Kış ve sokak canları

Maalesef, şu anda yaşadığımız gibi kötü hava koşullarında hayvanların geçiciolarak da olsa sığınabilecekleri bir yer bulunmuyor ve açlar. Özellikle kış şehri olan –40 ları gören şehirlerde akıl ve vicdan sahibi olan herkesin bu canları da düşünüp yardım etmesi gerekir.

 

Vücut ısılarını koruyabilmeleri; gıdanın yanı sıra hareket etmelerine de bağlıdır. Bu hareket olanağını da gıda ile sağlarlar. Açlık; soğuk havaların etkisiyle hareket kısıtlılığına yol açar. Hareketsiz kalan sokaktaki dostlarımız maalesef ayaklarından başlayarak zaman içinde bütün vücuda yayılan his kaybı ve his kaybına bağlı olarak donarak ölürler. Sokaktaki bir canlının daha donarak ölmesine engel olmak çok zor değil.

 

Her gün evimizden çıkıp, işe, okula, markete vs. giderken; yolumuzun üstünde köşe başında aç ve masum gözlerle bize bakan sokaktaki dostlarımıza bir kap mama ve su vermekle bu acı sonun önüne geçmiş olabiliriz. Sokak hayvanları için beslenme dışında hayati önem taşıyan ikinci temel ihtiyaç barınmadır. Sokak da yuvasız birçok hayvan bulunuyor. Barınma ihtiyaçlarını karşılamak için uygun yerlere kedi evi, köpek evleri konulması sokak hayvanları için yapılmış harika bir iyilik olur. Fakat sokaktaki tüm dostlarımızın barınak ihtiyacını bireysel olarak karşılamamız
mümkün değildir.

 

Bu davranışın toplum nezdinde sosyal sorumluluk olarak kabul görüp uygulanması içinde gerekli çalışmaların yapılması da gereklidir. Yetkililerin,belediyelerin bu konu hakkında beslenme ve barınma ihtiyacı için gerekli projeyi yapıp hayata geçirmelidir. Bütün ihtiyaçlarını karşılamak için, ailemizin bir bireyi olarak da hayatımıza almamız en güzeli olur.

 

Sokak Hayvanlarına mama,su ve barınma noktaları yapılmalıdır. Müslüman olmanın en temel gerekliliklerinden biri hayvanlara merhamettir ve bu sadece söz ile değil davranış ile olur. Veya hangi inanç,din,mezhep olur ise olsun en temelde insan olmanın gerekliliğidir. Bizlere açım üşüyorum diyemiyorlar aç ve donarak ölüyorlar. Dilsiz,evsiz,aç sokak canlarımıza merhametimiz konusunda cimri olmayalım. Ben veya sayılı 1,2 kişi değil hep birlikte elimizden geldiğince ekmek dahi bıraksak açlıktan ve açlığa bağlı donmaktan kurtarırız.

 

Erzurum gibi kışı sert geçen illerimizde bu konu ile ilgili hayvan barınağı dışında şehrin birçok noktasında hayvan kulübeleri,mama ve su alanları olmalıdır. Toplumların, kişilerin ve şehirlerin gelişmişlik seviyesi bana göre o ilde hayvanlar için ne yapılıp ne yapılmadığı ile ölçülür.Herşeyden önce insanlık görevidir. Bu konu ile ilgili hepimiz lütfen duyarlı olup mama,su bırakalım barınmalarına yardım edelim.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Cemil ilbaş 22 Kasım 2023 10:01

    Mavi Hanım, teşekkür ederiz çok güzel bir konuya temas etmişsiniz, Erzurum kış şartlarında bunu görmek lazım.