Florun insan sağlığına olumsuz etkisi var mı?

Florür, nötr haldeki flor atomunun, bir elektron alarak iyon (anyon) haline geçtiğinde aldığı isimdir. F− olarak gösterilir. Florür yaygın miktarda doğada bulunur.  

 

Bitkiler, toprak, kayalar, tatlı su, deniz suyu ve birçok gıdada doğal olarak oluşur. Florür, kemik ve dişlerin güçlü ve sert yapısının oluşma sürecinde önemli bir rol oynar. Aslında vücuttaki florürün %99’u kemik ve dişlerde depo edilir. Florür diş çürüklerinin önlenmesinde etkili olduğu için birçok ülkede toplu su kaynaklarına eklenir.

 

Florür dişler için iyi midir?

 

Florür, dişlerin her gün demineralize olduğu ve remineralize olduğu sürecin bir parçasıdır. Belirli yiyecekleri yediğinizde ve içtiğinizde, dişlerdeki mineral küçük miktarlarda sıyrılır ve florür topikal olarak dişlerin yeniden mineralize edilmesine ve kireçlenmesine yardımcı olarak dişlerin daha güçlü ve diş çürüklerine daha az duyarlı olmalarına yardımcı olur.

 

Florür içeren besinler

 

Bazı gıdalar florürlü su kullanılarak işlenir veya topraktan florür absorbe eder. Çay yaprakları diğer gıdalara oranla en fazla florür içeren gıdadır. Bazı hazır satılan gıdaların içeriğinde de florür kullanılır. Bebek maması, hazır çorba, gazlı içecekler, hazır meyve suları, florürlü tuz, paketli veya işlenmiş gıdalar.

 

Florür diş çürüklerini önlemeye yardımcı olur

 

Ağızda yaşayan bakterilerin sebep olduğu diş çürükleri, organik asitler üreten diş minesine zarar verir. Bu asit zamanla minerallerin kaybına yol açar, dişlerde boşluklar ve çürükler meydana gelir. Florür bu boşlukların ve çürüklerin önlenmesine yardımcı olur. Florür, diş minesinden gelen mineral kaybını yavaşlatmaya yardımcı olur. Dişlerdeki onarım sürecini hızlandırarak, kaybolan mineralleri yerine koymaya yardımcı olur. Bakteriyel enzim aktivitesine müdahale ederek, asit üretimini azaltır. Aynı zamanda kötü bakterilerin büyümesini engeller.

 

Netice olarak

Diş çürüklerini önlemeye yardımcı olan florür, yüksek miktarlarda alındığında ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Her faydalı şey aynı zamanda zararlıdır.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.