Okul önlerindeki tehlike

Okul her zaman güvenli bir yer değil. Hele okul önü hiç değil. Lise, ilköğretim önlerinde ve okulla ilgileri bulunmayan gruplar toplaşıp sık sık kavga ediyorlar. Erkek öğrenciler yanısıra bir o kadar da kız öğrenciler arasında da kavgalar oluyor.

 

Çoğu kez bir çoğumuz buna şahit olmuştur, sık sık haberlerde de görüyoruz. Öğrencilerin birbirini darp ettiğini, yaraladığını, tehdit ettiğini, intihara sürüklediğini, zorbalık yaptığını, madde kullanımına yönlendirdiğini ve birçok kabul edilemez şeyler daha. Geleceğin mimarı çocuklar bir şekilde yok olmaya yok etmeye başladılar.

 

Genelde ilgisiz, sevgisiz, problemli ailelerin çocukları. Çocuklar anlaşılmak konuşmak isterler karşısında onunla ilgilenmeyen dinlemeyen ve sürekli korkutan ebeveyinlerin eseri. Yalnızlık, kimlik arayışı, duygusal yoksunluk çocuklar bu açıklığı dışarıda kapatmaya çalışıyorlar, evdeki sevgisizliği, değersizlik duygusunu, korkutulmuşluğu dışarıda aramaya çalışıyor.


Okul için de rehber öğretmenlere ve diğer branş öğretmenlerine büyük iş düşüyor büyük iş değil aslında görevleri. Çocukları iyi analiz etmeliler çocuklar öğretmenlerine, rehber öğretmenine şu sıkıntım var dediğinde sade hım anlıyorum dan fazlasını söyleyip yol göstermesi gerekiyor. Çocukların odalarına gidip sorunu anlatmasını beklemek yerine belli aralıklar ile çocuklara öfke yönetimi, duygu kontrolünü öğretip kendilerini ifade edebilmeleri için cesaret verilmeli.

 

Günümüzde gün geçtikçe artan devam eden okul içi ve dışı kavgalar, yaralamalar, okuldan kaçış, madde kullanımı çok yaygınlaştı. Bunlar için kesinlikle tüm okulların için de güvenlik görevlileri olması gerektiğini, öğretmenlerin çocuklara sık sık bu durumlar ile ilgili eğitim vermeleri gerektiğini,
okul önlerinde sürekli polis, güven timlerinin olması gerektiğini düşünüyorum.

 

Bir öğrencinin tek arzusu sigara, madde, kavga, darp, yaralama, sevgili bulmak olmamalı. Sadece öğrenciler değil okulla ilgisi olmayan şahıslar da orda kendilerine av arıyor taciz edebiliyorlar bir şekilde! Bu kadar tehlike var iken savunmasız bilinçsiz çocuklar için okul içi ve dışında yeterli tedbir olmadığını görüyorum.

 

Başta aileler çocukları ile ilgili olmalılar sevgiyi, ilgiyi eksik etmemeliler çocukların arkadaş çevresi dışarı çıkınca ne yapıyor diye sıkı takip edilmeli, okulda ise; öğretmenlerimiz öncelikle bilinç olmalı bir eğitimci kaybolan değil kazanılan, çalışan ülkesine faydalı öğrenci olmasını istemelidir.Bizlerin geleceğin sapıklarına, katillerine, bağımlılarına, satıcılarına değil okuyan üreten faydalı bireylere ihtiyacı vardır. Gelecekte ne görmek istiyor isek onu ekmeliyiz.
 

Bu anlamda herkesin üzerine düşeni artık yapacağını umuyorum, öğrencilerimizi kaybetmeyelim kazanalım bu anlamda tüm sayın diye hitap ettiklerimizin gerekeni yapacağına inanıyorum.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Yeşim Özcoşar 19 Aralık 2023 07:15

    Allah razı olsun nihayet bu konuya değinen biri çıktı okullarda olanları hep görüyoruz haberde yazılar faydalı sesimizi duyuruyorsunuz bir anne olarak sizi tebrik ediyorum

  • Harika aslan 18 Aralık 2023 13:00

    Mavi hanımın bu denli içtenliği ve çocuklara olan tutumu için teşekkürü bir borç bilirim...makalenizi çok içtenlikle okudum.ogrencileri,çocukları çok iyi bir şekilde anlatmışsınız bunun için çok teşekkürler