Migren ve Diş Hekimliği ilişkisi nedir?

Bizzat benim korkulu rüyam olan migren, bu rahatsızlıktan muzdarip olanları en iyi anlayan biri olarak şunları söyleye bilirim; kör olacak hissi verecek kadar gözüme kadar oluşan şiddetli ağrı, mide bulantısı, halsizlik, tahammülsüzlük, yolculuk yaparken, ışıklar, gürültü, çikolata, stres migrenimi tetikleyen nedenlerdir.  Öyle ki ağrım yaklaşık 24 saati geçiyor.

 

Peki migren neden olur?

 

Nedeni tam olarak bilinmeyen, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen nitelikte, düzenli tekrar eden baş ağrılarına neden olan, beyin kaynaklı bir baş ağrısı hastalığıdır. Her toplumda görülme sıklığı yüksektir. Genetik yatkınlığı olan kişilerde bazı tetikleyici faktörlere maruz kalındığında (stres, uyku düzensizliği, açlık, yorgunluk, yolculuk, hormonal değişiklikler gibi) veya kendiliğinden ortaya çıkmaktadır.

 

Tekrarlayıcı özelliği kişiden kişiye değişir. Hastaların büyük bir çoğunluğu ataklarının başladığını hissederler. Ağrı başlamadan önce bazen değişen iştah, huzursuzluk, kişilik değişikliği, çökkünlük, alınganlık, coşku, boyunda gerginlik, çabuk yorulma,mide bulantısı,ışığa karşı hassasiyet, gibi öncül belirtiler olabilir. Tedavisi için mutlaka nöroloji, beyin cerrahi doktorlarından yardım alınmalıdır. Bu ağrının nedeni migren,sinüzit,tümör,psikolojik rahatsızlık ya da dişlerden kaynaklı bir ağrımı öncelikle o belirlenir.

 

Şayet sorun migren ise tedavisi basit ağrı kesiciler ile geçmez ise migren botoksu, migren aşısı ve sinir blokajı ilave tedavi olarak kullanıla bilir. Ben migrenim için migren botoksu yaptırıyorum son derece faydasını gördüm.

 

Peki sizlerin kendinizde tanımladığınız ağrı ya migren değil ise?

 

Sorun dişlerinizde olabilir. Ağız içinde tedavi edilmeyen çürük dişler,enfeksiyon,iltihaplar ve diş eti hastalıkları çene, yüz, boyun, kulak, göz ve baş ağrılarına neden olur. Diş çürükleri iltihaplanmalar diğer dokulara ve organlara zarar verdiği gibi ilk etapta ağız kokusu da yapabilir, bu çürükler ve diş eti hastalıkları ağrı yaptığı gibi mide bulantısı da yapabilir. Baş ağrısı mide bulantısı olunca kişiler bunu migrene bağlar halbuki sorunun çürük dişlerden kaynaklandığını bilmezler bu yüzden baş ağrınız olsun olmasın çürük dişlerin sağlıklı komşu dişlere,çeneye ve organlara zarar verdiğinin bilincinde olmalı ve mutlaka tedavileri yaptırılmalıdır.

 

Şayet mevcut migren rahatsızlığınız var ise migren hastalarının yılda 2 kez diş hekimine muayene olması gerekir herhangibi problem var ise tedavisine başlanmalı aksi halde migren ağrısı veya kronik migren hastalarında diş çürüğü ağrıları migreni tetikler ağrının daha uzun süreli ve şiddetli geçmesine neden olur.Diş,çene ve diş etlerinde gelişen rahatsızlıklar sadece bu alanı değil bedenin çeşitli yerlerini etkilediği için son derece dikkat edilmelidir kalıcı hasar kayıp ve diğer sağlıklı doku ve organlara zararın önüne geçilmesi için erken tanı ve tedavi büyük önem arz eder.

 

Nitekim bu sorunlarla karşı karşıya gelmeden önce ağız hijyenine problem var ise ötelemeden tedaviye başlanılmasını öneririm.Bir çok hasta diş hekiminden ve kullanılan ekipmanlardan yada iğne korkuları olduğu için diş hekimine gitmekten çekinselerde, diş hekimine neyden korktuğunu belirttiği zaman hastaya ona göre tedavi uygulanır ve günümüzde tedaviler gelişen teknoloji, tecrübeler, hastanın korkularına göre, anestezi ve ekipmanlar sayesinde acı artık yok denecek kadar azaldı. Bu sebeple sağlığımızı koruyalım

 

tedavi gerekli ise geç kalmayalım.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.