Lösemi Hastalığında Ağız Hijyeni Nasıl Olmalıdır?

Lösemi hastalarının dişlerine ağız içi hijyenine vereceği önem herkesten çok en üst düzeyde olması gerekir. Burada diş hekiminin, kişinin kendisinin gerekli durumda ailesinin rolü oldukça büyüktür.

 

Dişler ve alveol kemiği, periodontal ligament ve dişetinden oluşan periodontal dokular bakteri üremesine elverişli ortamlardır. Bu hastalarında bağışıklık sistemi zayıfladığı için küçük bir enfeksiyon büyüyüp şiddetli hale gelebilir.

 

 Lösemi hastaları dişlerini fırçalayınca kanama olasılığı yüzünden diş fırçalamaktan korkarlar. Bu durumda ağız içi sorunları ve enfeksiyon kaçınılmazdır. Bu durumlarda muayene için gidilen diş hekimi hastaya doğru ve etkin diş fırçama ağız hijyenini nasıl sağlayacağını anlatmalı, yumuşak kıllı diş fırçaları önermelidir.

 

Ağız içindeki mikroorganizma sayısını azaltmak için gargara kullanımı önerilmelidir. Gene de enfeksiyon riskine karşı tüm dental işlemler antibiyotik proflaksisi altında yapılması gerekir.

 

Diş çekimi ve tüm cerrahi işlem gereken durumlar ciddi kanamaya sebep olacak operasyonlardan önce hematolog ve onkologla konsültasyon yapılmalıdır burada diş hekiminin tecrübesi hastayı doğu ve etkin yönlendirmesi oldukça önemlidir en ufak enfeksiyon şiddetli sorunlara davetiye çıkarabildiğinden hijyene büyük önem verilmelidir.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.