İlçeler Haber Girişi : 14 Haziran 2022 12:50

Köylülerin pis su isyanı: Hayvanlarımız ölüyor!

Köylülerin pis su isyanı: Hayvanlarımız ölüyor!
Tortum'a bağlı Kapıkaya Köyü muhtarı Recep Temizgüney, hayvanlarda görülen ve ölümlere yol açan ishale içme suyuna karışan komşu köyün kanalizasyonun sebep olduğunu söyledi.

Erzurum Post-Erzurum’un Tortum ilçesine bağlı Kapıkaya Köyündeki çiftçiler, son yıllarda ishale bağlı hayvan ölümleri ile başa çıkmaya çalışıyor. Kapıkaya Köyü muhtarı Recep Temizgüney, hayvanlarda görülen ve ölümlere yol açan ishale içme suyuna karışan komşu köyün kanalizasyonun sebep olduğunu söyledi.

 

“Köyümüzde hayvan içme suyu sorunumuz çok büyük; bunun sıkıntısını yıllardır çekiyoruz” diyen muhtar Temizgüney, komşu Karlı Köyünün tuvalet giderlerinin meradaki suya karıştığını ve hayvanların içtiği suyu zararlı hale getirdiğini anlattı.  Temizgüney, sorunun giderilmesi için kendi çabaları ile meraya getirdikleri temiz içme suyunun hayvanların içebileceği şekilde yalaklarda toplanmasına ihtiyaç bulunduğunu belirterek yıllardır kurun ve yalak taleplerinin yetkililerce karşılanmadığından yakındı.

 

 

Muhtar Recep Temizgüney şöyle konuştu: “Karlı köyünün tuvalet ayaklarının karıştığı sular bizim köyümüzün hayvanlarının otladığı meradan geçiyor. Bizim hayvanlarımız da bu sudan içiyor ve ineklerimiz, buzağılarımız bu sudan içtiği için ishal olup ölüyor. Bu durumu Tortum ilçe tarım müdürlüğüne bildirdiğimiz halde ne gelen ne de ilgilenen oldu. Bu konuda büyük sıkıntı çekiyoruz. Bu yıllardır bizim çözülmeyen sorunumuz. Geçen yıl Erzurum büyükşehir belediyesi meraya ulaştırmamız için su borusu verdi; Tortum belediyesinden de kepçe aldık. Kendi imkanlarımızla hayvanlarımıza yeni bir içme suyu getirdik ama suyu dolduracak kurumumuz yani yalağımız yok.

 

 

Geçen yıl bakan beyin talimatıyla 10 bin kurun yapıldı; biz de ilgili makamlara büyük şehirlere il tarım ve ilçe tarım müdürlüğüne dilekçeler verdik. Ama maalesef bu sorunu bildikleri halde diğer köylere 10-15 kurun dağıtılmasına rağmen bize kurun verilmedi. 2017 yılında aç tane kurun vermişlerdi ama o zaman içme suyu olmadığı için onları köyde kullandık; hayvanlar sabah ve akşam nahırdan geldiklerinde bunlardan su içiyor. Ama bunu bahane ederek ihtiyacımız olan 15-20 kurunu bize vermiyorlar. 140 inek, 85 buzağımız tuvalet ayaklarının karıştığı suyu içmeye devam ediyor.”

 

 

Kapıkaya Köyünde çobanlık yapan Hüseyin Taşdemir otlattığı hayvanlara temiz su içirememenin sıkıntısı bizzat yaşıyor. Hayvanların pis suyu içmekten başka çaresi olmadığından dert yanan Taşdemir, “Bu yüzden hayvanlarımız telef oluyor. Lütfen sesimizi, sıkıntımızı yetkililere duyurun!” diye konuştu.

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.