Türkiye Haber Girişi : 17 Eylül 2023 16:43

İmamoğlu'na linç girişimi: Savcı ağır ceza istedi

İmamoğlu'na linç girişimi: Savcı ağır ceza istedi
Ekrem İmamoğlu'nun Erzurum mitinginde gerçekleşen taşlı saldırıya dava açıldı. 28 kişinin yargılanacağı davanın iddianamesinde, şüphelilerin 2 yıl ile 9 yıl arasında değişen oranlarda hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

Erzurum Post-İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde 7 Mayıs'ta Erzurum mitinginde gerçekleşen taşlı saldırıyla ilgili dava açıldı.

Dava kapsamında hazırlanan iddianamede 15 mağdur, 20 müşteki ve 28 şüpheli bulunuyor.

 

BİRBİRLERİNİ TANIMADIKLARINI SÖYLEDİLER

 

ODA TV’den Zeynep Çakır’ın haberine göre iddianamede ifadelerine yer verilen şüpheliler, birbirlerini tanımadıklarını, Ekrem İmamoğlu'nun cumhurbaşkanlığı seçim çalışmaları kapsamında Erzurum'a geleceğini sosyal medyadan öğrendiklerini ve protesto amaçlı mitingin yapılacağı alana gittiklerini söylediler.

 

İddianamede, ifade ve görüntü dökümlerinden şüphelilerin birbirlerini tanımadıkları ve ayrı ayrı münferit olarak olay yerine geldikleri, şüpheliler arasında fikir ve eylem birliği olmadığı belirtildi.

 

Şüphelilerin aralarında fikir ve eylem birliği olmadığından ve bu sebeple iştirak iradeleri bulunmadığından dosyadaki suçların işlenişi üzerinde birlikte hakimiyet kurmadıklardan dolayı müşterek faillik sıfatlarının bulunmadığının anlatıldığı iddianamede, birden çok fail tarafından gerçekleştirilen kasten yaralama suçlarında, hangi failin neticeyi meydana getirdiğinin bilinmediği hallerde sorumluluğun belirlenmesi ve kasten yaralama suçunun nitelikli halleri bakımından şeriklerin ne şekilde sorumlu tutulacağı özellik arz etmektedir değerlendirilmesi yapıldı.

İddianamede, şüphelilerin amaçsal bir birlik içerisinde hareket ettikleri halde neticeyi gerçekleştirmeye elverişli hareketleri yapan faillerin hangisinin neticeyi gerçekleştirdiğine bakılmaksızın netice gerçekleştirilmiş gibi tüm faillerin sonuç suçtan sorumlu tutulması yoluna gidileceği kaydedildi.

 

TÜM ŞÜPHELİLER SORUMLU TUTULACAK

 

İddianamede, her şüphelinin fiilinden ispatlandığı kadarı ile sorumlu tutulacağı ifade edilerek, "Tüm dosya kapsamı nazara alındığından her ne kadar şüphelilerin taş, çakmak vs. Gibi materyalleri attıkları sabit ise de, yaralama neticelerini gerçekleştiren failler net olarak tespit edilemediğinden ve her fail bakımından ispatlanabilir olan teşebbüs fiili olduğundan tüm failler teşebbüsten sorumlu tutulması gerekmektedir. Her iki durumda da faillerin kastlarında değişiklik olmadığı halde sorumluluklarının farklılaşmasının ceza adaleti bakımından değerlendirilmek gerekirse, kanuni düzenleme sonucunda oluşan bu özel durumdan, her failin, fiilinin ispatlandığı kadarından sorumlu tutulması hakkaniyete ve şüpheden sanık
yararlanır ilkesine uygun olmaktadır" ifadelerine yer verildi.

 

ASIL HEDEF İMAMOĞLU'YDU

 

Şüphelilerin asıl hedefinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu olduğu belirtilen iddianamede, İmamoğlu'na taş çakmak vs. materyaller atmak suretiyle yaralamaya teşebbüs ettikleri kaydedildi.

 

HAPİS CEZALARI  İSTENDİ

 

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığında hazırlanan iddianamede sanıkların "silahla kasten ve basit yaralamaya teşebbüs" suçlarından 2 yıl ile 9 yıl arasında değişen oranlarda hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

 

İddianame, gönderildiği Erzurum 7. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Şüpheliler, önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.

 

Ekrem İmamoğlu'nun katılımıyla Erzurum'da düzenlenen miting bir grubun taşlı saldırısı nedeniyle yarıda kalmıştı. Saldırıda mitinge katılanlardan 17 kişi hastanelere başvurmuştu.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.