İşsizler ne yapabilir?

Bu haftaki yazımda işsizliğin nedenleri ile kafanızı bulandırmayacağım. İşsizlik sarmalındakilere yönelik pratik uygulanabilir öneriler paylaşacağım. Lisans eğitimini tamamlamış işsizlere yönelik bu öneriler belki işe yarayabilir.

 

Sarmal içinde kalan insan daralır ve çözümsüzlük içerisinde sorun yumağını büyütür. Sorunlar yumağını büyütmenin kimseye faydası yoktur. İşsizliği kabullenme önemlidir. İşsizin halet-i ruhiyesi yaşam alanına yansır. Önce işsiz kişi, işsiz olduğunu kendisine, sonrasında da çevresine kabul ettirmelidir.  ‘İşsizim’ demek sosyal hayat içinde zor olabilir. Gerçek olanı saklamanın yalan söylemenin, geçiştirmenin kimseye faydası yoktur.  Günümüzde de zor gelmemelidir. İşsizler toplumun önemli bir kısmıdır. Gizlenmemelidir.  

 

İşsizliğin kabullenme süreci sonrasında, işsizler iş aramaktan vaz geçmemelidir. İş arayan kişiler ile temasta kalmaya devam etmelidir. Mümkünse örgütlenmelidir.  Bir zamanlar işsiz ziraat mühendisleri derneği vardı mesela. Sonra feshedildi mi oldu ne oldu bilemiyorum?

 

Mezun oldukları fakülteleri sık sık ziyaret etmeli, mezuniyeti yaklaşmış arkadaşları ile iletişimde kalmanın yollarını aramalıdır. Üniversitelerinin mezun dernekleri ile iletişime geçmeli, meslek odaları ile iletişimde kalmalı ve faaliyetlerini takip etmelidir.

 

Fakültelerini sıklıkla ziyaret etmeli ve eğitim aldıkları hocaları ile temasta kalmalıdır.

 

İşsiz arkadaşları ile bir araya gelmeli ve dertleşmelidir.

 

İşi olan arkadaşları ile iletişimde kalmalı ve mevcut durumlarını hatırlatmalı ve olası fırsatlar konusunda haberdar etmesini, lisan-ı münasip ile yardımlaşmayı talep etmelidir.

 

Demokratik kitle örgütleri ile iletişimde kalmalı ve önerilerini yetkililerden dinlemelidir.  Hemşeri derneklerini ziyaret etmeli, gönüllü faaliyetlerde bulunarak toplumdan soyutlanmamalıdır.

 

Mümkünse örgütlenmeli ve sorunlarını kent konseylerinde belediyelerinin meclis üyeleri aracılığıyla, halk meclislerinde gündem haline gelmelidir.

 

İşsizler toplum içinde görünür olmanın yolunu aramalıdır. Eve kapanmamalıdır. Ailelerini komşularını bu sürecin içine dahil etmeli, kendini ve çevreyi suçlamaktan mümkünse kaçınmalı, varlıklarını gösterici çözüm yolları aramalıdır.

 

Referans bulma süreçlerini sürdürmelidir. Çalışmak istedikleri kurum kuruluş veyahut işletmeyi yakından takip etmeli, iş yerinin çalışanları ile bir şekilde iletişime geçmenin yollarını aramalıdır. Çalışma hayatında yaşanan zorlukları çalışan arkadaşlarından dinlemeli ve nasıl iş bulduklarını anlatmasını talep etmelidir.

 

Birikmişi olan birkaç arkadaş bir araya gelip piyasanın ihtiyacı olan mal veyahut hizmeti nasıl temin edebileceklerini,  müşteriye ulaştırma süreçlerini inceleyip, zincirin eksik kısmına nasıl monte olabilecekleri konusunda çözüm yolları aramalıdır.

 

En önemlisi umutlarını kayıp etmemelidir.

 

…ve daha da önemlisi; gelecekte işsiz kalacağını hissedenler de vardır. Onlar da vakit kaybetmeden bu süreçleri pratik etmeye başlayabilir işsiz ablalarını ve ağabeylerini dinleyerek destek olabilir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Ruhsar Yanmaz 29 Haziran 2021 17:10

    Güzel ve umut aşılayıc öneriler. Boşver dememek gerekir. Denemekte birşey kaybedilmez