Hamilelikte diş tedavisi

Vücutta hormonlar değiştiği için bulantı, kusma , daha fazla tatlı tüketimi, ağız pH dengesinde değişmeler yapacağından diş yüzeyinde aşınma, çürüme ve diş etlerinde sorunlar oluşturabiliyor. Gebelik boyunca diş problemleri sadece anneyi değil doğrudan bebeğin sağlığını da etkileye bilir. Peki buna hakkınız var mı?

 

Ağız içine ekstra özen göstermeniz gerekir, kendiniz dışında minik meleğiniz zarar görsün istemezsiniz değil mi?

 

Bu dönem diş ağrılarının ve sorunlarının arttığı dönemdir. Bu dönem 3’er aylık periyoda ayrılır.

 

1-İlk 3 aylık dönem minik meleğinizin organlarının oluşmaya başladığı dönem, bu zaman zarfında oluşa bilecek bir bakteri hem bebeği hem anneyi olumsuz etkiler. Gereksiz müdahalelerin düşüğe neden ola bileceği gibi, ivedi yapılması gereken müdahalelerde(tedaviler) büyük sorunlar yarata bilir. Acil durumlarda kanal ve çekim yapılır, fakat bu mutlaka kadın doğum uzmanına ve diş hekimine danışıp planlayıp yapılır.

 

2-2 ve 3 aylık dönem de kusma, bulantı ve fırçalanmayan dişler, diş ve etlerin de enfeksiyona neden ola bilir. Bu dönem tedavilerin yapılması için en uygun dönemdir.

 

3-Bebeğin iyice büyüdüğü doğumun yaklaştığı dönemdir. Aynı ilk dönemde olduğu gibi acil müdahale ve tedaviler yapılmalı, diğer tedaviler için doğumun olması beklenmelidir. Hamileliğe bağlı hamilelik gingivisi 2.aydan başlayıp doğuma kadar en üst seviyeye çıka bilir.

 

Peki ya röntgen çekilmesi gerekiyor ise gebeler de nasıl bir yol izlenir?

 

Gebeliğin ilk 3 aylık zamanın da bebeğin organları gelişim sürecinde olduğundan röntgen sakıncalıdır. Şimdi röntgene ve avm kapılarından x-ray cihazlarından geçmemeye kadar dikkat edip sigara içen gebeler de var maalesef. Avm X-ray cihazları ve röntgen sakıncalı ama sigara içmek mübah ilginç!

 

Umarım hepsine bütünü ile dikkat edilir.

 

Gebe hasta için acil ve özel durum nedeni ile röntgen çekilmesi gerekiyor ise,hastaya kesinlikle kurşun önlük giydirilir ve düşük dozlu ışın kullanılır.İlaç kullanımın da ise ağrı kesici gerekiyor ise parasetemol grubu ağrı kesici kullanılır.

 

Gebelik süresi boyunca ilaç kullanımına dikkat edilmeli, zorunlu durumda ilkel yöntemler denemek yerine mutlak hekime danışılmalıdır.

 

Gebelikte annenin dişleri ve ağız hijyeni çok önemlidir,hem kendi sağlığı hem bebeğin sağlığı açısından ağız hijyeni, ve beslenmeye dikkat edilir ise, sorunsuz sağlıklı gebelik geçirmek mümkün şimdiler de buna dikkat etmeyip sorun olunca drama yapıp, ağrıyı şölen haline getirenlerde gerekli hijyen ve bakım sağlandıkça tüm bunlara gerek kalmayacaktır.

 

Maalesef hanımlar bu süreçte kendilerini salıp, hijyen, sağlık ve görünümüne özen göstermiyorlar. Her ne olur ise olsun sağlık, hijyen, bakım ve görselinizden ödün vermeyin, çok sevdiğiniz her şey için de buna kendinizi de dahil edip önemli olduğunuzun bilincinde olup kendinizi sevin sevgi ve saygı önce kendinize.

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.