Ekonomi Haber Girişi : 02 Haziran 2023 15:15

Kurbanlık fiyatları yüzde 100 arttı... Besici maliyetten, alıcı fiyattan yakınıyor!

Kurbanlık fiyatları yüzde 100 arttı... Besici maliyetten, alıcı fiyattan yakınıyor!
Canlı hayvan pazarlarında kurbanlık fiyatlarında geçen yıla oranla yüzde 100 artış yaşanıyor. Hayvan pazarlarında küçükbaş hayvan fiyatları 5 bin TL'den, büyükbaş hayvan fiyatları ise 30 bin TL'den başlıyor.

Erzurum Post_Son yıllarda yaşanan ekonomik gelişmeler hayvancılık sektörünü de etkiledi. Elektrik, su, mazot ve yem gibi girdi maliyetlerine gelen artışların yanı sıra sektörde yaşanan kayıplar, Türkiye'nin canlı hayvan potansiyelinin önemli bölümünü oluşturan Doğu Anadolu Bölgesinde canlı hayvan fiyatlarını yükseltti. 

 

 

TEK BAŞINA KURBAN ALMAK HAYAL OLDU

 

Kurban Bayramı öncesi geçen yıla kıyasla yüzde 100 zamlanan kurbanlıklar, yavaş yavaş hayvan pazarlarında yerini almaya başladı. Hayvan pazarlarına gelen vatandaşlar şimdilik kurbanlıklara bakmakla yetiniyor. Ortaksız tek başına kurban almak ise hayal oldu.

 

 

YÜZDE YÜZ ARTIŞ YAŞANIYOR

 

Erzurm'da bulunan 'Doğu Anadolu Canlı Hayvan Pazarı'nda, küçükbaş hayvan fiyatları en az 5 bin TL'den büyükbaş hayvan fiyatları ise en 30 bin TL'den başlıyor. Ortalama bir kurbanlık düvenin 40-50 bin TL olduğu pazarda tosunların ise fiyatı 100 bin lirayı geçiyor. Geçen yıl kentte büyükbaş hayvan fiyatları 15 bin TL'den başlıyordu.

 

 

KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ

 

Fiyatların yükselmesini besiciler, girdi maliyetlerindeki aşırı artışa bağlıyor. Besiciler, "Bayrama 10 gün kala fiyatlar tam olarak netleşir. Ama görünen durum pek iç açıcı değil. Her şeyde olduğu gibi girdi maliyetlerine gelen zamlar, hayvan fiyatlarını da etkiledi. Yem, mazot, elektrik, su gibi maliyetler son yıllarda 3-4 kat artarken, hayvan fiyatlarındaki artış bunun altında kaldı. Şimdiden kurbanlık hayvan fiyatlarında yüzde 100'ün üzerinde artış var” diye konuşuyor.

 

 

GİRDİ FİYATLASRI 4 KAT ARTTI

 

Geçen yıl 180 liraya aldıkları 1 torba yemi şimdi 400 liraya, samanın tonun 3 bin lira aldıklarını anlatan besiciler, bayram havası olmadığını belirterek, "Gelen pazarlık yapıp gidiyor" diye dert yanıyor. Bazı üreticiler ise fiyatların çok yüksek olmadığını ileri sürerek, senede bir kesilen kurban için verilen paraya bakmamak gerektiğini belirtiyor.

 

 

DİYANET 5 BİN 950 TL AÇIKLAMIŞTI

 

Geçtiğimiz günlerde Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın, vekâlet yoluyla kurban kesme bedelini açıkladığı rakamlar da kurban fiyatlarının yükselişini destekledi. Erbaş, "Türkiye Diyanet Vakfı olarak bu yıl vekâlet yoluyla kurban kesim bedellerini yurt içinde kestirmek isteyenler için 5 bin 950 TL, yurt dışında kestirmek isteyenler için 2 bin 750 olarak belirledik" demişti. Geçtiğimiz yıl bu fiyatlar yurt içinde 2 bin 250 TL, yurt dışında ise bin 800 TL’ydi.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.