Fakirim , fakirsin, fakir fakiriz

Birileri artık at gözlüklerini çıkarıp öğrencileri görmeli. Şehrimize birçok ilden öğrenciler geliyor üniversite okumak için. Çoğunluğu gelir düzeyleri çok az olan aile bireylerinin çocukları. Hepsi zorluklarla okumaya çalışan kişiler. Yurt ücreti, giyim, yemek, okul için alınan materyaller, ders notları, ulaşım daha birçok şey.

 

Bu öğrenci arkadaşlarımız madde kullanmak, kumar oynamak, alkol almak, birilerini rahatsız etmek, gasp ve bir takım suçları işlemek, kokuşmuş hayat yaşamak yerine okumayı seçtiler vatanımıza milletimize faydalı bireyler olmak için. Ben kendi öğrencilik günlerimden biliyorum, derslerimizin çoğunluğu uygulamalıydı her dersin materyali farklı ve sürekli malzeme alıyorduk. Hepsi yüksek tutarlı malzemelerdi burs alıyorduk fakat, tamamını malzemeye harcardık.

 

Öğrenciler yemedikleri paranın, borcuna sahip oluyor yani hayata , borçlu başlıyorlar zaten. Her öğrenciye, geri ödemesiz burs çıkmıyor çünkü. Uzayda yaşamayan her birey hayat pahalılığını bilir. Kimse kötü yaşam şartlarına şükür etmek zorunda değildir. Öğrencilemiz için ücretsiz ulaşım yapılabilir, bu çok imkansız bir durum ise daha cüzi ücretle ulaşımı sağlayabilmeliler. Küskünlerin çoğaldığı bu günlerde gençlerin gönlünü almaktan başlanabilir işe.

 

Örgün öğretim öğrencilerine değindim, bir de ‘’Açık Öğretim Fakültesi’’ öğrencileri var, ne yazık ki artık öğrenciden sayılmıyorlar. Açık Öğretim Fakültesi öğrencileri bi ara otobüsleri öğrenci indirimi ile kullanabiliyordular. Ama artık tam biniş olarak ulaşım sağlıyorlar. Dönem başı okullarına bölümüne göre ücreti değişen taban fiyatı en az bin 500 TL olan parayı ödüyorlar. Okuldan kitap almıyorlar, okul ve öğretim görevlisi görmüyorlar ama yüksek tutarlarda para ödüyorlar sadece 2 kez sınava giriyorlar. Tüm bu olmayan şeyler için en az bin 500 TL ödeniyor ise bu öğrencilerimizi de örgün okuyan öğrenciler ile aynı şekilde öğrenci indirimli ulaşıma tabi tutmamız gerekir.

 

Daha yaşanabilir şehir ve ülke için yaşam şartları zor olsa dahi bunu en aza indirmek, bazı durumları iyileştirmek, kolaylaştırmak mümkündür. Öğrencileri henüz hayata atılmadan yormayalım, bıktırmayalım işsizliğin çok olduğu iş bulmanın zor olduğu ülkemizde öğrencileri hayata borçlu ve yorgun başlatmayalım.

 

Üniversite öğrencilerimiz için ‘’Açık Öğretim Fakültesi’’ diye ayırt etmeden örgünler için ücretsiz ulaşım açık öğretim için ise indirimli ulaşım olması gerekir. Ücretsiz ulaşım mümkün değil ise örgün ve açık öğretim de okuyanlar eşit tutulmalı indirimli daha cüzi tutar ile ulaşım araçlarını kullanabilmeliler. Belediye başkanımız şehrimizin sorunlarını ve taleplerini en iyi gören, kişidir. Okuyan bireylere saygısı ve sevgisinin olduğunu ve öğrencilerin zorluklar ile okuduğunu bildiğini düşünerek onları sevindirecek ulaşım ve indirim gibi şıklığı yapacağını düşünüyorum.

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.