Lindy Hop Erzurum’a ne zaman gelir?

Okurlar arasında caz severler vardır. Caz müziğin alt dallarından bir tanesi Swing… Swing’in alt dalından biri de Lindy hop. Eşli bir dans türü. Kesin, eski Amerikan filmleri izlemişinizdir. Pileli etekli bir kadınla, ceket takımlı afro-amerikalı bir erkeğin dansını… İşte o dans.

 

1920-30’lu yıllarda Amerika’daki Afrikalıların sosyalleşmelerinde ve dayanışmalarında etkisi olan bir dans türü. İkinci dünya savaşından sonra yaşanan ağır psikolojik travmanın etkisi, uzun bir süre Avrupalı toplulukların üzerinde kaldı. O dönemde müziği duyan dinleyen fakat tepki vermeyen alt sosyal grupları ilk harekete geçiren, içlerini kıpır kıpır ettiren, ezgileriyle dans etmeye başlamalarında etkisi olan bir dans türü. Hayata döndüren dans diyebilirim.

 

Swing ruhundan bahsediliyor. Rekabet yerine yardımlaşmayı öne çıkaran, gösteri yerine eğlenmeyi önceleyen bir tutum. Günümüz sisteminin dayatmasının aksine isyan bir nevi işte. İsyan diyince akla hep şiddet geliyor. İlla küfürbaz ya da umursamaz olmanıza gerek yok yani.  İsyanınızı dışa vurmanın yollarından biri de danstır.

 

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaşandığı bir kültür diyebilirim. Cinsiyetlerin ortadan kalkabildiği takipçi ve rehber kavramları ile izah edilebilen; 2 erkeğin birlikte dans edebildiği gibi 2 kadının da birlikte dans edebildiği, rehber ve takipçi rollerinin değişebildiği bir tür. Yani pistte 2 erkek dans edebileceği gibi 2 kadın da eş olarak dans edebiliyor. Kadının yönlendirmesi ile hareket edebilen bir erkeğe de rastlayabilmeniz mümkün cemiyetlerde.

 

2 den fazla çiftin dans edebildiği pistlerde eşlerin çalınabildiği süslemeler de var, solo dans edenler de var.

 

Doğum günü olan dansçının çember içine alınıp sırayla herkesle dans ettiği parçalar da var.

 

Düzensiz bir gurup dansçının bir araya gelerek; birinin iyi bildiği bir figürü gösterip, diğerlerinden de tekrarlamasını beklediği ve sıra ile tüm dansçıların gösteri yapabildiği oyunlar da var.

 

Trompet trombon, piyano, kontrbas, saksafon gitar gibi enstrümanların eşlik ettiği yüksek ritimli parçalar olduğu gibi; aheste bir şekilde keyifle dans edebileceğiniz parçalar da var.
 

Ne var mesela;  

-The Trevor Horn Orchestra tarafından yorumlanan Istanbul (not constantinopole) isimli parça.

-Kenny Ball & His Jazzmen yorumuyla Midnight in Moscow

-Ella Fitzgerald, The Delta Rythim Boys’dan It’s only a paper moon

Ya da -Lisa Ekdahl dan vem vet?

… ve daha niceleri.

 

Diyeceksiniz sen nereden buldun bu dansı? İki tekerlekli motosikletimin zincirini yağlarken; yan tarafımda kendi motosikletinin sorunlarıyla ilgilenen, gözlüklü, iri bir bankacı motor sever, sohbet arasında dudağının sol kenarından akan malt içeceği silerken lindy hop’dan bahsetti. Merak ettim. Akşam gel dedi. Bir cesaret gittim İzmir’in Bostanlı sahiline. Dans eden insanları gördüm. Sordum, araştırdım sonra da başladım bırakamadım. Murat Güçlü’nün Dörtnala isimli bir parçası var. Klibinde dans eden Onur ve Melisa benim sınıf arkadaşlarım (Öğretmenlerim diyince kızıyorlar aramızda kalsın! (laf arasında gerçi bu aralar öğretmenlik meslek kanunu meclisteymiş. Meclis Bahçesinde bu kanuna itiraz edenler de varmış neyse!) Onur ve Melisan’nı dediğine göre onlarda benden bir şeyler öğreniyorlarmış!) melisa.and.onur isimli bir sosyal medya hesabından İzmir’in turistik yerlerini gezip; dans edip hem İzmir’i dünyaya, hem de Lindy hop dansını İzmirlilere anlatmaya çalışan faydalı insanlar.

 

Lindy hop İstanbul’a gelmiş, Ankara’ya gelmiş İzmir’e gelmiş, yeni yeni az biraz Eskişehir’de canlanıyor. Diyarbakır’da bile var. Henüz Erzurum’a uğradığını duymadım. Ne yalan söyleyeyim aramızda kalsın; İzmir lindy hop dans gecelerinde pistlerde dans eden Erzurumlular var görüyoruz birbirimizi ama…

 

Lindy hop Erzurum’a ne zaman gelir? Güce tamahtan vazgeçenler caz müzik ile bir şekilde tanışıyor. Lindy hop’u Erzurum’a getirecekler Erzurum’un zencilerinden, günümüz cüzamlılarından başkası olamaz gibime geliyor. Erzurum’a da gelecektir İlla ki gelmekte olan.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Sevil Kaya 15 Şubat 2022 00:50

    Lindy hop dansı harika bir dans yani hem spor hem eğlence, 65 yaşüstü olan beni gençlik yıllarıma götürdü .Yazını okuduktan sonra Murat Güçlü'yü ve hocalarını da keyifle izledim. Farklı ve güzel bir konuyu bizlere aktarman beni mutlu etti dilerim bu güzel dans Erzurum' a ve diğer ilere de uğrar.Kalemine sağlık Hakancım

  • Can Mesur 12 Şubat 2022 20:58

    Biraz mikro milliyetçilik olacak ancak Erzurum'a biraz zor gelir, gelse de Erzurum onu eritir, sindirir, sentezler, Lindy-zurum gibi bir şey çıkar ortaya. Olsun, yeter ki gelsin yurdumun her köşesine böyle üretkenlikler. Kaleminize sağlık Hakan...

  • Prof.Dr. Yavuz Emeklier 12 Şubat 2022 20:28

    Üzgünüm Dr.Hakan Cebeci, Erzurum’ a Lindy Hop kolay kolay gelmez, gelemez. Neden mi? Yıl 2007 Haziran ayı. Tarla Bitkileri Kongresinde bildiri sunacağım. Eşlerin de katıldığı bir grup akademisyen Erzurum Dedeman uygulama otelinde kalıyoruz. Eşlerimiz bir grup halinde şehrin önemli trustik yerlerini gezerken bir yerde mola verdiklerinde; otobüsten inen eşlerimize; Erzurum’lunun biri onlara doğru, söylenerek “gavurlar bura gelir” diye konuşmuş. Eşlerimizin başı açık ama hiç birinde frapan bir kıyafet yok. Eminim şimdileri daha da tutucu bir sosyal yaşam vardır. Bu nedenle hiç heveslenmeyin “dans grupları Erzurum’a zulüm olur”