Erzurum Haber Girişi : 23 Temmuz 2021 14:23

Erzurum Kongresi’nin 102. Yıl dönümü coşkuyla kutlandı

Erzurum Kongresi’nin 102. Yıl dönümü coşkuyla kutlandı
Erzurum Kongresi, 102. yıl dönümünde düzenlenen etkinlikte bir kez daha canlandırıldı. Etkinliklerde F-16 savaş uçaklarının gösterisi ise nefes kesti.
Erzurum Kongresi’nin 102. Yıl dönümü coşkuyla kutlandı

Erzurum Post-Orhan Bozkurt-Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk yönetiminde, ‘Milli sınırlar içinde vatan, bölünmez bir bütündür, parçalanamaz' kararıyla Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı Erzurum Kongresi'nin 102’inci yıl dönümü törenlerle kutlandı.

 

 

Kurtuluş Savaşı meşalesinin yakıldığı Erzurum Kongresi'nin 102'nci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törenler, Havuzbaşı Kent Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde başladı. Törene Vali Okay Memiş,MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 9'uncu Kolordu Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun, İl prortokolü, kongreye katılan delegelerin yakınları, gaziler, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Törende AKP Erzurum Milletvekillerinin yer almaması dikkat çekti.

 

 

BAŞKAN SEKMEN: BUGÜN MİLLETİN KADERİNİN DEĞİŞTİĞİ GÜN

 

Törende konuşan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 23 Temmuz Erzurum Kongresi'nde milletin kaderini değiştiren önemli kararlar alındığını anlattı.

 

 

Kongrenin sona erdiği 7 Ağustos 1919'da alınan kararların, Cumhuriyet'in doğuşunu sağladığını vurgulayan Sekmen şöyle konuştu:"Bundan 102 yıl önce tam da bugün Erzurum'da yakılan kurtuluş meşalesi, hürriyet aşkının, milli şuur ve ahlakın, sabrın, aklın, asalet ve cesaretin sembolü oldu. Gazi Mustafa Kemal'in öncülüğünde Erzurum'da şahlanışa geçen milli irade, devletimizin yeni yol haritasına dönüştü. Aziz milletimizin heyecan ve haysiyeti, azmi ve cesareti sayesinde Erzurum Kongresi, aslında Milli Mücadele'nin ruhunu teşkil etti.

 

 

"ERZURUM KONGRESİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN KURULUŞUNDAKİ EN ÖNEMLİ ADIMDIR"

 

Kongre, emperyalistlerin, işbirlikçilerin, içte ve dışta ne kadar hain varsa hepsinin karşısında yıkılmaz bir sur haline geldi. Erzurum Kongresi işte bu yönüyle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna giden yolda atılmış en önemli ve en büyük adımdı. ve bilinmelidir ki aradan değil 102 yıl, kaç asır geçerse geçsin bu milletin istiklal ve istikbaline olan bağlılığı kesinlikle değişmeyecek, zayıflamayacak ve tükenmeyecektir." 

 

 

KONGREYİ DEVLET TİYATROSU OYUNCULARI CANLANDIRDI

 

Törenlere tarihi kongre binasında devam edildi. Merkez Yakutiye ilçesindeki Kongre Caddesi'ndeki tarihi binadaki törende pandemi nedeniyle maske ve sosyal mesafeye önem verildi. Kongre salonu önünde Mustafa Kemal Atatürk ile Rauf Orbay ve Hoca Raif'i canlandıran oyuncular, kongre binası önüne faytonla geldi. Atatürk'ü geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Metehan Şahiner canlandırdı. Devlet Tiyatroları oyuncularının kongre başlangıcını sahneledikleri anları davetliler büyük bir dikkatle izledi. Kongrenin temsili canlandırılması sonrası Kazım Karabekir'i canlandıran oyuncu Vali Okay Memiş'e Türk bayrağı verdi. Memiş, bayrağı öperek teslim aldı. Etkinlikler, tarihi kongrenin canlandırılması ile sona erdi.

 

 

F-16'LAR UÇUŞ YAPTI MEHTER TAKIMI KONSER VERDİ

 

Törenler sonrası bir açıklama yapan Vali Okay Memiş, "Erzurum Kongresi'nin bu yıl 102'inci yılını kutluyoruz. Pandemiye rağmen yoğun bir katılım ve coşku var" diye konuştu. Törenlerin ardından F-16 uçakları Tarihi Erzurum Kongre Binası önünden üç kez uçarak halkı selamladı, BüyüykşehirBelediyesi Mehter takımı konser verdi.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.