMİŞ: AT, TÜRK KÜLTÜRÜ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

 

Erzurum Valisi Okay Memiş ise "Bugün burada büyük emekle yapılmış tesisimizin açılışındayız. Rahvan At Yarışlarını izleyeceğiz. Bundan 100 yıl öncesine kadar herhangi bir ulaşım aracı yoktu attan başka. Bu yüzden atın ne kadar değerli olduğunu biliyoruz. At bizim Türk kültürümüz için çok önemlidir. Emeği geçen herkesi kutluyorum muhteşem bir yer olmuş. Bütün konuklarımıza hoş geldiniz diyorum" diye konuştu.

 

 

Açılış töreninin ardından Rahvan At Yarışları büyük bir coşkuyla başladı. Atların kıyasıya mücadelelerini izleyenlerin nefesini keserken toprak pistte ortaya birbirinden çarpıcı görüntüler çıktı.

 

 

ERZURUM'DA SÜREN BİN YILI AŞKIN GELENEK

 

Çok eski bir ırk olan rahvan atlardan ve rahvan binicilikten ilk kez, M.S. 745’te yazılmış olan Orhun Abidelerinde “Yorga Yarış” adıyla bahsedilmektedir. Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen rahvan atlar Selçuklu ve Osmanlılar tarafından da korunarak günümüze kadar ulaşmış. Rahvan stil, atların en önemli dört çeşit yürüme şeklinden birisi. Dünya’nın en çevik atları olan rahvanların sürücüsünü sarsmayan ve yormayan bir koşu stilleri var. Rahvan at binme ve yarıştırma geleneği Erzurum'un bir çok köyünde de asırlardır yaşatılarak günümüze kadar geliyor.

 

Orhan BOZKURT/Sözcü

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.