Gündem Haber Girişi : 13 Kasım 2023 17:29

İmamoğlu’na taşlı saldırı davasında sanıkların adli kontrol şartı kaldırıldı

İmamoğlu’na taşlı saldırı davasında sanıkların adli kontrol şartı kaldırıldı
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na 7 Mayıs'ta ki Erzurum mitinginde yapılan taşlı saldırıyla ilgili davanın ilgili 28 sanığının "silahla kasten ve basit yaralamaya teşebbüs" suçlarından yargılandığı ilk duruşması tamamlandı.

Erzurum Post- Orhan Bozkurt'un haberi-Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Erzurum mitinginde gerçekleşen taşlı saldırıya katıldıkları belirlenen 28 kişinin 7'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına başlandı.  Sanık savunmaları öncesi söz alan avukatlar, taşlı saldırının organize bir şekilde gerçekleştiğini belirterek idianameyi eleştirdi.

 

 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi 7 Mayıs’ta Erzurum mitinginde gerçekleşen taşlı saldırıyla ilgili Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamenin ardından Erzurum 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

 

15 mağdur, 20 müşteki ve 28 şüphelinin bulunduğu davaya başlandı. 20 müşteki arasında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Sözcüsü Murat Ongun ve CHP Erzurum önceki İl Başkanı Suat Dülger de yer alıyor.

 

 

OLAYLAR SIRASINDA 28 KİŞİ YARALANDI

 

İddianameye göre, Erzurum Havuzbaşı Kent Meydanı’nda yaşanan saldırıda atılan taş, çakmak ve benzeri materyaller nedeniyle 23 kişi basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek şekilde yaralandı.

 

5 kişinin ise basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek şekilde yaralandıkları, buna göre olaydaki en ağır yaralanmanın basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek ve hayat fonksiyonlarını orta derece etkileyecek şekilde kemik kırığına sebep olma şeklinde gerçekleştiği belirtildi.

 

Yaralananlardan 14’ünün şikayetçi oldukları ve bundan dolayı müşteki sıfatlarının bulunduğu, 14’ünün de yaralanmalarından dolayı şikayetçi olmadıklarından mağdur sıfatlarının bulunduğu dile getirildi. İki kişinin de yaralanmamasına karşın kendilerine yönelik saldırıdan dolayı şikayetçi oldukları iddianamede yer aldı.

 

 

SANIKLAR HAKKINDA 2 YIL İLA 9 YIL ARASINDA CEZA İSTENİYOR

 

Saldırının örgütlü gerçekleşmediği görüşüne yer verilen iddianameye göre sanıklar hakkında “silahla kasten ve basit yaralamaya teşebbüs” suçlarından 2 yıl ila 9 yıl arasında hapis cezası isteniyor. İddianamenin hukuki değerlendirme kısmında ise “Faillerin amaçsal bir birliktelik içerisinde hareket ettikleri halde neticeyi gerçekleştirmeye elverişli hareketleri yapan faillerin hangisinin neticeyi gerçekleştirdiğine bakılmaksızın netice gerçekleştirilmiş gibi tüm faillerin sonuç suçtan sorumlu tutulması yoluna gidilecektir” ifadeleri yer alıyor.

 

 

 "BU LİNÇ GİRİRŞİMİNE UĞRAYAN CHP'Lİ İBB BAŞKANI DEĞİL DE AKP'Lİ ERZURUM  BAŞKANI OLSAYDI..."

 

İBB Başkanı İmamoğlu'nun avukatı Serkan Günel, "Burada yaşanan bir linç girişimidir. Menemen ve Sivas Madımak olaylarının benzeridir. Emniyet görevlilerinin burada olmamasının kabulü mümkün değildir. Sanıkların münferit olarak olay mahaline geldiklerinin iddianamede yazması utanç vericidir. Bugün linç girişimine uğrayan CHP'li İBB Başkanı değil de AKP'li Erzurum Büyükşehir Belediye  Başkanı olsaydı yargılama bu suçlama ile mi yapılırdı? Yoksa sanıklar tutuklu olarak bir ağır ceza mahkemesinde öldürmeye teşebbüs suçundan mı yargılanırdı? Fotoğraflar, miting öncesi atılan tweetler ortada, yaralananların durumu, atılan taşların büyüklüğü bu davanın kasten adam öldürmeye teşebbüs olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Bu nedenle görevsizlik kararı verilerek dosyanın Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi'ne gonderilmesini talep ediyoruz" dedi.

 

 

"BİZ TAŞ ATMADIK KOZALAK, ERİK, AKİDE ŞEKERİ ATTIK"

 

Mahkemede hakim tarafndan tek tek savunmaları alınan sanıklar, soruşturma aşamasındaki ifadelerini tekrarlayarak, herhangi bir yönlendirme ile değil, bireysel olarak tepki gösterdiklerini belirttiler. Miting alanında 20-30 kişilik bir bir grubun CHP, HDP ve teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın posterlerini açtıklarını iddia eden sanıklar, bu duruma tepki gösterdiklerini öne sürdü. Olayın meydana geldiği Havuzbaşı Kent Meydanı'nda taş bulunmadığını ifade eden sanıklar, kozalak, bozuk para gibi cisimler attıklarını tekrarladı. Sanıklardan biri seyyar satıcı olduğunu vurgulayarak, "Ben kimseye taş atmadım. Seyyar satıcıyım, cebimde erik unutmuşum. O erikleri attım" dedi. Bir başka sanık ise, "Cebimde bulunan akide şekerlerini tepki olarak attım" diye ifade verdi. Sanıkların çoğu polisin gerekli önlemleri aldığını da ifade ederek herhangi bir siyasi parti ve grupdan talimat almadıklarını söyledi.

 

 

"ORGANİZE BİR EYLEMDİ, GÜVENLİK  ZAAFİYETİ VARDI"

 

Davaya müşteki olarak katılan dönemin CHP İl Başkanı Suat Dülger ise sabah 09.00'dan itibaren miting alanında oduğunu belirterek, "Olay sanıkların anlattığı gibi gerçekleşmedi. Tam bir organize hareketti. Biz CHP İl Başkanlığı olarak o alanda Türk Bayrağı hariç hiçbir siyasi parti bayrağı kullanmadık. Kimsede de yoktu. Zırhlı aracımızın camları kırıldı. Çam kozalağı ile ototbüs camı kırılır mı? Tam bir emniyet ve güvenlik zaafiyeti vardı. Olayların büyümemesi için İBB Başkanımız İmamoğlu ile alandan ayrıldık. Ancak o gün Erzurum'da gece yarısına kadar tepkiler devam etti. Bazı sanıklar, o alanın miting alanı olmadığını söylüyorlar. Nerden biliyorlar. Miting iznini bizzat ben aldım. Olayın detaylı olarak soruşturulmasını ve bu organize eylemin arkasındaki gerçek suçluların bulunmasını talep ediyoruz" dedi.

 

 

DEMOKRAT PARTİ HARİÇ MİLLET İTTİFAKI'NDAN KİMSE YOKTU

 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na 7 Mayıs'taki Erzurum mitinginde yapılan taşlı saldırıyla ilgili davanın ilk duruşmasını CHP İl Başkanı Serhat Can Eş ve ilçe başkanları ile mağdur yakınları da takip etti. Duruşmada, Demokrat Parti (DP) İl Başkanı Oğulcan Kaya dışında Millet İttifakı'nın diğer bileşenleri olan partilerden herhangi bir temsilcinin bulunmaması dikkat çekti.

 

 

SANIKLARIN ADLİ KONTROL ŞARTI KALDIRILDI DURUŞMA ERTELENDİ

 

Duruşmada sanıkların savunmalarının alınmasının ardından haklarındaki adli kontrol kararları kaldırıldı. Duruşma 25 Aralık 2023 tarihine ertelendi.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.