Erzurum Haber Girişi : 24 Ekim 2022 14:58

Kuran kursunda cinsel istismar davasında yeniden yargılama

Kuran kursunda cinsel istismar davasında yeniden yargılama
Kur'an Kursu'nda 8 çocuğa cinsel istismar suçundan sanık H.K., hakkında verilen 119 yıl hapis cezası kararının; mağdur çocukların duruşmaya getirilerek dinlenmediği için İstinaf Mahkemesi'nde bozulması üzerine yeniden yargılanma süreci başladı.

Erzurum Post- Orhan Bozkurt'un haberi-Erzurum’da Diyanet’e bağlı Hacı Bahattin Evgi Yatılı Kur’an Kursu'nda cinsel istismara maruz bırakılan 7 çocuğun davasında mahkeme, sanık H.A.’ya toplamda 119 yıl 6 ay hapis cezası vermişti. Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını Bölge İstinaf Mahkemesi, geçtiğimiz ay 'duruşmada çocukların dinlenmemesi' gerekcesi ile bozmuştu. Bugün Erzurum 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada mağdur çocukların avukatları tarafından yapılan itirazlar kabul edildi. Çocuklar, dinlenmek için mahkemeye getirilmedi. Mahkeme, çocukların dinlenmesi için duruşmaya çağrılıp çağrılmaması ve Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam eden şiddet ve işkence davası ile birleştirlmesine yönelik İstinaf Mahkemesi'nin karar vermesini istedi.

 

 

PEDAGOG VE SAVCI YANINDA İFADELERİ ALINMIŞTI

 

Erzurum Adliyesi önünde basın açıklaması yapan Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Avukatlarından Avukat Nilda Baltalı, şunları söyledi:

"Şikayetçi olduğumuz dosyalardan biri silahla tehdit ve çocuğa karşı eziyet suçlarından Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Biz bu dosyaların birleştirilmesini ve çocukların defalarca örselenmemesi için çocukların dinlenmesinden vazgeçilmesini talep ediyoruz. Mahkeme talebimizi kabul etti. İstinaf Mahkemesi bundan sonra çocukların dinenip dinlenmemesine ve ayrıca istismar suçu ile diğer suçlardan açılan diğer dosyaların birleştirirlip birleştirilmemesine karar verecek. Amacımız çocukları daha fazla mağdur etmememk ve soruşturma aşamasında kamera kaydıyla, sosyal hizmet uzmanları, pedagog ve psikologlar eşliğinde alınan ifadelerinin geçerli olmasını sağlamak."

 

 

“ÇOCUKLARI YAŞADIKLARINI ANLATMAYA ZORLAMAK KABUL EDİLEMEZ”

 

Avukat Nilda Baltalı, 'çocuğun üstün yararı ilkesince' mağdur çocukları tekrar duruşmaya getirilmediklerini vurguladı. Baltalı, "Çocukların duruşmaya çağrılması, kalabalık heyet, avukatlar ve istismarcının önünde tekrar yaşadıklarını anlatmaya çalışmaları kabul edilemez, çocuklarımızı tekrarlayan şekilde incitir, örseler, ağır travmaya maruz bırakır. Çocuklarımız aylardır psikolojik destek alıyorlardı. Derneğimiz ilk duruşmada buna itiraz etti. Çocukları duruşmaya götürmeyerek tepkimizi gösterdik. Çocuklarımızın incindikleri yeter, bir kez daha incinmelerine izin vermiyoruz” dedi.

 


Diyanete bağlı Hacı Bahattin Eygi Kuran Kursu'nda 8 çocuğu istismar eden fail H.A. hakkında, şiddet, işkence ve tehdit suçundan Erzurum Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ilk duruşması ise 27 Ekim Perşembe günü görülecek.

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.