Geriatrik (uaşlılarda) diş hekimliği yaklaşımları

65 yaş üstü bireylerde büyük çoğunlukla diş çürümeleri, ağız kanseri ve diş kayıpları yaşanıyor. Yıllarca ezme, koparma ve çiğneme sonucu dişlerin mine tabakası yıpranıp aşınır. Zayıflayıp aşınan mine,ciddi diş problemlerine zemin hazırlayabilir. Bu sebeple yıpranan diş her türlü tahriş ve iltihaplanmaya karşı savunmasız kalır.Diş sinirleri yaş ile birlikte hassasiyetini yitirdiğinden,hiçbir ağrı hissetmeden sorun ciddi anlamda ilerlemiş olabilir.

Enfeksiyon gelişmiş ise kanal tedavisine ihtiyaç olabilir.65 yaşını doldurduğunuzda kanal tedavisi ve diğer tedavileri gerektirecek kadar ciddi diş problemlerine sahip olma ihtimali bir kaç katına çıkar. Yıllarca inci gibi beyaz parıldayan dişlerimiz yaş ilerledikçe solar bu değişim özellikle yaşla birlikte incelip çatladığı için dişin içindeki dentinin emaye içinden görülebilen sararmasından kaynaklanır.Emayenin kendisi ise sigara,çay,kahve kırmızı şarap kullamına bağlı olarak lekelenir.
 

Diş Eti Hastalıkları


Diş eti çekilmeleri, sallanan dişler çene kemiğinin bozulması periodontal hastalıklar yaşlılarda diş kayıplarının başlıca sebepleridir.Diş ve diş eti arasında biriken plak periodontal hastalık başlar,genelde yavaş ilerleyip uzun yıllar fark edilmeden ciddi problemlere yol açar.
 

Ağız İçi Kanseri


Yaşlanma ve sigara kullanımı ile ağız kanserinin gelişme riski fazladır. Ağız kanserine yakalanan bireylerin çoğunluğu sigara kullananlardır.Ağız kanserinin sık görüldüğü bölge dudaktır,akabinde dil gelir birçok dudak kanseri tümörü alt dudakta büyür ve erkek bireylerin etkilenme olasılığı kadınlara göre fazladır.
 

Ağız Kuruluğu


Yaş ilerledikçe çoğu hastalık kapımızı çalar bazı sorunlar baş gösterir ve ilaçlar almamız gerekir mesela kalp rahatsızlıkları için kullanılan ilaçlar, alt ön dişlerin çevresinde kabarık diş eti dokusunun çoğalmasına sebep olabilir.Doğru ve düzenli yapılan ağız ve diş temizliği ile bu sorunla mücadele edilebilir. Fazla büyüyen diş etleri dişleri istemediğimiz düzeyde kaplayabilir, bu sebep sonucunda ise cerrahi müdahale ile alınmaları gerekir.Yüzlerce ilacın yan etkisi ağız kuruluğu (kserostomi) listeler. Tükürüğün yetersizliği, rahatsızlıktan fazlasıdır. Ağız kokusuna sebep olup yemek yemeyi yutmayı zorlaştırdığından ağız dokularında tahrişe ve enfeksiyona yol açar. Diş eti hastalığı ve diş çürümesi olasılığını artırır, ağız kuruluğu başladıktan kısa bir süre sonra yeni çürükler oluşmaya başlayabilir. Yaş ile birlikte hastalıklar ve sorunlar ile karşılaşılacağı için genç yaşlardan itibaren beden ve ağız sağlığına önem vermek ileri yaşlara hazırlık ve yatırım yapmak gerekir. Erken yaşta ne kadar kendimize
önem verip sağlıklı yaşayıp problemlere erken müdahale edersek ilerde o kadar rahat ve konforlu hayat yaşarız hangi yaş grubu olur ise olsun sağlık, problemler ve hastalıklar asla ertelenmemelidir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.