Gündem Haber Girişi : 01 Mart 2022 19:34

İYİ Partili Kırkpınar: Başkanlık sistemi ülkeyi çıkmaza soktu

İYİ Partili Kırkpınar: Başkanlık sistemi ülkeyi çıkmaza soktu
Yİ Parti Erzurum İl Başkanı Melih Kırkpınar, altı muhalefet parti; CHP, İYİ Parti, SP, DEVA, Gelecek Partisi ve DP liderleri tarafından imzalanan, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” hakkında açıklamalarda bulundu.

Erzurum Post- İYİ Parti Erzurum İl Başkanı Melih Kırkpınar, altı muhalefet parti; CHP, İYİ Parti, SP, DEVA, Gelecek Partisi ve DP liderleri tarafından imzalanan, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” hakkında açıklamalarda bulundu. Kırkpınar, "Başarısız olacağı ilk günden belli olan Başkanlık Sistemi, ülkeyi her açıdan bir çıkmaza sokmuştur. Bütün yetki ve sorumluluğun tek kişide olduğu bu sistem, ülkeyi yönetene büyük bir yük olduğu kadar yurttaşa da her anlamda ağır faturalar ödetmiştir. Demokrasi ile yönetilen ülkeler hiçbir zaman, ‘Tek Adam’ yönetimini kabul etmez fakat bizim ülkemizde halkın seçimi ile büyük umutlarla bu yönetim altına girmek bir nevi demokrasimizi de bitirmiştir. Bütün yetkilerin tek bir kişiye verildiği sistemlerde demokrasiden bahsetmek imkânsızdır ve şuan ülkemizin ciddi anlamda gerek ekonomik, gerekse toplumsal refahımız için demokrasiye ihtiyacı vardır. Bunun temini de kayıtsız şartsız yeniden parlamenter sisteme dönmekten geçer.  Fakat geçmiş yıllarda ki parlamenter sistemde eksikliklerinin iyileştirilmesi adına bunun tesisi, aylardır süren titiz bir çalışma ile ortaya çıkartılmış “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” in inşası olarak göstereceğimiz metnin uygulaması ile olacaktır.. 

 

"CUMHURBAŞKANI PARTİSİZ OLMALIDIR"

 

Bütün yetkileri bir kişiye verdiğimiz yetmiyor gibi bir de, Anayasada ki tarafsızlık yeminine göre, bağımsız ve tarafsız olması gereken Cumhurbaşkanlığı makamı, partili olabildi. Bu makamda olan birinin tarafsızlığı da böylelikle ortadan kalktı. Bütün güçler tek bir kişiye verilince yargı bağımsızlığı da otomatikman ortadan kalktı. Cumhurbaşkanı istediğini istediği göreve getirdi. Liyakatsizlik en üst sınırına ulaştı. Meclis sadece göstermelik bir anlam kazandı. Bu sebeple sadece demokrasinin değil, parlamenter sisteminde değeri bir kez daha anlaşılmış oldu. 

 

"KUVVETLER AYRILIĞI İLKESİ YENİDEN SAĞLANMALI"

 

Yasama, yürütme ve yargı yeniden bağımsız olmadıkça hiçbir zaman demokrasi yaşanmayacaktır. Yargı, yeniden tarafsız ve bağımsız olmalıdır ve hukukun üstünlüğü ilkesi ile adalet mekanizması çalışmalıdır. Herkes eşit ve adil bir şekilde yargılanmalıdır ve yargı karşısında hesap verir olmalıdır. Yargı organları Cumhuriyetin değerlerine sahip çıkarak, Anayasanın gerekliliklerini yerine getirmelidir. 

 

Yasama organı olan Meclis, yeniden ve daha etkin bir şekilde işlevini yapmalıdır. Denetim yapabilmelidir. Milletin hayrına olan kararlar hiçbir baskı altında kalmadan özgürce alınabilmelidir. Tüm bu sebepler ve daha fazlası için dün, altı muhalefet parti liderleri tarafından imzalanan “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” ülkemizin yeniden refah, huzur ve demokratik bir şekilde yönetilmesi için şarttır, mutlaktır ve vazgeçilmezdir.” dedi.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.