Es Es Eso Es Eskişehir Es

Memurların hayatındaki en zor süreçlerden bir tanesi de tayin mevzusudur. İnsan hayatı için en stresli dönemler arasında yer alabilecek yaşam yeri değişikliği, göçebe toplumlar haricindekiler için zorlu bir süreçtir. 

 

Eski evdeki eşyaların düzen içerisinde toplanması paketlenmesi nakli ve ait olduğu yeni yere ulaşması bazen ufak tefek hasarlarla sonuçlanabiliyor. Japonlar 3 taşınma 1 yangına bedel derlermiş. Ben genelde ayrıldığım kentlerden ceketimi alarak çıktığım için, yangının vereceği zarar pek fazla olmayabilir. (Kitaplarım hariç)  

 

5 yıllık İzmir macerasının ardından tayin oldum. Taşındım. Dolayısıyla artık işlem sürecindeki prosedürlere daha hakimim.

 

Yeni iş yerine yeni kente yeni semt ve mahalleye uyum zaman alıyor. Hele ki farklı bir iklim olunca işler daha da karışık hale geliyor. Kısa bir süre içerisinde çok fazla yeni insanla tanışmanın getirdiği yenilikler ve ufuklar bu sürecin kazanımları.

 

Eskişehir’den merhaba.

 

Eskişehir’i ziyaret etmek isteyenler için ön okuma olarak önerebileceğim eser Levent Kılıç’ın inklap kitapevi tarafından 2022 yılında piyasaya giren ‘Avare Adımlarla Eskişehir’dir.  Okur gezer sorar öğrenirsiniz. Geçmişteki hali gözünüzde canlanır, günümüzdeki halini bulur öğrenirsiniz. Kente oryantasyon için iyi bir eser.  Tarih, mimari, sosyal yapı, kent ve kentlilik, doğal güzellikler üzerine birçok bölüm mevcut.

 

Eseri Eskişehir Hayvanat bahçesi çıkışındaki kafede gördüm ve satın aldım. Yaptığım en iyi alışverişlerden biri diyebilirim. Gerek turist olarak, gerekse yerleşmek için ziyaret ettiğiniz şehri tanıtan bir eser olması önemli bir zenginliktir. Kentin ileri gelenler bu konuda yarışabilir mesela…

 

‘Bu kenti en iyi ben tanıtırım efendim!’ diyerek yola çıkan yiğitler olabilir. Eskişehir bu olayı çoktan gerçekleştirmiş. Üstelik eserin yazarı hayatta. Darısı Erzurum’un başına. Bakarsın belki olur ‘Avare Adımlarla Erzurum ‘ diye bir eser.

 

Eskişehir türkülerini de yazmışlar

Öte yakaya geçelim
Atlara yonca biçelim
A leylim Aman aman
Biz bu yardan vaz geçelim
Oğlum nenni nenni
Eşrefim nenni

 

Es Es renkli bir kent.  Süslü Kadınlar Bisiklet turu oldu mesela. Kadınlar süslendi bisiklete bindi. Katılımcılar kaldırımdan bakanlara tebessüm ederek el salladı. Araba ile seyahat edenlere ’Arabadan in Bisiklete bin’ sloganları attı. Turun bittiği Kanlı kavak parkında gösteriler konserler oldu.

 

2 Eylül oldu yağmurlu havaya rağmen insanlar sokaklara çıktı kurtuluş günlerini kutladı.

 

Senfoni orkestrası var mesela kentin. Konserlerine bilet bulması zor. Hayal etsenize bir ‘Erzurum Senfoni Orkestrası’  konserine bilet bulamadığınızı.

 

Tiyatroya ilgi tıpkı Erzurum’daki gibi yoğun. Marşı var mesala ‘Eskişehir Yalçınkaya Marşı

 

İşte ele bir yer.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Ruhsar Yanmaz 10 Ekim 2022 09:36

    Ne kadar yalın anlatmışsınız duygularınızı. İçten. Kendimi Eskişehir'de sandım. Yazmaya devam.